نرخ ناسازگاری مقایسههای زوجی
نرخ ناسازگاری (Inconsistency Ratio) شاخصی است که نشان میدهد چه میزان مقایسههای زوجی انجام شده با هم سازگاری دارند. مقایسههای زوجی توسط خبرگان صورت میگیرد و در صورتی میتوان به نتایج مقایسهها اعتماد کرد که این مقایسهها سازگار باشند.
اساس تحلیل در روشهای فرایند تحلیل سلسلهمراتبی (AHP) و فرایند تحلیل شبکه (ANP) بر مقایسههای زوجی توسط خبرگان استوار است. بنابراین هرگونه خطا و ناسازگاری در مقایسه عناصر، نتیجه نهایی به دست آمده از محاسبات را تحت تاثیر قرار میدهد.
نرخ سازگاری مقایسهها با یک مثال قابل تشریح است. برای نمونه اگر عنصر A نسبت به B ارزش ترجیحی ۳ داشته باشد و عنصر B نسبت به C ارزش ترجیحی ۲ داشته باشد، آنگاه باید انتظار داشت عنصر A نسبت به C ارزش ترجیحی ۶ داشته باشد. یک نمونه مقایسه سازگار و یک نمونه مقایسه ناسازگار در زیر آمده است:
مقایسه سازگار: الف از ب بهتر است؛ ب از ج بهتر است؛ الف از ج خیلی بهتر است.
مقایسه ناسازگار: الف از ب بهتر است؛ ب از ج بهتر است؛ ج از الف بهتر است.
شاید بررسی سازگاری مقایسه سه عنصر ساده باشد، اما وقتیکه تعداد مقایسهها افزایش یابد اطمینان از سازگاری مقایسهها به سادگی میسر نبوده و از نرخ سازگاری استفاده میشود. تجربه نشان داده است که اگر نرخ سازگاری کمتر از ۰/۱ باشد سازگاری مقایسهها قابل قبول است. در غیر اینصورت مقایسهها باید تجدید نظر شود. گامهای زیر برای محاسبه نرخ سازگاری در تکنیک AHP قطعی و FAHP فازی به کار گرفته میشود.
محاسبه نرخ ناسازگاری در فرایند تحلیل سلسلهمراتبی معمولی
گام ۱ محاسبه بردار مجموع وزنی: ماتریس مقایسه زوجی را در بردار ویژه ضرب کنید. بردار جدیدی را که به این طریق بدست میآید، بردار مجموع وزنی نامیده میشود.
گام ۲ محاسبه بردار سازگاری: هر عنصر بردار مجموع وزنی را بر عنصر متناظر در بردار ویژه تقسیم کرده، بردار حاصل بردار سازگاری نامیده میشود.
گام ۳ برآورد lmax: میانگین عناصر بردار سازگاری lmax را به دست میدهد. بیشتر مواقع به جای محاسبه lmax از روش تقریبی میانگین هندسی استفاده میشود. پارامتر L مقدار تقریبی lmax است.
گام ۴ محاسبه شاخص سازگاری (CI) : اگر تعداد عناصر جدول مقایسه زوجی n باشد، شاخص سازگاری بصورت زیر تعریف میشود:
گام ۵ محاسبه شاخص تصادفی: شاخص تصادفی بودن از جدولی مانند جدول ۱ یا جدول ۲ استخراج میشود.
گام ۶ محاسبه نرخ سازگاری: نرخ سازگاری از تقسیم شاخص سازگاری بر شاخص تصادفی بدست میآید. اگر نرخ سازگاری ۱/۰ یا کمتر باشد مقایسهها سازگار است.
CR = CI / RI
محاسبه نرخ ناسازگاری در فرایند تحلیل سلسلهمراتبی فازی FAHP
دو پژوهشگر به نام گاگوس و بوچر (۱۹۹۸) روشی را برای محاسبه درجه سازگاری ماتریسهای مقایسات زوجی فازی ارائه نمودهاند. در این روش به منظور بررسی سازگاری، لازم است از هر ماتریس مقایسه زوجی مانند Ã(n*n) به دو ماتریس مجزا افراز میشود. علامت مدک یا ̃ نشانه فازی است.
ماتریس Am از مقادیر میانی ترجیحات خبرگان تشکیل میشود
ماتریس Ag از میانگین کران بالا و پایین TFN تشکیل میشود.
برای یافتن نرخ سازگاری، بردار وزن هر یک از این دو ماتریس باید محاسبه شود. از آنجا که این ماتریسها شامل دادههای عددی (غیر فازی) هستند، میتوان از روش ساعتی برای محاسبه بردار وزن استفاده نمود. بنابراین ابتدا ماتریس مقایسه زوجی فازی به دو ماتریس قطعی افراز میشود و سپس به روش ساعتی نرخ ناسازگاری هر ماتریس قطعی شده Am و Ag محاسبه خواهد شد. تنها تفاوت در اینجا استفاده از شاخص تصادفی است که گاگوس و بوچر پیشنهاد دادهاند. روشن است در پایان دو نرخ ناسازگاری وجود خواهد داشت که با CRm و CRg نمایش داده میشود. اگر هر دو روش نرخ ناسازگاری را بالای ۰٫۱ نشان دهد باید با تجدیدنظر در نتایج از خبرگان خواسته شود مجدداً ماتریسها را تکمیل کنند. همچنین حتی اگر یکی از دو مقدار هم از آستانه ۰٫۱ بزرگتر باشد توصیه اکید آن است که مقایسهها از نو انجام شود.
منبع: حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (۱۴۰۱). تصمیمگیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون.
تصمیم گیری چندمعیاره | ۱۳ بهمن ۹۱
با سلام خدمت دکتر حبیبی عزیز . دکتر حبیبی بزرگوار سوالی داشتم خدمتتان. آیا در روش دنپ هم لازم است نرخ ناسازگاری محاسبه شود یا فقط در anp , ahp باید محاسبه شود. سپاسگزارم
درود بر شما. برای هر ماتریس مقایسه زوجی باید نرخ ناسازگاری محاسبه شود. البته یادتان باشد باید ماتریس دیمتل ماتریس مقایسه وزجی نیست و روابط درونی که با روش دسمتل انجام میشود و امکان محاسبه سازگاری ندارد.
عرض سلام در چند سایت دیدم در مورد پرسشنامههای ahp نیازی به محاسبه روایی پایایی نیست و همون نرخ ناسازگاری این کارکرد رو داره. این مطلب درسته؟ اگر درسته آیا منبع و مرجع قابل استنادی هست که استفاده کنم؟
درود بر شما. نقل قول شما کاملا صحیح است.
حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (چاپ دوم ۱۴۰۱). تصمیمگیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون. صفحه ۶۹
سللم و وقت بخیر من جدول شاخص های تصادفی گوگوس و بوچر رو نیاز دارم لیست کاملش از به چه منبعی رجوع کنم
جناب دکتر یه راهنمایی میخواستم جدول گوگوس و بوچر ماتریس ۱۵ رو داره من برای ماتریس ۳۰ عددی نیاز دارم چگونه محاسبه کنم ؟ چطور پیدا کنم ؟
همین ۱۵ هم اضافه هست شما مجاز هستید ۷ یا نهایت ۹ عنصر را مقایسه زوجی کنید. ۳۰ عنصر نیاز به ۳۰*۲۹÷۲ یعنی ۴۳۵ مقایسه زوجی دارند که انسان که هیچ حتی ربات هم نمیتواند این حجم از مقایسهها را بدون ناسازگاری انجام دهد.
سلام وقت بخیر در یک تحقیق با موضوع اولویت بندی شاخص ها با متد دنپ فازی .متغیر های مستقل و وابسته کدامند؟برای نوشتن در پروپوزال.ایا مستقل شاخص؟وابسته بررسی ارتباط بین انها با دلفی یا اولوییت بندی؟
درود بر شما. متغیرهای مستقل و وابسته مفاهیم آماری هستند و ارتباطی با تصمیمگیری چندشاخصه ندارند.
خیلی ممنونم لطف کردید
با سلام خدمت شما، میخواستم عرض کنم، من پرسش نامه هایی که خبرگان پاسخ داده بودند را هر کدام جداول ماتریسی را جداگانه و بصورت دستی نرخ ناسازگاری را بدست آوردم آیا دیگر نیازی به نرم افزار اکسپرت چویس ندا
درود بر آقای آرش حبیبی، عرض ادب، من چند پرسش نامه را که هرکدام دارای ۶ جدول مقایسات زوجی هستند را بصورت دستی ضریب سازگاری را بدست آوردم آیا دیگر نیاز به نرم افزار اکسپرت چویس نداریم
درود بر شما. این نرمافزار اصلا نرمافزار جالبی نیست و بهتر است در محیط اکسل تحلیل خود را انجام دهید. کار شما از نظر من درست بود، با احترام