آزمون GMAT
آزمون GMAT یک آزمون مبتنی بر کامپیوتر به زبان انگلیسی است که مهارتهای گفتاری، نوشتاری و تحلیلی دانشجویان مدیریت را بررسی میکند. واژه GMAT سرآیند Graduate Management Admission Test به معنای آزمون پذیرش فارغالتحصلان مدیریت است. این آزمون به عنوان یکی از معتبرترین و قابل اتکا ترین ابزارهای سنجش مهارتهای فردی و ذهنی متقضیان شرکت در دوره هایی مثل MBA و (MPA Master of Public Administration) شناخته میشود.
آزمون زبان GMAT عموما به صورت هوشمند و کامپیوتری برگزار میشود. در این آزمون پاسخ هر سوال از طرف دانشجو در تعیین سوال بعدی تاثیرگذار است. در این آزمون داوطلب نمی تواند سوالی را بی پاسخ رها کند، به سوال بعد یا قبل برود. همچنین داوطلب نمیتواند پاسخ خود را نمی تواند عوض کند. نمره داوطلب به صورت لحظهای محاسبه میشود و به محض پایان به او اعلام میشود. نمره قبولی در آزمون GMAT یک نمره ثابت نیست. با توجه به ترکیبی بودن آزمون هر موسسهای یک سطح از نمره را به عنوان معیار قبولی خود مطرح میکند. در این راستا پیشنهاد میشود کتاب GMAT را مطالعه کنید.
تاریخچه آزمون GMAT
در سال ۱۹۵۳ انجمن Graduate Management Admission Council معروف به GMAC با همراهی ۹ مدرسه کسبوکار تصمیم گرفت یک آزمون استاندارد برای قبول کردن دانش پذیران ارائه دهد. در سال اول این آزمون حدودا ۲۰۰۰ بار داده شده اما اکنون حدودا ۲۳۰۰۰۰ بار در هر سال گرفته میشود. هم اکنون حدود ۲۱۰۰ مدرسه و ۵۹۰۰ برنامه آموزشی در سرتاسر جهان این تست را برگزار میکنند.
بسیاری از موسسات آموزشی و دانشگاههای معتبر برگزارکنندههای این گونه دوره ها؛ نمره آزمون GMAT را به عنوان یک معیار برای ارزیابی دانشجویان متقاضی درنظر میگیرند. آزمون زبان GMAT بیش از آنکه یک آزمون زبان تخصصی مدیریت باشد یک آزمون عمومی است که به صورت انگلیسی به عمل میآید بنابراین این آزمون نباید با آزمون تافل یا آزمون آیلتس مقایسه شود.
بخشهای آزمون GMAT
در تاریخ ۵ ژوئن ۲۰۱۲ با اضافه شدن بخش استدلال یکپارجه بخشهای آزمون GMAT به این ترتیب تغییر کرد:
۱- ارزشیابی نگارش تحلیلی (Analytical Writing Assessment : AWA )
این بخش از یک بخش نوشتاری ۳۰ دقیقهای تشکیل شده است که به دنبال یافتن مهارت کاربر در یافتن استدلال پنهان در پس یک تحلیل و سپس نقد آن تحلیل است. برای ارزیابی نیز دو نمره ارائه میشود و از میانگین این دو نمره؛ نمره نهایی کاربر داده میشود. نمره اول توسط برنامه تحلیل نوشتار کامپیوتری داده میشود و نمره دوم نیز توسط یک مصحح ارائه میشود. نمره این بخش نیز از یک (کمترین) تا شش (بیشترین) به صورت نیم واحدی تغییر میکند. نمره صفر نیز در صورتی ارائه میشود که داوطلب هیچ چیزی ننوشته باشد.
۲- بخش استدلال یکپارچه (Integrated Reasoning)
این بخش از آزمون نیز ۳۰ دقیقه است. در این بخش توانایی کاربر در بررسی و ارزیابی دادههای ارائه شده در چند قالب و از چند منبع را بررسی میکنند. این بخش از ۱۲ سوال در ۴ بخش مختلف تشکیل شده است:
تفسیر بصری (Graphic Interpretation)
در این بخش باید سوالات جای خالی بر اساس شکل یا نمودار ارائه شده پر شوند.
تحلیل دوقسمتی (Two-Part Analysis)
یک سوال با دو زیرسوال داده شده که باید پاسخهای ممکن از جدولی که گزینهها را به شکل ستونی نشان میدهد انتخاب شود.
تحلیل جدول (Table Analysis)
یک جدول قابل مرتب شدن ارائه میشود که باید تحلیل شود. بر اساس این جدول به سوالات چندبخشی با پاسخهای صحیح و غلط جواب داده شود.
استدلال چندمنبعی (Multi-Source Reasoning)
در این نوع از سوال چند منبع اطلاعاتی در قالب نامهها و متنهای رسمی ارائه میشود. باید بر اساس این اطلاعات به سوالات مربوطه پاسخ داد.
۳- مهارت محاسباتی (Quantitative )
در این بخش سوالاتی ریاضی و محاسباتی ارائه میشود. این سوالات نیازمند مقداری دانش محاسباتی و جبری است. سوالات این بخش در دو دسته حل مسئله و کفایت داده مطرح میشود. در بخش کفایت داده باید پاسخ دهید که آیا اطلاعات داده شده برای حل قطعی و یکتای مسئله کفایت میکند یا خیر. این بخش از آزمون ۷۵ دقیقه زمان دارد و نمرات آن در بازه ۰ تا ۶۰ است. البته کسب نمره بالای ۵۰ و زیر ۷ بسیار غیرمعمول است.
۴- مهارت کلامی (Verbal)
این بخش از آزمون از ۴۱ سوال تشکیل شده و ۷۵ دقیقه زمان دارد. نمرات این بخش از بازه ۰ تا ۶۰ است و البته نمرات بالای ۴۵ و زیر ۹ بسیار نادر است. در این بخش باید به سوالات درک مطلب، تحلیل انتقادی و تصحیح جمله جواب داد. سوالات نیز ۵ گزینهای هستند. طبق اعلام طراحان در این بخش توانایی شما برای تحلیل اطلاعات و استخراج یک نتیجهگیری بررسی میشود.
نمره دهی آزمون زبان GMAT
نمره آزمون GMAT از ۲۰۰ تا ۸۰۰ در نوسان است و نمره بخشهای ارزشیابی نگارش تحلیلی و استدلال یکپارچه به صورت مجزا ارائه میشود. نمرات کلی به صورت ده دهی ارائه میشود. طبق اعلام موسسه GMAC نمره میانگین داوطلبان حدودا ۵۴۰ بوده است.
برای نمره گرفتن باید در نظر داشتن که تست به صورت انطباقی عرضه میشود. در صورتی که شما به سوالات درست جواب دهید سوالات سخت تری برای شما طرح میشوند. البته ممکن است شما به یک سوال اشتباه جواب دهید اما کامپیوتر تشخیص دهد این یک مورد پرت بوده و به آن توجه نکند. در مجموع الگوریتم نمره دهی به GMAT یک الکوریتم چندمعیاره پیچیده است.
حدود دو سوم از ۱۹۰۰ مدرسه کسبوکار در سرتاسر جهان برای ورود دانش پذیر یک آزمون GMAT را برگزار میکنند. اکثر مدارس کسبوکار معتبر در آمریکای شمالی برای پذیرش به نمره آزمون GMAT توجه میکنند. این آزمون گرچه نمی تواند تمام تواناییهای داوطلب را بسنجد اما میتواند ترکیب خوبی از تواناییهای عمومی لازم برای تحصیل در رشتههای مدیریت ارشد کسبوکار (MBA و DBA)، دورههای تخصصی امور مالی، حسابداری، اقتصاد و مدیریت روابط عمومی باشد. شما هم اگر میخواهید در این دورهها شرکت کنید بهتر است تواناییهای خود در این زمینهها را با گرفتن یک آزمون GMAT از خود بسنجید.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | زبانکده پارس مدیر | ۲۰ آبان ۹۱