رپورتاژ آگهی
رپورتاژ آگهی نوعی تبلیغات است که توسط یک رسانه به صورت گزارش ارائه میشود و نحوه نگارش آن درست مانند سایر محتوای خبری رسانه است. این روش از تبلیغات شیوهای جدید در آمیخته بازاریابی ترفیع است که در بازاریابی دیجیتال اهمیت بیشتری یافته است. از این روش با عنوان بازاریابی استتاری، تبلیغات همسان و محتوای حمایت شده نیز یاد شده است.
واژه رپورتاژ Advertorial ترکیبی از تبلیغات advertisement و سرمقاله editorial میباشد. این گزارش مانند محتوای یک مجله، روزنامه یا وب سایت است که به نظر میرسد یکی از مطالب عادی نشریه یا رسانه باشد ولی در واقع یک تبلیغ پولی است. محتوای یک رپورتاژ آگهی غالبا به شکل یک مقاله است که نظر خود را ارائه میدهد. اما ممکن است در مورد محصولی خاص یا نتایج مطالعات بر روی یک محصول را گزارش کند. همچنین رپورتاژ آگهی میتواند به صورت ویدیویی در یک وب سایت نمایش داده شود.
رپورتاژ آگهی کاملا جنبه تبلیغاتی ندارد و معمولا اطلاعات مفیدی هم ارائه میدهد. بنابراین احتمال دارد افراد نسبت به یک تبلیغ سنتی، توجه بیشتری به این نوع از تبلیغ داشته باشند. به علاوه این شیوه فرصت بهتری را برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد مزایای یک محصول یا خدمات، نسبت به نوع سنتی آگهیها فراهم میکند. در این مقاله کوشش شده است تا مفهوم این شیوه از تبلیغات در بازاریابی نوین تشریح شود.
رپورتاژ آگهی چیست؟
در عصر دیجیتال که مخاطبان زیادی در فضای اینترنت حضور دارند، تبلیغات و بازاریابی نیز رنگ و بوی دیگری گرفته است. اکنون شاهد استفاده از ابزارهای تبلیغات آنلاین و دیجیتال هستیم. به همین دلیل رپورتاژ آگهی نیز به عنوان یکی از مهمترین اقدامات روابط عمومی تاثیر مهمی در تبلیغات اینترنتی خواهد داشت. این شیوه در جهت اطلاعرسانی، تبلیغات، برقراری رابطه خریدار-فروشنده و بازاریابی رابطهمند کارایی بالایی دارد.
در تبلیغات اینترنتی با استفاده از انتشار رپورتاژ آگهی یا رپورتاژ خبری در سایتهای پربازدید که مخاطب هدف در آنجا حضور دارد، اطلاع رسانی نمود. ضمن اینکه در بازاریابی اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ موضوع سئو اهمیت بسیار زیادی دارد. رپورتاژ یکی از مواردی است که تاثیر بسیار خوبی روی سئو خواهد داشت.
طبیعتا کمپینهای روابط عمومی به هر شکلی که پیاده شوند اهمیت زیادی دارند. یکی از دلایلی که باعث اهمیت زیاد رپورتاژ آگهی میشود، فراگیر بودن این روش است که میتوانید متن را در طیف وسیعی از رسانههای آفلاین و آنلاین منتشر کنید. یکی دیگر از مزایای این روش آن است که همه کسبوکارها، چه کوچک و چه بزرگ میتوانند با اهداف مختلف از این روش استفاده کنند. فراگیر بودن و سادگی استفاده سبب شده است تا این روش با استقبال زیادی مواجه شود.
مزایای رپورتاژ آگهی
این روش مزایایی نسبت به سایر شیوههای تبلیغ (مانند تبلیغات تلویزیونی، بیلبوردها و … ) دارد و میتوان به هزینه کمتر این روش اشاره کرد. همچنین این نوع از آگهی منقضی نمی شود و تا سالها بعد از انتشار رپورتاژ آگهی با جستجوی مطلب در موتورهای جستجو توسط خوانندگان (بدون محدودیت زمان) این آگهی نمایش داده میشود.
رپورتاژ آگهی شما باید برای مخاطب شما ارزشی ایجاد کند، پس نیازی نیست که در این نوع آگهی به وضوح از محصول یا خدمت خود تبلیغ کنید. در عوض این نوع آگهی باید لحن و سبک پست وبلاگ را داشته باشد. منظور از پستهای وبلاگ مطالبی است که مخاطبان میتوانند با خواندن آنها اطلاعاتی مفید به دست بیاورند. بنابراین زمانی که مشغول تولید رپورتاژ آگهی خود هستید، ابتدا به این فکر کنید که چطور میتوانید با محتوای آموزشی به مخاطب هدف خود خدمت کنید.
شاید هدف شما از این آگهی، افزایش بازدید از محصول جدیدتان باشد، پس در این مواقع میتوانید گزارشی تهیه کنید که به محصولات رقابتی این حوزه اشاره دارد و در مقایسه با سایرین محصول شما را در صدر این جدول قرار میدهد. خدمت به مخاطبان باید از اولویتهای اصلی رپورتاژ آگهی باشد. درست است که هدف نهایی استفاده از این روش تبلیغی، در حقیقت کمک به شرکت و تبلیغات است ولی باید بدانیم که در نهایت، ارائه راه حل به مخاطبان، مشتریان بیشتری را برای شما جذب میکند. پس مفید بودن مطالب برای مخاطبان بسیار با اهمیت است.
خطرات رپورتاژ آگهی
در زمینه خطرات رپورتاژ آگهی مطالعات زیادی صورت گرفته است. نتایج نشان میدهد دو سوم از خوانندگان زمانیکه متوجه شدند مقالهای که خوانده اند و یا ویدیویی که تماشا کرده اند توسط یک برند پشتیبانی میشود، احساس کردند که فریب خورده اند.
بنابراین خطری که در این نوع از تبلیغ وجود دارد، احتمال از بین رفتن اعتماد مخاطبان است. بنابراین بسیاری از نشریات به روشهای مختلفی نشان میدهند که مطلب جنبه تبلیغی دارد، مثلا مطالب رپورتاژ آگهی در کنار محتوای معمولی منتشر میشود اما ممکن است دارای لیبلی باشد که حمایت مالی یا بخش ویژه تبلیغات را نشان میدهد. با این شرایط برخی از نشریات و وب سایتها به هیچ وجه آگهیهای تبلیغاتی را چاپ نمی کنند.
همانند تبلیغات سنتی، زمانیکه شرکتها برای تبلیغ محصول یا خدمت خود از رپورتاژ آگهی استفاده میکنند باید مطمئن باشند که نوع ادبیات و محتوای آن متناسب با نوع مخاطبان آن وب سایت یا نشریه است. مثلا یک آگهی تبلیغاتی در یک مجله ادبی که خوانندگان آن معمولا رتبههای اول دانشگاهی هستند، باید لحن و ادبیاتی متفاوت از یک تبلیغی داشته باشد که در یک سایت لایف استایل با مخاطبان عمومی منتشر میشود.
نحوه نوشتن رپورتاژ آگهی
محتوای رپورتاژ آگهی باید از نظر سبک و نگارش با محتوای سایر مقالات این نشریه مطابقت داشته باشد. برای مثال، نحوه نگارش عناوین، فونت مورد استفاده، طراحی ستونها و سایر ویژگیهای بصری مقالات باید هماهنگ باشند.
- برای بیان ارزشهای محصول یا خدمت خود بنوسید، نه برای تبلیغ.
- به آنچه در عنوان مطرح شده، پایبند باشید.
- راه حلی برای مشتری مطرح کنید.
- از صحبت در مورد شرکت تان پرهیز کنید.
- مخاطبان خود را با بیان مطالب استثنایی و جذاب خوشحال کنید.
رپورتاژ آگهی میتواند با تعریف یک داستان واقعی به مشکلات یا ترسهای خواننده اشاره کند و سپس توضیح دهد که چگونه محصول یا خدمت مورد نظر مسأله را برطرف میکند. با استفاده از آمار و نتایج آزمونها یا تحقیقهای صورت گرفته میتوان به یک رپورتاژ آگهی اعتبار بخشید. همچنین در این نوع از آگهی حتما باید فراحوانی در مورد چگونگی و مکانی که میتوان محصول یا خدمت را خریداری کرد، عنوان شود.
پس از اینکه پیش نویس آگهی آماده شد، قبل از ادامه مراحل، یکبار متن خود را بخوانید و به این پرسش پاسخ دهید. آیا متن شما آنچه را که در عنوان مقاله مطرح کرده اید، نشان میدهد؟ آیا با عنوانتان مطابقت دارد؟ پس بسیار مهم است که اطلاعات موجود در مقاله خود را با عنوان آن هماهنگ کنید تا خوانندگان بدانند که وقتی عنوان آگهی شما را میخوانند در چه زمینهای اطلاعات به دست خواهند آورد. علاوه بر این، به دلیل تبلیغات کاذب اعتبار خود را از دست نخواهید داد و میتوانید مطمئن باشید که در حال خدمت به مخاطبان خود هستید.
خلاصه و جمعبندی
رپورتاژ آگهی یکی از زیرمجموعههای مهم در بحث روابط عمومی است. اهمیت بسیار بالای آن باعث میشود تا خیلیها تصور کنند همه کار روابط عمومی انتشار رپورتاژ آگهی است. ولی در واقع این گونه نیست و رپورتاژ خبری در خیلی از موارد دیگر مانند معرفی یک محصول یا خدمت در رسانههای پرمخاطب کاربرد دارد.
احتمالا برای شما هم پیش آمده که شنیده باشید برخی از کسبوکارها در رسانههای پرمخاطب و پرطرفدار مانند سایتهای پربازدید حوزههای مختلف، رپورتاژ آگهی منتشر کردهاند. البته به جز تحقق اهداف تبلیغاتی و بازاریابی، رپورتاژ خبری در گرفتن بک لینک نیز نقش زیادی دارد. همانطور که میتوان حدس زد رپورتاژ آگهی یا رپورتاژ خبری در واقع نوعی از تبلیغات متنی در قالب یک گزارش و خبر است.
سایت مشهور Entrepreneur در تعریف خود از رپورتاژ آگهی این گونه میگوید که: رپورتاژ آگهی (رپورتاژ خبری) در واقع اطلاعیهای است که از سوی واحد روابط عمومی با هدف اطلاعرسانی اتفاقات کسبوکار به مردم در رسانههای مختلف و انتشارات مرتبط و هدفمند منتشر میشود. در واقع رپورتاژ خبری نوعی تبلیغات همسان است که به صورت یک گزارش یا رپورتاژ خبری نوشته میشود و البته باید از نظر تبلیغاتی یک فرد متخصص و خبره روی آن کار کند. شما در رپورتاژ آگهی مخاطبانتان را در یک مسیر مشخص همراهی میکنید تا به سمتی که میخواهید هدایت شوند و اتفاقی که میخواهید رقم بخورد.
مدیریت بازاریابی | ۰۳ اردیبهشت ۰۰