جی سی آر JCR
جی سی آر (Journal Citation Reports (JCR گزارشی سالانه است که موسسه تامسون رویترز ارائه میکند و ارزش علمی مجلات ISI را نشان میدهد. براساس این گزارش مجلاتی که دارای ایمپکت فاکتور بالایی هستند در لیست مجلات JCR قرار میگیرند. معتبرترین مجلات علمی، مجلاتی هستند که در JCR نمایه میشوند. ورود مجلات به JCR بسیار سخت است. آنها باید قوانین و استانداردهای بسیاری را که از سوی موسسه ISI تعیین گردیده است، رعایت نمایند. مجلات پس از ورود به JCR نیز مورد ارزیابی قرار میگیرند و در صورتی که قوانین و استانداردهای موسسه ISI توسط آنها رعایت نشده باشد، نام آنها از JCR حذف میشود.
گزارش جی سی آر JCR روشی برای ارزیابی منتقدانه مجلات در سراسر دنیا ارائه میکند. جی سی ار یک دیدگاه منحصر به فرد را از ارزیابی مجلات و مقایسه آنها با سایر مجلات در اختیار مخاطبان قرار میدهد. این کار با تجمیع اطلاعات از وب آف ساینس در مورد مجلات آکادمیک در زمینه علوم طبیعی و علوم اجتماعی انجام میگیرد. جی سی ار انتشارات سالانهای از آنالیزگران clarivate است و از طریق وب آف ساینس در دسترس مخاطب قرار میگیرد. در ابتدا جی سی ار به عنوان قسمتی از science citation index منتشر میشد ولی امروزه به عنوان یک سرویس متمایز که بر پایه استنادات گردآوری شده از science citation index expanded و social science citation index است، در حال ادامه فعالیت است.
محاسبه جی سی آر JCR
با جستجوی شماره ISSN مجلات میتوان به مقدار SJR و همچنین نمودار تغییرات آن دست یافت. به عنوان مثال برای مجله Acta Odontologica Scandinavica با جستجوی (۰۰۰۱۶۳۵۷) که ISSN این مجله است، دقیق ترین اطلاعات مجله بدست میآید.
همانطور که از اطلاعات جدول زیر دیده میشود، مقدار پارامتر SJR برای این مجله برابر است با ۰.۷۰۶، همچنین برخی اطلاعات مهم نیز در این جدول گنجانده شده است. مثلا این مجله در فیبد تخصصی Dentistry کیفیت بالایی دارد و جزء مجلات Q1 میباشد و در فیلد تخصصی Medicine جزء مجلات Q2 میباشد.
تغییرات پارامتر SJR در طول سالهای گذشته تغییرات کیفیت مجله را مشخص میکند. به عنوان مثال برای مجله Acta Odontologica Scandinavica، که نمودرا تغییرات SJR آن در طول سالهای گذشته در شکل زیر نشان داده شده است، دیده میشود که این مجله در طول ۱۰ سال گذشته تغییر زیادی در کیفیت نداشته و جایگاه نسبتا ثابتی داشته است.
مجلات JCR دارای شاخصی به نام ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر میباشند اگر به ساده ترین صورت بخواهیم ایمپکت فکتور را معرفی کنیم گفتنی است که این ضریب تاثیر تعداد استنادات به یک مقاله علمی را در یک بازه زمانی مشخص معرفی میکند.شاخص ایمپکت فاکتور برای یک ژورنال و در یک سال مشخص،از تقسیم تعداد مقالات ارجاع کننده،به مقالات منتشر شده آن ژورنال در دو سال قبل از آن،بر همه مقالات منتشر شده است که در آن ژورنال در دوره دو ساله محاسبه میشود.
مقایسه JCR و ISI
مقایسه این دو شاخص و ذکر اصطلاح تفاوت JCR و ISI نادرست است. جی سی آز JCR یکی از پایگاههای دادهای است که مجلات موجود در آن به عنوان مجلات ISI معرفی میشوند. این مجلات دارای ایمپکت فاکتور هستند. برای این که بتوانید از لیست مجلات ISI اطلاع حاصل کنید میتوانید وارد سایت ژورنال هاب شوید و با استفاده از یکی از دو روش زیر اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید:
در صفحه اصلی سایت و در کادر مشاهده شده شماره ISSN مجله مد نظر خود را وارد کنید و با وارد شدن به صفحه مجله مد نظر، اطلاعات مختلف مجله را مشاهده کنید. در صفحه مذکور در صورتی که برای مجله مد نظر شماره ایمپکت فاکتور در نظر گرفته شده باشد و یا مجله توسط یکی از پایگاههای JCR، SCIیا SSCI نمایه شده باشد، به این معنی است که مجله مد نظر شما مجله ISI است و مقالات چاپ شده در آن از نوع مقالات ISI به شمار میروند.
در صورتی که از شماره ISSN مجله اطلاعی نداشتید، میتوانید با ورود به صفحه معرفی مجلات در سایت Clarivate و انتخاب موضوع مجله مد نظر خود، نام مجله را از لیست مجلات موجود پیدا کنید و اطلاعات آن را به دست آورید.
پذیرش مقاله جی سی آر JCR
مجلات JCR معتبر ترین مجلات در بین تمام نمایههای علمی هستند و معمولاً رایگان هستند بنابراین دریافت پذیرش از این مجلات کار آسانی نیست. با رعایت برخی موارد میتوان شانس پذیرش در این مجلات را تا حد زیادی بالا برد. در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.
- موضوع مقاله بروز باشد: باید توجه داشت که موضوعات قدیمی و کار شده نمیتواند شما را به اهدافتان برساند. بهترین مقالات، مقالاتی هستند که دارای موضوعات ناب و بروز باشند. بهتر است قبل از ارسال مقاله به مجله، برخی مقالات چاپ شده مطالعه گردد.
- ترجمه مقاله باید عالی باشد: کسی که مقاله شما را داوری خواهد کرد، باید کاملا نوشته شما را درک کند. یکی از شایع ترین دلایل ریجکت مقاله، ترجمه ضعیف و نامفهوم مقالات است. باید مترجم کار، مترجم تخصصی همان موضوع باشد و بهتر است مقاله قبل از سابمیت، ویرایش نیتیو شود.
- منابع مقاله باید بروز باشند: یکی از مسائلی که برای سردبیر مجله بسیار اهمیت دارد، بروز بودن منابع مقاله است. باید حدالامکان تلاش شود که رفرنسهای بکار برده شده در مقاله، به مقالات مرتبط سه سال اخیر ارجاع داده شده باشند.
- انتخاب درست مجله بسیار مهم است: باید بدانیم ، بیشترین درصد ریجکت مقالات JCR، انتخاب نادرست مجله است. مجلات JCR، موضوعات علمی را به صورت تخصصی بررسی میکنند و نباید تنها به عنوان مجله اکتفا کرد، باید دقیقا اسکوپ مجله مطالعه و با اهداف مقاله مقایسه شود. اگر مقاله و مجله هم موضوع نباشند، مقاله بدون شک ریجکت خواهد شد.
جمعبندی بحث
همانطور که بیان شد مجلات JCR یکی از معتبر ترین نمایههای علمی هستند که مورد توجه اکثر دانشجویان و اساتید کشور قرار دارند. داوری این مجلات مرحلهای و زمان بر است و فقط مقالاتی مورد پذیرش قرار میگیرند که استانداردهای لازم را برای چاپ مقاله داشته باشند. در این آموزش با مجلات JCR و در مورد نحوه پذیرش در این مجلات نکاتی بیان شد. JCR همان گزارش استنادی مجلات (Journal Citation Reports) است که به صورت سالانه، توسط موسسه اطلاعات علمی تامسون (ISI) در دو نسخه علوم(Sciences) و علوم اجتماعی(Social Sciences) منتشر میشود. معتبرترین مجلات علمی، مجلاتی هستند که در JCR نمایه میشوند و ورود مجلات به JCR بسیار سخت است. در واقع باید این مجلات قوانین و استانداردهای بسیار سختی که از طرف موسسه تامسون رویترز، مصوب شده را داشته باشند تا بتوانند در این لیست قرار بگیرند.
پژوهشگران برای تکمیل اطلاعات خود و گسترش تحقیقات گذشته نیاز دارند تا از نتایج تحقیقات پژوهشگران گذشته اطلاع حاصل کنند. برای این منظور و به منظور استفاده از نتایج کسب شده از تحقیقات گذشته دانشمندان باید از صحت اطلاعات منتشر شده توسط آنان اطمینان حاصل کنند. یکی از روشهای اطمینان به نتایج مقالات پژوهشگران پیشین، اطلاع از میزان اعتبار مقاله و مجلهای است که آن را به چاپ رسانده است. در این میان برای اطلاع از میزان اعتبار و کیفیت مقالات و مجلات شاخصها و پایگاههای داده معتبر متعددی در اختیار پژوهشگران قرار داده شده است. دو مورد از شاخصهای معرفی شده توسط سایتهای معتبر JCR و ISI هستند که در این مطلب به تشریح این موارد پرداخته شد.
مقاله بیس مدیریت | ۰۴ تیر ۹۹