استاندارد ایمنی غذایی SFBB
استاندارد ایمنی غذایی SFBB مخفف انگلیسی SFBB Safer Food, Better Business به معنای غذای سالم، کسبوکار بهتر است. این استاندارد یک رویکرد عملی برای مدیریت ایمنی مواد غذایی است. این سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی که توسط آژانس استانداردهای غذایی معرفی شد، برای کمک به شرکتهای کترینگ کوچک و خردهفروشیها مانند رستورانها، کافهها و فروشگاهها مطابق با مقررات ایمنی مواد غذایی معرفی شده در ژانویه ۲۰۰۶ ارایه شده است.
مقررات مربوط به مواد غذایی، نیازمند این است که همه مشاغل کنترل ایمنی مواد غذایی خود را ثبت و مستند کرده و نظارت لازم را انجام دهند تا از صحت اجرای آنها اطمینان حاصل شود. میزان مستندات مورد نیاز شما به نوع غذایی که تهیه میکنید و ریسکهای ناشی از کسبوکار شما بستگی دارد.
کلیه مشاغلی که در حوزه مواد غذایی مشغول به کار هستند باید ایمنی مواد غذایی را به طور مؤثر مدیریت کنند. با این وجود میزان مستند سازی این سیستم بسیار متفاوت است. به منظور بهبود و افزایش ارتقاء ایمنی مواد غذایی، باید اصول معینی رعایت شود. هدف رعایت این اصول، استاندارد سازمانی این بنگاهها میباشد. نظر به اهمیت موضوع در این مقاله استاندارد ایمنی غذایی SFBB تشریح شده است.
مقایسه استاندارد ایمنی غذایی SFBB با ایزو ۲۲۰۰۰
در ایران بسیاری از شرکتها استاندارد SFBB را با نام ایزو SFBB میشناسند. این در حالی است که این استاندارد اصلاً در دسته انواع ایزو ISO قرار نمیگیرد.
استاندارد ایمنی غذایی SFBB توضیح میدهد که سیستم چگونه باید نظارت و ثبت و ضبط شود. این برنامه متناسب با کسبوکار کترینگ مربوطه طراحی شدهاست. هر بسته SFBB به پنج بخش شامل تعدادی برگه اطلاعاتی به نام «روشهای ایمن» تقسیم میشود. برای مثال روشهای ایمن شامل دستورالعملهای مربوط به «پخت ایمن غذا» و «گرم کردن مجدد غذا» است. شما باید به بسته SFBB نگاه کنید و تصمیم بگیرید که کدام روش ایمن برای کسبوکار شما بکار میرود. سپس آن را انتخاب کرده و دنبال نمایید.
مهمترین و معروفترین گواهینامه ایزو صنایع غذایی، گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ میباشد. این گواهینامه برای تمامی شرکتهایی که به نحوی در تهیه، توزیع و تولید غذا نقش دارند، کاربرد دارد. همچنین میتواند صادر شود. استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ برای تمامی سازمان هایی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم یا صنعت مواد غذایی در ارتباط هستند کاربرد دارد. به عبارت دیگر همه کسانی که در زنجیره تولید مواد غذایی دخالت دارند تحت پوشش این استاندارد جهانی قرار میگیرند.
هدف از پیاده سازی SFBB:
هدف از پیادهسازی SFBB افزایش ایمنی در مواد غذایی و اطمینان از سالم بودن مراحل طبخ غذا است. دامنه کاربرد SFBB نیز تمامی هتل ها،کافی شاپ ها،سوپر مارکت ها،Fast food ها، کترینگها و آشپزخانه ها… است. استفاده از برگه اطلاعاتی SFBBکارآسانی است که بر کنترل چهار ریسک اصلی بالقوه در هر کسبوکار کترینگ متمرکز است. این ۴ نکته اساسی شامل موارد ذیل است:
- حذف آلودگی
- تمیز کاری
- منجمد کردن
- پخت و پز
مزایای استاندارد ایمنی غذایی SFBB عبارتند از:
- عدم نیاز به تهیه مستندات
- هزینههای کاهش یافته برای اجرای همه گیر
- تمرکز بر مدیریت، پرسنل آشپزخانه و سرو غذا
- ارائه آموزشهای سریع و کارا به پرسنل جهت انجام وظایف
- حصول اطمینان مشتری از بهداشت غذای مصرفی
- کاهش شکایات مشتری و ارتقاء سطح رضایت مشتری
- عدم نیاز به مستند سازی
- برنامهریزی و سازماندهی از زمان دریافت مواد اولیه تا تبدیل به محصول نهایی
- سهل الوصول بودن سیستم در پیاده سازی نسبت به استانداردهای مدیریت کیفیت
خلاصه و جمعبندی
پس از تحقیقات و مصاحبه با دست اندر کاران هتلها و رستورانها و شناخت موانع و مشکلات اجرای سیستمهای بینالمللی، مراجع قانونی انگلستان، راهنمای بهداشت غذا مبنی بر SFBBرا موثرترین راه تشخیص دادند. اجرای این استاندارد به مصرفکننده اطمینان میدهد، غذایی را که مصرف میکند سالم است و هیچ عاملی که باعث به خطر افتادن سلامت وی شود در غذایی که مصرف میکند وجود ندارد. اجرای این استاندارد، واحد شما را به عنوان یک واحد پایبند اصول ایمنی غذا و دارای مسوولیت اجتماعی معرفی مینماید. طبیعی است این اعتبار تجارت و فروش مطمئنی را به دنبال خواهد داشت.
هنگامی که سیستم SFBB را اجرا کردید، باید اطمینان حاصل کنید که شما و کارمندانتان به آن پایبندید. شما باید هر ۴ هفته، دفتر یادداشت روزانه خود را بازبینی کنید. همچنین هرگاه عملیات تغییر میکند، مانند تغییر در سبک آشپزی و یا استفاده از تجهیزات جدید باید در دفتر یادداشت روزانه ثبت گردد.
با کمک SFBB، پر کردن دفتر یادداشت روزانه، تنها کار روزانه شمااست که باید ثبت و ضبط شود. این کار فقط باید دو دقیقه در هر روز طول بکشد. نیازی نیست تعداد زیادی از سوابق را نگهداری کنید. هنگامی که از طریق روشهای ایمن کار میکنید، شما ثبتیاتی در دفتر یادداشت خود از آنچه کسبوکار شما برای اطمینان از ایمنی غذا انجام میدهد در اختیار خواهید داشت. تنها در صورتی بازبینی و اصلاح نیاز است که شما روش کسبوکار غذایی خود را تغییر دهید.
مقاله انواع ایزو ISO | ۱۱ آبان ۹۴