بازآفرینی شغلی
بازآفرینی شغلی فرایند طراحی شغل توسط خود فرد است که براساس توانمندیها و علائق خویش، شرایط مناسبی برای شغل فراهم میشود. این فرایند سبب میشود تا ویژگیهای شغلی با تواناییها و خواستههای شاغل نزدیک شود. در واقع مفهوم کلاسیک شرح شغل و شرایط احراز شغل در این رویکرد به صورتی کامل فراهم میشود.
مقوله بازآفرینی شغلی Job crafting در واقع چیز جدیدی در مدیریت منابع انسانی نیست. این مفهوم ریشه در مفاهیم کلاسیک توسعه شغلی و غنیسازی شغلی دارد. با این تفاوت که در اینجا خود افراد محور طراحی شغل هستند. البته در این مورد نیز در عمل محدودیتها و چالشهایی وجود دارد که شایسته توجه است.
از آنجا که این فرایند مبتنی بر نظرات و دیدگاههای خود فرد است بنابراین موجب انگیزش و مشوق فعالیتهای شغلی است. نظر به اینکه کار و اشتغال بخش بزرگی از زندگی هر فردی را به خود اختصاص میدهد موضوع بازآفرینی شغلی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله کوشش شده است تا مفهوم بازآفرینی شغلی تشریح شود.
تعریف بازآفرینی شغلی
بازآفرینی در لغت به معنی بازسازی و دوباره آفریدن چیزی در دنیای متلاطم و پر هیاهوی امروزی است. در آن هر لحظه سلیقه جوامع عوض میشود و باید بر اساس نیاز مشتریها عمل کرد. این مفهوم در ادبیات مدیریت منابع انسانی به معنای طراحی دوباره شغل توسط خود کارکنان است.
بازآفرینی شغلی ابزار و روشی برای کارکنان است تا از فرصتهایی برای شخصیسازی شرایط شغلیشان استفاده کنند. در این روش کارکنان میتوانند به صورتی فعالانه شرایط شغلی را براساس علاقهمندی خود تغییر دهند. بنابراین کارها مطابق نیازها و انتظارات کارکنان طراحی خواهد شد و این موجب افزایش انگیزه شغلی و تعهد کاری میشود.
متاسفانه علاوه بر سلیقه و نیاز مشتریان و با توجه به بحرانهای پیش آمده در اقتصاد نیاز به بازآفرینی از هر زمان دیگری بیشتر احساس میشو. شاید یکی از راههای اساسی نجات کسبوکار در زمان حال باز آفرینی دوباره آن باشد.
روشهای بازآفرینی شغلی
راهکارهای بازآفرینی شغلی عبارتند از:
- شناخت کامل در حوزه کسبوکار
- شناخت کامل مشتریان و نیازهای مشتریان
- شناخت کامل فضا و محیط
- شناخت کامل و آنالیز رقبا
- درک درست از آینده کسبوکار
شناخت کامل کسبوکار
همیشه برای هر تغییر باید به مرحله کافی از خودشناسی و خودباوری رسیده باشیم. باید دقیقا بدانیم که توانایی و امکانات ما در چه حدی است و و نقطه ضعف و کمبودهای کسبوکارمان را خوب شناسایی کنیم.
شناخت کامل مشتریان و نیازهای اساسی آنها
مشتریان امروزی با مشتریان سابق فرق کرده اند و هر لحظه نیازهایشان تغییر میکند، ما باید بتوانیم بر اساس نیازهای جدید مشتری سرویس و خدماتمان را ارائه بدهیم. از طرف دیگر برای تغییر باید انعطاف لازم در بیزنس داشته باشیم.
شناخت کامل محیط کسبوکار
شناخت محیطی که در آن قرار داریم نیز میتواند به ما کمک کند که تا بتوانیم در بازسازی کسبوکار خودمان راه مناسب تری انتخاب کنیم این شناخت در شناسایی امکانات و محدودیتهای ما میتواند نقش داشته باشد.
شناخت کامل و آنالیر رقبا
علاوه بر مزیت بنچ مارکینگ، کسبوکار بدون شناخت رقبا، شبیه رانندگی در شب بدون چراغ است. شاید بتوانیم به مسیر ادامه دهیم ولی ریسکش بالاست. در صورتی که رقبای ما شاید کالاها و خدماتی را ارائه میدهند که منجر به حذف کسبوکار ما شود.
پیشبینی درست آینده
وقتی از پیشبینی آینده صحبت میشود هیچ قطعیتی وجود ندارد. باید با دقت زیاد و با در نظر گرفتن تمام پارامترها انجام شود. وقتی پیشبینی و آینده نگری داشته باشیم و بدانیم آینده کسبوکار ما به کجا ختم خواهد شد.
ادبیات پژوهش بازآفرینی شغلی
مبانی نظری و ادبیات پژوهش بازآفرینی شغلی در ۳۰ صفحه به همراه فهرست مطالب و منابع با قلم ۱۴ نازنین
خلاصه و نتیجهگیری
بازآفرینی شغلی به عنوان بخشی از سیستم جامع سازمانی، برای پیشرفت و توسعه در سازمانهای هزاره سوم، نیازمند یادگیری و بهبود مستمر افراد، سازمانها و گروههای کاری و درآمیختن آن با استراتژی سازمانی و تلاش همگانی افراد در سازمان است.
بدان وسیله سیستم توسعه استراتژیک، فرصتهای زیادی را برای سازمانها فراهم میکند که از آن جمله: همکاریهای تجاری را شکل میدهد: این سیستم به مدیران، کارمندان و متخصصان منابع انسانی، این امکان و شانس را میدهد که در بهکارگیری استراتژی کسبوکار با یکدیگر، همکاری تجاری داشته باشند. تعهدساز است: هنگامی که سازمان، تیمهای کاری و کارکنان به مشارکت میپردازند، تعهد شخصی افزایش مییابد. در این خصوص ضروری است که شایستگیها به طور موفقیتآمیز به کار گرفته شوند.
بازآفرینی شغلی بر افراد تمرکز میکند: سیستم توسعه استراتژیک، تمرکز را آنجا که لازم است، قرار میدهد: دور از مسائل شغلی و بر روی افراد. یک نقش استراتژیک برای متخصصان انسانی فراهم میآورد. متخصصان منابع انسانی، معماران تفکر، تعامل و ساختارهای استراتژیک میشوند. هنگامی که افراد گردهم میآیند تا به طور استراتژیک با یکدیگر به تفکر و بحث بپردازند، استراتژی کسبوکار وارد زندگی میشود و در سراسر سازمان ریشه میدواند.
مدیریت منابع انسانی | ۲۸ تیر ۰۰