پرسشنامه آمیخته بازاریابی

محصول و ابعاد آمیخته بازاریابی محصول

آمیخته بازاریابی محصول ترکیبی است از محصولات و خطوط محصول که به نحوی موازنه شده اند تا شرکت در عین حال که نیازهای بازار هدف را تامین می‌کند به اهداف سوددهی خود نیز نایل شود. آمیخته محصول عبارت است از مجموعه محصولات تولیدی شرکت که برای فروش عرضه می‌شود. پیوستگی آمیخته محصول نشان دهنده میزان ارتباط خطوط محصول با یکدیگر در استفاده نهایی، استفاده از تکنولوژی و ویژگی‌های دیگر است.

اگر شرکتی دارای آمیخته محصول باریک باشد می‌تواند بر محصولاتی که در تولید آنها تخصص دارد تاکید کند و به عنوان متخصص در محصولی خاص شهرت یابد؛با این حال ممکن است قابلیت افزایش فروش و نیز سود به دست آمده محدود گردد. همچنین ممکن است توزیع کنندگان ترجیح دهند با شرکت هایی کار کنند که خطوط محصول بیشتری دارند یا محصولات مرتبط به هم را عرضه می‌کنند. اگر شرکت دارای آمیخته محصول وسیع باشدمی تواند به تعدادبیشتری از مصرف‌کنندگان دسترسی یابد و منابع خود را برای تعدادبیشتری از محصولات و کسب سود بیشتری پخش کند اگر داری موقعیت بهتر در تدارک مواد برای کل خطوط باشد سود بیشتری به دست خواهد آورد؛اما داشتن خط محصول وسیع به هزینه بیشتری نیاز دارد که ممکن است باعث شود منابع شرکت بیش از حد پخش شود. سرانجام رقبایی که دارای خط محصول باریک هستند ممکن است در مقایسه با شرکت‌هایی که دارای خط محصول وسیع هستند به عنوان متخصص شناخته شوند. اجزای آمیخته محصول در شکل زیر ارائه شده است.

ابعاد محصول

محصول از سه بعد مورد بررسی قرار می‌گیرد:

هسته یا بخش اصلی محصول (Core product) یعنی آن بخش از محصول، که مشتری واقعاً به دنبال خرید آن است.

بدنه محصول (Actual product) که همان محصول واقعی است و دارای پنج ویژگی است: قابل لمس، سطح کیفیت، طرح، نام و نشان و بسته بندی.

پوسته محصول : آخرین بخش یک محصول پوسته یا بخش خدمات و مزایای اضافی مربوط به محصول است.

اجزای آمیخته بازاریابی محصول

اجزای آمیخته بازاریابی محصول

چرخه عمر محصول

درست همانند انسان‌ها، محصولات نیز متولد می‌شوند، رشد می‌کنند و در نهایت می‌میرند. تعیین زمان حادث شدن هر مرحله از چرخه عمر محصول به شرایط بازار، نوع محصول، صنعت مربوطه، فرهنگ حاکم بر جامعه و … بستگی دارد و ارائه الگوی زمان بندی شده ثابت امری غیر ممکن است. آنچه حائز اهمیت است این تشخیص به موقع وضعیت محصول (سن محصول) و اتخاذ استراتژی موثر در زمان لازم می‌باشد که حیات یا مرگ سازمان را رقم می‌زند. از این روست که حضور متخصصان بازرگانی در بدنه تصمیم‌گیری شرکت‌ها و سازمان‌ها امری گریز ناپذیر است تا آنجا که بسیاری از هیأتهای مدیره ترجیح می‌دهند هدایت شرکت‌ها در دست مدیران عالی بازرگانی باشد تا ضمن رهبری سازمان به سوی اهداف از پیش تعیین شده، در اتخاذ استراتژی‌های بازاریابی و تعیین اولویتهای بازرگانی که رگ حیاتی شرکت‌هاست، اهتمامی تام داشته باشند.

چرخه عمر محصول

چرخه عمر محصول

اولین مرحله زندگی محصولات معرفی یا introduction محصول به بازار است. در این مرحله مشتریان فرصت خرید یک کالا یا خدمت را برای اولین بار پیدا می‌کنند.در طی این مرحله اولیه معمولاً محصول تنها توسط یک شرکت تولید می‌شود. اگر کار شرکت رونق یابد و محصول سودآور باشد، رقبا نیز شروع به ساخت محصول به شیوه خود می‌کنند.

در طی مرحله معرفی محصول، هدف آن است که خریداران اولیه را به امتحان محصول ترغیب کنیم. اگر موفقیت حاصل شود فروش با سرعتی آرام اما مداوم افزایش پیدا می‌کند. البته اغلب شرکت در این مرحله سودآوری ندارد زیرا که هزینه‌های تحقیق و توسعه در کنار هزینه‌های بالای تبلیغات و ترفیع فروش از درآمد کسر می‌کنند.

در طی این مرحله قیمت‌گذاری به دو صورت انجام می‌شود: یا قیمت بالاست تا هزینه‌ها جبران شود یا پایین است تا تعداد بیشتری از مشتریان جذب شوند. برای مثال زمانی که لکسوس وارد بازار شد قیمتش برابر با بی ام دبلیو بود تا بتواند هزینه‌های این تغییر بزرگ در محصول و تحقیق و توسعه خود را جبران کند. آمیخته بازاریابی قیمت را جدی بگیرید.

جمع بندی بحث آمیخته بازاریابی محصول

عمر دوره معرفی می‌تواند طولانی باشد و به عوامل متفاوتی بستگی دارد از جمله پذیرش بازار و تمایل تولیدکننده به پشتیبانی از محصولش در مراحل راه‌اندازی.
مهم است که به این نکته توجه کنیم که بسیاری از محصولات هرگز از این مرحله به مرحله بعد عبور نمی‌کنند. برای اینکه محصول جدیدی موفق عمل کند، مصرف‌کنندگان باید ابتدا در مورد آن اطلاع پیدا کنند سپس باید به این باور برسند که به این محصول نیاز دارند یا آن را می‌خواهند. بازاریابی در طی این مرحله اغلب بر اطلاع‌رسانی به مشتریان در مورد محصول، نحوه استفاده و مزایای آن متمرکز است. نوع تبلیغاتی که در این مرحله بیشتر کارآمد است تبلیغ محصول از نوع تبلیغات پیشرو است. البته این کار به آن اندازه که به نظر می‌رسد ساده نیست و در حدود ۴۰% از محصولات جدید با شکست مواجه می‌شوند.