ایزو ۱۶۹۴۹

استاندارد ایزو ۱۶۹۴۹ الگویی بین‌المللی برای پیاده سازی و استقرار سیستم‌های مدیریت و تضمین کیفیت در راستای مدیریت کیفیت خودروسازی است. مدیریت کیفیت خودروسازی نمونه‌ای از صنایعی است که مجموعه‌ای از ویژگی‌ها مانند محصولات پیچیده، اهمیت بالا کیفی، الزامات ایمنی، بازار کسترده فروش، ضریب اشتغال زایی قابل توجه وغیره را دارا می/ باشد. با در نظر گرفتن تمام ویژگی‌ها ،سیتم مدیریت کیفی که برای یک مجموعه تولید کننده خودرو ویا قطعات آن گزینش میگردد،باید حائز شرایط والزاماتی باشد که توانای پاسخگویی به تمامی موارد فوق را دارا باشد.

صنعت خودرو سازی یکی از بزرگترین و مهمترین صنایع تولیدی در سطح جهان است که علاوه بر انتظارات روز افزون مشتریان خود، دارای استانداردهای خاص بین‌المللی می‌باشد. لذا شرکت‌های معتبر سازنده خودرو در دنیا، از سال‌ها پیش به تدوین استانداردهای خاص مدیریت در این صنعت پرداخته اند. سرمایه‌گذاری‌هایی که درسطح جهان در صنعت خودرو صورت گرفته است. توجه دقیق به زنجیره‌های تامین و تلاش خودرو سازان به ارتقا تامین کننده گان این صنعت الزامی است.

از دیر باز استانداردهای معتبری همچون QS 9000 و VDA6.1 در صنعت خودروسازی ارائه شده است. استاندارد ایزو ۱۶۹۴۹ به صورت مشترک به وسیله اعضای گروه عملیاتی بین‌المللی خودروسازی (IATF) با همکاری تنگاتنگ با سازمان بین‌المللی استاندارد ایزو ISO تهیه شده است. این استاندارد ترکیب الزامات اختصاصی چهار مورد از متدولوژی استانداردهای خودروسازی اروپا و امریکا (QS-9000-VDA6-EAQF-AVSQ) و ارائه یک استاندارد واحد است. ایزو ۱۶۹۴۹ الزامات یک سیستم مدیریت کیفیت برای طراحی، توسعه، تولید، نصب وخدمات در محصولات مربوط به خودرو را معین میکند.

هدف و مزایای پیاده سازی ایزو ۱۶۹۴۹

به وسیله استاندارد ایزو TS 16949 می‌توان باعث نزدیک کردن خواسته وانتظارات مرتبط با سیستم مدیریت کیفیت سازندگان قطعات خودرو وایجاد زبانی مشترک مابین آنها وخودرو سازان شد همچنین این استاندارد ایجاد معیارها ی تخصصی همراه با الزامات مشتریان، الزامات یک سیستم مدیریت را برای استفاده در کل زنجیره تامین قطعات و ملزومات خودرو سازی معین می‌نماید.

دامنه کاربرد ایزو TS 16949 گسترده است. ایزو ۱۶۹۴۹ شامل عرضه کنندگان مستقیم و غیر مستقیم، کارخانه‌های خودرو سازی که هدفشان حفظ و یا بدست آوردن جایگاه در وضعیت رقابتی بازار با استفاده از تولید قطعات با کیفیت بالاتر است. مزایای پیاده سازی ایزو TS 16949 عبارتند از:

  • افزایش کارایی و بهبود کیفیت
  • اطمینان از آنکه رضایت مشتری در فرآیند شکل‌گیری محصول کاملا تحقق پیدا می‌کند
  • بهبود استراتژی شرکت
  • رضایت کارکنان
  • رضایت مشتریان
  • بهبود مستمر (کایزن)
  • توجه به پیشگیری از بروز خطا
  • استحکام در قابلیت اطمینان و امکان پذیری فرآیند
  • ارزش افزوده بیشتر در فعالیت‌ها
  • افزایش اعتبار شرکت

از استاندارد ایزو ۱۶۹۴۹ در صنعت خودروسازی بسیار استقبال شده است. مدیریت کیفیت در خودروسازی اهمیت بسیاری دارد بنابراین استانداردسازی در آن الزامی است. با استفاده از سازوکارهای این استاندارد می‌توان به بهبود کیفیت در صنعت اتوموبیل و خودرو امیدوار شد.

خلاصه و جمع‌بندی

هدف از استاندارد ایزو ۱۶۹۴۹ سیستم مدیریت کیفیت صنعت خودرو، توسعه یک سیستم مدیریت کیفیت است. برای بهبود مداوم، تاکید بر پیشگیری از نقص و کاهش نوسانات و اتلاف‌ها در زنجیره تامین فراهم شده است. این استاندارد بین‌المللی اتخاذ یک رویکرد فرآیندی را هنگام توسعه، پیاده سازی و بهبود اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت، به منظور افزایش رضایت مشتری از طریق برآورده سازی الزامات مشتری ترویج می‌نماید.

ایزو ۱۶۹۴۹ استانداردی بین‌المللی با رویکرد فرآیندی است که مبتنی بر چرخه دمینگ اجرا می‌شود. این استاندارد چرخه طرح، اجرا، بررسی و اقدام (PDCA) و تفکر مبتنی بر ریسک است را به کار می‌گیرد. چرخه PDCA یک سازمان را قادر می‌سازد که اطمینان حاصل نماید که منابع کافی به فرآیندها اختصاص یافته و فرآیندها مدیریت می‌شوند و فرصت‌های بهبود تعیین و عملیاتی می‌شوند. تفکر مبتنی بر ریسک سازمان را قادر به تعیین عواملی که می‌توانند منجر به انحراف از نتایج طرح‌ریزی شده فرآیندها و سیستم مدیریت کیفیت می‌شوند، برای پیاده سازی کنترل‌های پیشگیرانه به منظور به حداقل رساندن اثرات منفی و استفاده حداکثری از فرصت‌ها در چنین مناطقی می‌نماید.