موانع ارتباطات دیجیتال
موانع ارتباطات دیجیتال اشاره به مسائل و مشکلاتی دارد که شیوه روابط و اثربخشی و پیامدهای حاصل از روابط دیجیتالی را دستخوش تغییر میکند. این موانع و مشکلات در برقراری ارتباطات دیجیتال باید مورد نظر قرار گیرد تا کیفیت روابط بهبود یابد.
فناوری دیجیتال قرار است ارتباط بین مردم را آسانتر، سریعتر و بهتر کند. با این حال، با وجود تمام امکاناتی که دارد، موانع قابل توجهی برای ارتباطات دیجیتال موثر وجود دارد. این موانع چه در داخل بین همکاران و چه در خارج با مشتریان هدف وجود دارد. این موانع ارتباطی دیجیتالی میتواند در توانایی کسبوکار برای رساندن هدف بوسیله ایمیل، چت، متن، پیامرسانی، تابلوهای بحث، برنامهها، رسانههای اجتماعی، وبسایتها و هر کانال آنلاین اختلال ایجاد کند.
مهمترین موانع ارتباطات دیجیتال
برخی از موانع رایج ارتباط دیجیتالی عبارتند از:
- نبود شفافیت و وضوح
- حواس پرتی و وقفه
- تفاوتهای فرهنگی
- موانع معنایی
- مسائل فنی
- مسائل عاطفی
- عدم توجه
ارتباطات دیجیتال برای همکاری تیمی، به ویژه در محیطهای کاری دوردست و ترکیبی ضروری است. با این حال، با چالشها و موانعی نیز همراه است که میتواند بر کیفیت، کارایی و اثربخشی ارتباطات تأثیر بگذارد. در این مقاله، برخی از موانع رایج ارتباط دیجیتالی را که بر همکاری تیمی تأثیر میگذارند و چگونگی غلبه بر آنها را بررسی خواهیم کرد.
عدم شفافیت وضوح
یکی از رایج ترین موانع ارتباط دیجیتال، عدم وضوح در پیام ها، دستورالعمل ها، بازخوردها و انتظارات است. بدون ارتباط واضح، اعضای تیم میتوانند یکدیگر را اشتباه درک کنند، اشتباه کنند، ضرب الاجلها را از دست بدهند، یا احساس ناامیدی و سردرگمی کنند. برای جلوگیری از این مانع، باید از زبان ساده و دقیق استفاده کنید، از اصطلاحات و ابهامات خودداری کنید. زمینه و مثال ارائه دهید و تفاهم و توافق را تأیید کنید. همچنین باید از ابزارها و کانالهای ارتباط دیجیتال مناسب برای اهداف و مخاطبان مختلف مانند ایمیل، چت، تماس تصویری یا نرمافزار مدیریت پروژه استفاده کنید. در بازاریابی ویدیویی توجه به موانع ارتباطات دیجیتال بسیار بااهمیت است.
حواس پرتی و وقفه
یکی دیگر از موانع رایج ارتباط دیجیتال، وجود مزاحمتها و وقفه هایی است که میتواند جریان و تمرکز ارتباطات را مختل کند. این موارد میتواند شامل نویز خارجی، اعلان ها، چندوظیفهای یا مسائل شخصی باشد. حواسپرتی و وقفهها میتواند دامنه توجه، تمرکز و درک اعضای تیم را کاهش داده و منجر به خطا، تاخیر یا عدم ارتباط شود.
برای غلبه بر این مانع، باید فضای کاری مساعد و راحت ایجاد کنید، مزاحمتها و وقفهها را به حداقل برسانید و به در دسترس بودن و ترجیحات اعضای تیم خود احترام بگذارید. همچنین باید استراحتهای منظمی را برنامه ریزی کنید، وظایف خود را اولویت بندی کنید و انتظارات و مرزهای خود را به اشتراک بگذارید. برای درک بهتر پرسشنامه ارتباطات دیجیتال را بنگرید.
تفاوتهای فرهنگی و زبانی
سومین مانع رایج ارتباط دیجیتال، تنوع پیشینههای فرهنگی و زبانی در میان اعضای تیم است. در حالی که این میتواند دیدگاهها و خلاقیت تیم را غنی کند، همچنین میتواند به دلیل ارزش ها، هنجارها، سبکها یا بیانهای مختلف سوء تفاهم، سردرگمی یا تعارض ایجاد کند. تفاوتهای فرهنگی و زبانی میتواند بر لحن، زمینه، معنا و تفسیر ارتباطات دیجیتال و همچنین سطح اعتماد، ارتباط و بازخورد در میان اعضای تیم تأثیر بگذارد.
برای غلبه بر این مانع، باید نسبت به تفاوتهای فرهنگی و زبانی در تیم خود آگاه باشید و به آن احترام بگذارید، از کلیشهها و فرضیات اجتناب کنید و از زبانی فراگیر و همدلانه استفاده کنید. شما همچنین باید به دنبال توضیح، بازخورد و تایید باشید و از کمکهای بصری، ایموجیها یا ژستها برای تقویت ارتباط خود استفاده کنید. پس تفاوتهای فرهنگی یکی از موانع ارتباطات دیجیتال است.
موانع ارتباطات دیجیتال معنایی
موانع معنایی در مورد تفاسیر مختلف کلمات و نمادهایی است که برای برقراری ارتباط استفاده میشود. این افراد میتوانند افرادی باشند که به زبان یا لهجه متفاوتی صحبت میکنند، مهارت زبانی محدودی دارند، دانش زیادی در مورد یک موضوع ندارند یا از کلمات و نمادها متفاوت از شما استفاده میکنند. پتانسیل ابهام معنایی بهویژه در ارتباطات دیجیتالی قوی است، جایی که هشتگهای پرطرفدار، میمهای سریع و شکلکها میتوانند ایدههای پیچیده و در حال تکامل را منتقل کنند، از طریق درک مشترک، همبستگی را تقویت کنند، و در عین حال افرادی را که به معنای واقعی نیستند حذف کنند. همین امر در مورد واژگان، اصطلاحات عامیانه، کلمات اختصاری و زبان بسیار پیچیده نیز صدق میکند، که استفاده از آنها احتمالاً مانعی بین کسانی که میفهمند و کسانی که نمیفهمند ایجاد میکند.
اگر فرستنده و گیرنده درک یکسانی از پیام مورد نظر نداشته باشند، ارتباط دیجیتالی موثر نمیتواند اتفاق بیفتد. حتی زمانی که افراد به یک زبان صحبت میکنند، بافت، فرهنگ یا عوامل دیگر نیز میتوانند معانی کلمات و نمادها را تغییر دهند و تفاوتها را درک کنند. بنابراین موانع معنایی یکی از موانع ارتباطات دیجیتال هستند.
مسائل فنی
چهارمین مانع رایج ارتباط دیجیتال، بروز مسائل فنی است که میتواند کیفیت و قابلیت اطمینان ارتباطات دیجیتال را مختل کند. این موارد میتواند شامل اتصال ضعیف به اینترنت، کیفیت پایین صدا یا تصویر، دستگاهها یا نرم افزارهای ناسازگار، یا حملات سایبری باشد. مسائل فنی میتواند باعث تاخیر، اختلال یا از دست دادن دادهها یا اطلاعات شود که بر بهره وری، کارایی و امنیت همکاری تیم تاثیر میگذارد. برای غلبه بر این مانع، باید اطمینان حاصل کنید که اتصال اینترنتی پایدار و ایمن دارید، از دستگاهها و نرم افزارهای قابل اعتماد و به روز استفاده میکنید و بهترین شیوهها و سیاستها را برای ارتباطات دیجیتال دنبال میکنید. همچنین باید برنامههای پشتیبان، ابزارهای ارتباطی جایگزین و پشتیبانی فنی در صورت بروز مشکلات فنی داشته باشید.
دیدگاه خود را اضافه کنید.
جدایی عاطفی
پنجمین مانع رایج ارتباط دیجیتال، فقدان ارتباط عاطفی و تعامل بین اعضای تیم است. ارتباطات دیجیتال میتواند نشانههای اجتماعی، سیگنالهای غیرکلامی و تعاملات شخصی را که احساسات، احساسات و نگرشها را منتقل میکند، کاهش دهد. این میتواند ارتباطات دیجیتال را غیرشخصیتر، رسمیتر یا سردتر کند و بر روحیه، انگیزه و رضایت اعضای تیم تأثیر بگذارد. همچنین میتواند تشخیص و رسیدگی به نیازهای عاطفی، چالشها یا درگیریهای اعضای تیم را سختتر کند. برای غلبه بر این مانع، باید از زبان مثبت و حمایتی استفاده کنید، قدردانی و قدردانی خود را ابراز کنید و بازخورد سازنده و به موقع ارائه دهید. همچنین باید حس هویت و تعلق تیمی را تقویت کنید، فرصتهایی برای معاشرت و پیوند ایجاد کنید و از تماسهای ویدیویی یا تماسهای تلفنی برای برقراری ارتباط بیشتر شخصی و احساسی استفاده کنید.
موانع عاطفی یا روانی شاید رایج ترین موانع ارتباطی، دیجیتالی یا غیره باشد. برای رسیدن پیامهای شما به مردم کافی نیست. مردم همچنین باید مایل به گوش دادن و باور باشند و تصمیمات خوبی بگیرند. باورها، نگرشها و ارزشهای یک فرد تأثیر زیادی بر نحوه پردازش اطلاعات دارد. مردم به راحتی میتوانند ارتباطات دیجیتال را اشتباه تفسیر کنند، که اغلب شامل انحرافات صوتی، لحن صدا، حالات چهره، زبان بدن یا دیگر انواع نشانههای دیداری یا صوتی که افراد برای درک معنای عاطفی به آنها تکیه میکنند، نمیشود.
موانع توجه
موانع توجه زمانی هستند که افراد آنچه را که برای گفتن دارید از دست میدهند، زیرا حواسشان به پیام شما منحرف میشود. هنگامی که سعی میکنید با افراد در حالی که روی رایانه، تبلت، گوشی هوشمند یا سایر دستگاههای خود هستند ارتباط برقرار کنید، برای جلب توجه آنها هم با مزاحمتهای آنلاین و هم در دنیای واقعی رقابت میکنید. مردم همچنین ممکن است از بار اطلاعاتی خسته شده باشند، و دامنه توجه کمی باقی مانده است. اگر جزئیات یا گزینههای زیادی به آنها بدهید یا نتوانند به راحتی اطلاعات مربوط به نیازهای منحصر به فرد خود را پیدا کنند، ممکن است گیج شوند. آنها ممکن است بخواهند به پیام شما توجه کنند، اما رئیس آنها فریاد میزند، فرزندشان گریه میکند یا تلفن آنها زنگ میخورد.
شکستن سر و صدا و غلبه بر موانع توجه در ارتباط آنلاین دشوار است. هنگام برقراری ارتباط دیجیتالی، ممکن است راهی نداشته باشید که متوجه شوید آیا مخاطبان شما به آن توجه دارند یا خیر. به همین دلیل است که اندازه گیری تأثیر ارتباطات شما بسیار مهم و چالش برانگیز است. بنابراین عدم توجه یکی دیگر از موانع ارتباطات دیجیتال است.
موانع اعتبار
هنگامی که مردم نمیتوانند به پیام، پیام رسان یا هر دو اعتماد کنند، موانع اعتبار در ارتباطات دیجیتال تداخل ایجاد میکند. در کانالهای دیجیتال، به راحتی میتوان با پیام هایی خارج از زمینه مواجه شد، فرض کرد که پیام رسان مغرضانه است، یا معنایی متفاوت از آنچه در یک توییت ۲۸۰ کاراکتری یا ایمیل نوشته شده با عجله در نظر گرفته شده بود، تحمیل کنید. افراد میتوانند حضور دیجیتالی خود را دستکاری کنند تا به گونهای به نظر برسند که گویی یک اقتدار یا تأثیرگذار هستند، حتی اگر اعتبار یا پیروانی برای حمایت از این ادعا نداشته باشند.
مردم همچنین هنوز فریب تصاویر فتوشاپ شده را میخورند و توسط شوخیها فریب میخورند، در حالی که صدا و تصویر دستکاری شده (معروف به دیپ فیک) به یک مشکل جدی تبدیل میشود. افراد برای تأیید حسابها، ممنوعیت ارسالکنندگان هرزنامه، مسدود کردن هکرها، محافظت از حریم خصوصی و جلوگیری از تظاهر به دیگران به شرکتهای فناوری متکی هستند.
آمارها نشان میدهد که برخی شرکتها از عهده این کار بر نمیآیند. مردم به طور فزایندهای این سوال را مطرح میکنند که آیا اطلاعاتی که از طریق کانالهای دیجیتال به دست میآورند قابل اعتماد است یا خیر. آنها نگران هستند که شرکت در مکالمات آنلاین چقدر ایمن است. از آنجایی که مردم اعتماد خود را نسبت به تواناییهای شرکتهای فناوری برای نظارت بر پلتفرمهای خود و محافظت از کاربران خود از دست میدهند، آنهایی از ما که برای برقراری ارتباط به این کانالها متکی هستند، باید اعتماد مخاطبان خود را افزایش دهیم.
سخن پایانی موانع ارتباطات دیجیتال
ارتباطات دیجیتال بخشی جداییناپذیر از روابط میان افراد و روابط کسبوکارها با افراد در عصر حاضر است. با این وجود روابط دیجیتالی با مجموعهای از چالشها نیز همراه است. برخی از موانع رایج ارتباط دیجیتالی که میتوانند بر همکاری تیمی تأثیر بگذارند عبارتند از: عدم نشانههای غیرکلامی؛ تفسیر نادرست لحن؛ تفاوت منطقه زمانی؛ تکیه بیش از حد به ارتباطات مکتوب؛ مسائل فنی؛ بار اطلاعاتی؛ تفاوتهای فرهنگی؛ عدم ارتباط فردی؛ عدم ارتباط فردی ایدههای پیچیده؛ نگرانیهای امنیت و حریم خصوصی رفع این موانع مستلزم ترکیبی از استراتژیهای ارتباطی موثر، استفاده از ابزارهای مناسب، و پرورش فرهنگ تیمی مشارکتی است که به وضوح و گفتگوی باز اهمیت میدهد.
از آنجایی که مردم موجوداتی احساسی هستند، نمیتوانید احساسات را از ارتباطات حذف کنید. همچنین نباید، زیرا احساسات میتوانند به انتشار پیامها کمک کنند. اما، پیش از اینکه ارسال، انتشار، پست یا توییت را فشار دهید، برای ارزیابی انگیزههای احساسی چیزی که قرار است با آن ارتباط برقرار کنید، مکث کنید. وضعیت عاطفی فعلی خود را بررسی کنید، در نظر بگیرید که آیا احساسات شما به طور ناخواسته پیام شما را تحریف کرده است یا خیر، و محتوای خود را برای هر چیز نامناسب بررسی کنید. در مرحله بعد، همدلی خود را گردآوری کنید، افرادی را تصور کنید که امیدوارید با آنها ارتباط برقرار کنید و در مورد واکنش عاطفی که میخواهید ایجاد کنید و اینکه آیا بخشی از ارتباط شما ممکن است راه اشتباه گرفته شود فکر کنید.
منابع
https://www.linkedin.com/advice/0/what-some-common-digital-communication-barriers
https://www.govloop.com/community/blog/7-barriers-digital-communication
نگارنده: محبوبه برابسته | مدیریت دیجیتال | ۱۳ بهمن ۰۲
سلام. رساله دکتری من در زمینه ارتباطات دیجیتال است و میخواهم با روش گراندد تئوری جلو بروم. آیا میتوانم از «موانع ارتباطات دیجیتال» به عنوان عامل مداخلهگر استفاده کنم؟
من رسالهام در زمینه ارتباطات دیجیتال بازاریابی است. چگونه میتوانم به این مطلب رفرنس بدهم؟