بهینه سازی موتور جستجو (SEO)
بهینه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimization) فرایندی برای افزایش کیفیت و کمیت ترافیک سایت از طریق موتورهای جستجو است. به صورت اختصاری به این فرایند سئو (SEO) نیز گفته میشود. زمانی سئو یک مساله کاملاً فنی برای یک طراح سایت بود اما اکنون کلید موفقیت در بازاریابی دیجیتال و تجارت الکترونیک است. رقابت بین سازمانی به عرصه اینترنت کشیده شده است و سازمانی برنده است که محتوای بهتری تولید کند. برای موفقیت در عرصه بازاریابی محتوایی باید با مفهوم سئو به خوبی آشنا باشید. این جمله طلایی را فراموش نکنید: محتوا پادشاه است.
زمانی که کاربر برای جستجوی مطلبی به اینترنت مراجعه میکند در واقع موتورهای جستجوگر اقدام به یافتن اطلاعات مورد نظر در میان صدها و شاید حتی هزاران سایت مختلف میکنند. نتایج بدست آمده بسیار زیاد است. بنابراین کاربر هیچگاه تمام نتایج را مورد بررسی قرار نمی دهد. ممکن است پس از بررسی نتایج در صفحه اول به صفحه دوم مراجعه کند و یا صفحه سوم ولی هیچگاه به نتایج صفحه دهم مراجعه نکند. بنابراین موقعیت قرارگیری یک سایت در صفحات نتایج بسیار مهم است. یعنی هر چه یک سایت در صفحات اولیه نتایج قرار گیرد امکان دیده شدن و استفاده از آن سایت افزایش مییابد که این مسئله باعث بیشتر شناخته شدن سایت میگردد.
کاربرد بهینه سازی موتور جستجو در بازاریابی محتوایی
SEO یا Search Engine Optimization فرآیند بهینه سازی یک سایت است تا موتورهای جستجوگر آن را بهتر بشناسند. به عبارت دیگر با پیشرفت کردن جنبههای داخلی و خارجی یک سایت بهترین رتبه بندی ممکن در صفحات نتایج را بدست آورد. تعداد بازدیدکنندگان از آن سایت را افزایش داد. روشهایی که به منظور بهینهسازی سایتها استفاده شده به ۲ دسته تقسیم میشوند. این روشها در اصطلاح White Hat و Black Hat نامیده میشوند.
White Hat: روشهای مجازی میباشند که مطابق با معیارهای موتورهای جستجو گر هستند. با استفاده از این روشها میتوان یک سایت را بهینه سازی کرد. این روش نتایج مثبتی را در پی داشته و سایت مدت زمان زیادی به فعالیت خود ادامه دهد.
Black Hat: روشهای غیر مجازی هستند که بعضی از صاحبان سایتها برای ارتقاء سایت خود از آنها استفاده میکنند. اما اگر موتورهای جستجو گر متوجه بشوند که در سایتی از این روشها استفاده شده ادامه فعالیت آن سایت را قدغن خواهند کرد. همچنین نام آن سایت را از فهرست اسامی سایتهای خود حذف خواهند کرد.
تاریخچه بهینه سازی موتور جستجو (SEO)
در اواسط دهه ۱۹۹۰ بود که صاحبان سایتها اقدام به بهینه سازی سایتهایشان کردند. در آن زمان موتورهای جستجوگر برای رتبه بندی کردن یک سایت تنها به کدهای Meta-tag اکتفا میکردند. بر اساس همین کدها به رتبهبندی سایت میپرداختند.
همه کاری که صاحب یک سایت باید انجام میداد این بود که سایت خود را به موتورهای جستجوگر ارائه دهد. آنها با استفاده از رباتهایی صفحات سایت را مورد بررسی قرار میدادند. اطلاعات کلی را در مورد محتوی سایت به دست میآوردند. سپس آنها را فهرست بندی میکردند. آن اطلاعات شامل کلماتی بودند که در محتوی یک سایت قرار داشتند و کلمات کلیدی محسوب میشوند. در واقع صاحبان سایتها متوجه ارزش بالای داشتن یک رتبه خوب در صفحات نتایج Search شده بودند فرصتی برای دیده شدن و شناخته شدن!
اما پس از مدتی مشخص شد که تنها استفاده از Meta-tagها برای رتبه بندی یک سایت مناسب نیست. زیرا بسیاری از صاحبان سایتها به منظور افزایش شمار بازدید کنندگان و بدست آوردن رتبه بهتری در صفحات نتایج با قراردادن کلمات و عبارات نا مربوط اقدام به فریب موتورهای جستجوگر میکردند. بنابراین نتایجی که موتورهای جستجو گر ارائه میدادند نادرست و متناقض و نا مربوط به مطلب مورد Search بود. پس از مدتی به دلیل تقلبهای زیادی که توسط صاحبان سایتهای مختلف برای بدست آوردن رتبه بهتر انجام میگرفت موتورهای جستجو گر اقدام به بررسی عوامل دیگری نیز کردند تا با بررسی کلیه آن عوامل به رتبه بندی سایتها بپردازند.
Spider یا خزنده (عنکبوت) چگونه کار میکند؟
موتورهای جستجو محتویات و اطلاعات یک وب سایت را با فرستادن spider در بانک اطلاعاتی خود جمع آوری میکنند که اصطلاحاً به آنان bots گفته میشود.این botsها به منظور دنبال کردن لینکها از یک پرونده به پرونده دیگر طراحی شده اند. موتورهای جستجوی اصلی مانند Google و Yahoo ادا میکنند که روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مورد توسط نرمافزارهای خزنده در بانک اطلاعاتی خود ثبت مینمایند.
خزندههای موتورهای جستجو محتویات صفحه را خط به خط و از چپ به راست (در سایتهای انگلیسی) خوانده و ذخیره مینمایند. چنانچه این خزندهها در محتویات سایت به لینکهایی برخورد نمایند آن را ثبت کرده و یک BOT جدید را جهت بررسی و جمع آوری اطلاعات آن ارسال میکنند. بنابراین وبمسترها نیازی به ثبت دستی سایت خود در موتورهای جستجو ندارند. هرچند این کار باعث میگردد سایت آنها سریع تر در موتورهای جستجو ثبت گردد. زیرا Spiderها قادر خواهند بود کلیه سایتهای تحت وب را پیدا نمایند.
روشهای بهینه سازی موتور جستجو
بهینه سازی متا تگها (Meta-tag) : به عنوان یک متخصص بازاریابی محتوایی برای هر محتوای تولید شده در سایت یا بلاگ خود یک کلید واژه کانونی در نظر بگیرید. محور تولید محتوای شما باید پیرامون همین کلید واژه باشد. تولید چندین محتوا با یک کلید واژه کانونی یک سم مهلک است. در هر مطلب موضوعی با یک کلید واژه در نظر بگیرید و شرح مختصری از آن کلید واژه را در ابتدا مطرح کنید. بسیار حیاتی است که تگهای مت Meta-tag آشنا باشید.
تبادل لینک : عامل مهم دیگری که ارزش سایت شما را مشخص میکند. اگر سایتهای دیگر Link سایت شما را در سایتهای خود قرار دهند نشاندهنده آن است که مطالب و محتویات سایت شما از ارزش بالایی برخوردار است. یک طرز فکر غلط در میان وب مسترهای ایرانی وجود دارد. آن این توهم است که: تو به من لینک بده و من هم به تو لینک میدهم تا ارزش سایت هر دو بالا برود. این یک طرز فکر کاملا اشتباه است. حتی یک امتیاز منفی برای سایت محسوب میشود. سایت شما باید با سایت هائی تبادل لینک داشته باشد که از نظر محتوا شباهت داشته باشید.
مدیریت محتوا : مدیریت محتوا رکن اساسی موفقیت در سئوی سایت است. هرگز تمرکز خود بر محتوای عمیق و یکپارچه و منسجم را از دست ندهید. یک محتوای دقیق و منسجم کابران اتفاقی را به کاربران دائمی تبدیل میکند. افزایش بازدید کاربران و تعداد کلیلکهای سایت سرانجام موتورهای جستجو را به اهمیت سایت شما واقف میسازد. بنابراین صبور باشید تا کاربران به شما رجوع کنند.
اینفوگرافیک : اینفوگرافیک و مدیریت تصاویر کلید دیگری برای موفقیت در بازاریابی محتوایی است. عکسهای زیادی در اینترنت وجود دارد که ممکن است شما را مجذوب خود کند اما اگر این تصاویر را در سایت خود استفاده کنید موتورهای جستجو را مجذوب خود نمیکنید. استفاده از تصاویر جدید و طراحی خودتان بسیار اهمیت دارد. عکاسی کنید. این حقیقی کوچک اما اثرگذار است.
دوره و قدمت ثبت دامنه : مدت زمانی که ازثبت یک دامنه میگذرد اهمیت زیادی دارد. همچنین مدت زمانی که یک دامنه برای آن مدت ثبت میشود. بعضی از دامنهها تنها برای مدت زمان ۱ سال ثبت میشوند. وقتی میخواهید یک دامنه ثبت کنید آن را برای طولانی ترین مدت زمان ممکن ثبت کنید.
لینکهای شکسته و لینکهای یتیم : گفته شد تبادل لینک با سایتهای مشابه بسیار با اهمیت است. نکته قابل اعتنای دیگر وجود لینک بین صفحات مختلف یک سایت است. صفحات نباید کاملا مستقل باشند. باید چند صفحه دیگر از سایت به آن صفحه لینک داشته باشند. همینطور هر صفحه نیز حاوی لینکهائی به صفحات دیگر باشد. صفحهای که فاقد لینک ورودی باشد اصطلاحا orphan یا یتیم خوانده میشود. پس نگذارید صفحه هایتان یتیم شوند! درباره لینکهای شکسته نیز در بحث افزایش ترافیک سایت نکات لازم ارائه شده است.
نتیجهگیری
تهیه نقشه سایت دقیق، Update کردن صفحههای سایت، عدم استفاده از Flash در سایت، طراحی ساده و زیبا و اجتناب از Cloaking بسیار مهم است. اگر میخواهید در بازاریابی محتوایی پیروز شوید باید اصول بهینه سازی موتور جستجو را بدانید. اینکه صفحهای با یک سری مطالب و اطلاعات به موتورهای جستجوگر ارائه کنید و یک صفحه کاملا” متفاوت به User نشان بدهید Cloaking نامیده میشود. این کار به نوعی فریب موتورهای جستجو گر محسوب میشود. ولی موتورهای جستجو گر خیلی زود به این روش استفاده شده پی میبرند. در ادامه از ادامه فعالیت سایت جلوگیری خواهند کرد. کوشش کنید به بهینه سازی موتور جستجو بپردازید.
عدم کپی برداری از سایتهای دیگر اهمیت زیادی دارد. مطالب و متن سایتهای دیگر را برای سایت خود کپی برداری نکنید. این کار غیر قانونی است. همچنین موتورهای جستجوگر به سرعت متوجه آن خواهند شد. ممکن است از ادامه فعالیت سایت شما جلوگیری به عمل آورند. در آخر میتوان به این نکته اشاره کرد که به طور کلی با افزایش مطالب مفید و محتوی با ارزش در یک سایت میتوان به پیشرفت سایت کمک کرد. فراموش نکنید محتوا پادشاه است. بهینه سازی موتور جستجو نیز تاج پادشاهی است.
مدیریت بازاریابی | ۱۹ فروردین ۹۲