پروکوئست ProQuest

پروکوئست (ProQuest) یک شرکت اطلاعات و ارتباطات جهانی است که برنامه‌های کاربردی و محصولات علمی را برای کتابخانه‌ها تهیه می‌کند. یکی از عمده فعالیت‌های زیربنایی پروکوئست ارائه خدمات کتابخانه‌ای است. در ایران پروکوئست را به عنوان مرجع پایان‌نامه‌های دنیا می‌شناسند. پژوهشگران ایرانی تمایل دارند با دسترسی به نام کاربری و رمز عبور این پایگاه به دانلود نامحدود پایان‌نامه‌های لاتین بپردازند. البته هدف آنها از دسترسی به پایان‌های تمام متن خارجی به صورت دقیق روشن نیست.

لازم به توضیح است پایان‌نامه‌های متعدد زیادی همچون پایان‌نامه مدیریت نیز در این پایگاه موجود است اما همه هدف این پایگاه ارائه پایان‌نامه نیست. به هر صورت اگر از پژوهشگرانی هستید که به دنبال پایان‌نامه حاضر و آماده لاتین با کیفیت خوب هستید از پروکوئست استفاده کنید. پایگاه علمی ProQuest محصول شرکت آموزش و اطلاع رسانى بل و هاول است. این پایگاه علمی جهانی جهت رفع نیازهای اطلاعاتی پژوهشگران طراحی شده است. براساس رسالت و فلسفه وجود این شرکت کوشش می‌شود تا به توانمندسازی پژوهشگران در سرتاسر جهان پرداخته شود.

استفاده از فناوری‌های به‌روز و محتوای خلاقانه پروکوئست موجب افزایش بهره‌وری برای دانشجویان، پژوهشگران، و متخصصان شده است. همچنین کتابخانه هایی که به آنها خدمات ارائه می‌شود نیز از مزایای متعدد این پایگاه برخوردار می‌شوند. پروکوئست از طریق مشارکت با دارندگان محتوی، میزبان حجم وسیع و ارزشمندی از آرشیوهای قدیمی و مدرن علمی می‌باشد. مهمترین دیتابیس پایگاه علمی ProQuest بخش پایان‌نامه‌های آن می‌باشد که امکان دانلود پایان‌نامه‌های معتبر از کشورهای آمریکا، کانادا، انگلستان، چین، اروپا و دیگر دانشگاه‌های معتبر جهان را فراهم کرده است.

تاریخچه پروکوئست

پروکوئست یک شرکت بین‌المللی اطلاعات-محتوا و فناوری است که در آن آربر میشیگان آمریکا مستقر است. این شرکت در سال ۱۹۳۸ به عنوان دانشگاه میکروفیلم توسط یوجین بی. پاور تأسیس شده است. پروکوئست راه حل، برنامه‌ها و محصولاتی را برای کتابخانه‌ها فراهم می‌کند و ابزار و منبعی برای پشتیبانی از تحقیقات و یادگیری، چاپ و انتشارات، و فراگیری، مدیریت و کشف مجموعه‌های کتابخانه‌ای به‌شمار می‌رود.

بل-هاول که سابقاً به UMI معروف بود، در سال ۱۹۸۳ تأسیس شد و فرم میکروفیلمی مجلات را تهیه می‌نمود. بعدها این شرکت به تهیه و انتشار خدمات نمایه‌سازی نیز پرداخت. اکنون این شرکت امکان دسترسی به یکی از بزرگترین مخازن محتوایی پیوسته در جهان را فراهم می‌کند. این شرکت از نام پروکوئیست برای پایگاه اطلاعاتی بر روی دیسک فشرده استفاده می‌کرد. در سال ۱۹۹۵ با شروع ارائه خدماتش به صورت پیوسته، نام ProQuest Direct را برای خدمات پیوسته‌اش انتخاب نمود و بعداً تنها نام پروکوئیست را به‌کار برد. امروزه دانشجویان، اعضای هیئت‌علمی، پژوهشگران و کاربران کتابخانه‌ها در سراسر جهان، از طریق خدمات اشتراکی پروکوئیست به بیش از چهار هزار روزنامه و مجله، بیش از پنج میلیون پایان‌نامه، تعداد زیادی پایگاه اطلاعاتی و طیف وسیعی از منابع دسترسی دارند.

روش جستجو در پروکوئست

انواع روش‌های جستجو در پروکوئست عبارتند از:

  • جستجوی ساده Basic Search
  • جستجوی پیشرفته Advanced Search
  • جستجوی ناشران publication
  • جستجوی مروری Browse
  • جستجوی پایگاه داده Databases

روش جستجوی ساده (Basic Search)

در هر صفحه از سایت پروکوئست که هستید از نوار منوها روی آیکون جستجو کلیک کنید. یک کادر حستجو باز می‌شود.

برای دسترسی به محتوای تمام متن گزینه Full text را انتخاب کنید.

برای جستجو در مقالات علمی- پژوهشی پایگاه گزینه Peer reviewed را انتخاب کنید.

در قسمت Search subject areas با انتخاب هر تصویر امکان جستجو در محدوده موضوعی انتخاب شده فراهم می‌شود.

جستجوی پیشرفته (Advanced Search)

با انتخاب گزینه Advanced Search امکان استفاده از Advanced Search وسایر  گزینه‌های آن فراهم می‌شود.

در صفحه Advanced Search امکان استفاده از جعبه‌های جستجوی متعدد و محدود کردن فیلدهای جستجو شامل عنوان، نویسنده  و … فراهم می‌باشد.

در قسمت limit to  انوع دسترسی و در قسمت Publication date محدوده زمانی را مشخص نمایید.

جستجوی بر اساس Advisor که امکان استفاده از بانک آن را با انتخاب look up Advisor فراهم می‌کند.

با انتخاب look up university/institution جستجو را بر اساس دانشگاه یا موسسه مورد نظر محدود نمود.

جستجو بر اساس اصطلاحات نمایه و با انتخاب look up index termامکان پذیر است.

جستجو بر اساس سرعنوانهای موضوعی و با انتخاب look up subject headings فراهم می‌شود.

راهنمای کامل استفاده از پروکوئست

خلاصه و جمع‌بندی

پایگاه علمی پروکوئست محصول سرکت آموزش و اطلاع رسانی بل و هاول است که یک راهنمای جهانی جهت رفع نیازهای اطلاعاتی میلیون‌ها محقق در همه سطوح و با هر میزان توانایی می‌باشد. معمولاً برای ورود به وب سایت پروکوئست پژوهشگران باید دارای کاربری و رمز عبور باشند. بدین قرار، به خاطر مسائل سیاسی بین‌المللی و پاره‌ای از مشکلات دیگر، بسیاری از داخل ایران نمی‌توانند به این وب سایت حتی با رمز کاربری و پسورد وارد شوند چون IP یوزرهای ایرانی قابل شناسایی است و به محض ورود بلاک می‌شود.

این پایگاه از سال ۱۹۸۳ به جمع آوری، سازماندهی و توزیع اطلاعات در بیش از ۱۶۰ کشور پرداخت که ابتدا شامل منابع به زبان انگلیسی بود و سپس شامل چکیده و همچنین ادواری‌ها و نشریات نیز گردید. مقالات نشریات علمی، پایان‌نامه‌‌‌‌‌‌ها، سخنرانیها، گزارشها و … را به صورت چکیده، تمام متن به همراه تصویر ارایه می‌دهد و همچنین شامل چکیده و استنادهای مرتبط نیز هست. و حتی تعداد کلمات موجود در چکیده و متن را نیز مشخص می‌کند. به عبارت دگیر می‌توان گفت پروکوئست یک نظام اطلاع رسانی پیوسته است که به شکل خاصی طراحی شده و جستجوگر را قادر می‌سازد که فقط با یک کلیک اطلاعات تمام متن و تمام تصویر را از نشریات و مقالات و منابع دیگر در صفحه کار خود ببینند. بیش از نیمی از مقالات تمام متن می‌باشند. ترجمه چکیده‌ مقاله‌ها از انگلیسی به زبان‌های چینی، فرانسه، اسپانیولی و … امکانپذیر است.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله