طرح کسبوکار
طرح کسبوکار (Business plan) سندی مکتوب پیرامون اهداف تجاری، روشها و چگونگی دستیابی به این اهداف به صورت زمانمند میباشد. بطور کلی در این طرح هدف، شیوه و زمان دستیابی به آن به صورتی نظاممند و گامبهگام تشریح شده است. در کشورهای توسعه یافته هنگامی که یک مجموعه یا فرد اقدام به راه اندازی یک شغل چه به صورت انفرادی و چه به صورت یک مجموعه مینماید.
یک طرح کسبوکار، ضمن ارائه یک تعریف جامع و کامل از شغل مورد نظر، تمامی جوانب را مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد. بدین ترتیب آینده شغل از هر نظر تضمن خواهد شد. به همین دلیل نرخ ورشکستگی مشاغل در این کشورها بسیار پایین است. در صورتی که در کشور ما مشاغل خرد چندان پایدار نیستند. این بدان دلیل است که از قبل مورد ارزیابی دقیق قرار نگرفته اند. نتایج مطالعات و تجربیات درازمدت نشان داده است که بهترین راه حل برای جلوگیری از افت و ورشکستگی زودرس در بخش مشاغل خرد و متوسط، پیشبینی تمامی مراحل و قسمتهای یک شغل میباشد. در این راستا متخصصین امر به یک تعریف واحد رسیده اند و آن طرح کسبوکار میباشد.
مهمترین بخش مطالعه و ایجاد مشاغل تعریف چنین طرحی میباشد. در این طرح تعریف کاملی از شغل ارائه شده و دلایل تمایل به راه اندازی، مسائل مدیریتی، مالی، بازرگانی و … بیان میشود. این طرح زیربناییترین عامل موفقیت یک کارآفرین در فرایند کارآفرینی است. شرکتهای کوچک و متوسط برای شروع فعالیت باید یک طرح دقیق داشته باشند. در مقاله حاضر به تضریح طرح کسبوکار پرداخته شده است.
اهمیت طرح کسبوکار
در واقع برنامه کسبوکار به عنوان ابزاری برای پیشبینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید میباشد. این کار از طریق توجه به اولویتها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت میگیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر میسازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگیهای لازم را برای پیشبرد برنامهها به دست آورند. با تدوین اهداف و شیوههای دستیابی به هدف مسیر موفقیت هموار میشود. یک ایده نوآورانه که زمینه یک فعالیت کارآفرینی است باید به صورت مکتوب بیان شود. هدف از فعالیت تجاری که روشن شود شیوههای رسیدن به هدف قابل تعریف میشود. در این صورت مراحل مختلف در افق زمانی مشخص به پیش خواهد رفت.
یک طرح کسب و کار نوشتهای توصیفی و جامع در مورد کسب و کار یک موسسه است. این طرح حاوی گزارشی دقیق در خصوص تولیدات یا خدمات شرکت، روشهای تولید، بازار و مشتریان، راهبرد بازاریابی، منابع انسانی، تشکیلات، نیاز به زیرساختها و تأمین نیازهای مالی، منابع تأمین مالی و نحوه استفاده از آنها میباشد. مطالعات نشان میدهد افرادی که بدون مطالعه و تنظیم طرح کسب و کار اقدام به کار میکنند، در مقابله با مشکلات و افت و خیزهای اقتصادی و بازار کار توان کمتری دارند و لذا احتمال ورشکستگی و عدم موفقیتشان زیاد است.
مراحل کلی تدوین طرح کسبوکار
طرحهای کسبوکار را میتوان به اشکال گوناگونی تهیه کرد در واقع با توجه به اندازه کسبوکارها میتوان طرحهای مختلف نوشت. یک فرمت غالب یا محتوایی که همه موارد را پوشش دهد وجود ندارد. نوع طرح کسبوکار بستگی به این مسئله دارد که چه استفادهای از آن به عمل خواهد آمد و موقعیت دقیق فعالیت تجاری شما چیست. هر بخش یک بیزنسپلن نماینده یک بخش از سازمان است که در کنار هم نمای کلی سازمان را نمایش میدهند.
تدوین طرح کسیب و کار موضوع مهمی در مدیریت کارآفرینی است. بسته به نوع فعالیت، مقاصد و اهداف نوشتن بیزنسپلن، بخش یا بخش هایی بیشتر پرداخته و یا حذف میشود. در واقع برنامه کسبوکاربه عنوان ابزاری برای پیشبینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید میباشد. این کار از طریق توجه به اولویتها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت میگیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر میسازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگیهای لازم را برای پیشبرد برنامهها به دست آورند.
شیوه تدوین طرح کسبوکار
به طور کلی طرحهای کسبوکار را میتوان به سه گروه عمده تقسیم کرد:
طرح کسبوکار آغازین: این طرح ابزار خوبی است برای سنجش اینکه ایده شما ارزش کسبوکار دارد یا خیر. اما به هیچ وجه از دقت کافی برای اداره یک کسبوکار برخوردار نیست.
طرح کسبوکار کامل: این طرح به منظور چرخاندن واقعی یک کسبوکار نوشته میشود.
طرح کسبوکار داخلی: به منظور کسب منابع از داخل شرکت نوشته میشود در جهت برنامهریزی برای رشد ،یک محصول جدید و توسعه کسبوکار
به طور کلی طرح کسبوکار شامل بخشهای زیر میباشد:
- معرفی
- خلاصه اجرایی(خلاصهای برای مطالعهی مدیران و سرمایهگذاران)
- ارائه دیدگاهی کلی از شرکت
- تجزیه و تحلیل حوزهی فعالیت کسبوکار
- معرفی محصول(کالا/خدمات)
- مباحث مربوط به تولید و عملیات
- برنامه یا طرح بازاریابی
- ساختار سازمانی و منابع انسانی
- طرح مالی
- برنامه زمان بندی و عملیاتی کردن طرح
- ارزیابی ریسکها و مدیریت خطر پذیری
- پیوستها
مشاوره طرح کسبوکار
برنامه کسبوکاربه عنوان ابزاری برای پیشبینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید میباشد. این کار از طریق توجه به اولویتها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت میگیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر میسازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگیهای لازم را برای پیشبرد برنامهها به دست آورند.
مدل کسبوکار شما در دو، یا پنج یا ده سال آینده چه خواهد بود؟
آیا شما تحلیل مناسبی از وضعیت خود در صنعتی که در ان مشغول هستید دارید؟
آیا میخواهید با برنامه مناسب وارد یک حوزه جدید از صنعت شوید؟
به هر حال برای پاسخ به این سؤالات باید طرح کسبوکار خود را تدوین نمایید.
طرح کسبوکار، منطق یک شرکت در چگونگی خلق، ارائه و کسب ارزش را توصیف مینماید.
ادبیات پژوهش طرح بازاریابی
فصل دو شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری طرح بازاریابی و طرح کسبوکار به صورت فایل ورد همراه با منابع فارسی و لاتین
تفاوت طرح کسبوکار و برنامه بازاریابی
تفاوت و شباهت طرح کسبوکار (بیزینس پلن) و برنامه بازاریابی (مارکتینگ پلن) همیشه برای پژوهشگران جای پرسش دارد.
طرح کسبوکار تصویری کلی و همه جانبه ای از کسبوکار فراهم میآورد که شامل اطلاعاتی در مورد کارکنان، عملیات، موقعیت جغرافیایی، جنبههای بازاریابی و مالی شرکت است و همچنین ماموریت و اهداف به روشنی در آن تعریف شده است.
برنامه بازاریابی (Marketing Plan) اقداماتی را شامل میشود که به شرکتها جهت رسیدن به ماموریتها و اهدافشان کمک میکند. این طرح قیمتهای نقطهای، بازارهای هدف و رقابت را شناسایی میکند. مارکتینگ پلن همچنین توضیح میدهد که چگونه یک کسبوکار از طریق تبلیغات، برپایی نمایشگاه تجاری و معارفههای جدید مشتریان خود را افزایش میدهد.
طرح کسبوکار و برنامه بازاریابی به یکدیگر وابسته هستند و نباید با یکدیگر در تناقض باشند. طرح کسبوکار به شناسایی اهداف و ماموریت کسبوکار میپردازد در حالی که طرح بازاریابی توضیح میدهد که چگونه کسبوکار به این اهداف و ماموریتها در صورتی که از برنامه تخطی نکند دست خواهد یافت. یک طرح بازاریابی خوب هرگز نباید از اهدف طرح کسبوکار منحرف شود.
هر دو برنامه باید به صورت دورهای مورد بررسی قرار گیرند. در حالی که طرح کسبوکار را میتوان یک بار در سال مورد بررسی قرار داد، طرح بازاریابی باید یک بار در هر فصل در ابتدای سال مالی، بررسی شود. بررسی دورهای به شما این اطمینان را میدهد که کسب وکارتان در راستای استراتژی از پیش تعیین شده پیش میرود یا خیر. مقایسه انچه که در واقعیت رخ داده در مقابل فعالیتهای پیشبینی شده به شما در اندازهگیری موفقیت کسبوکار و شناسایی هرگونه استراتژی جدید و یا به روز که با کسبوکار و محیط اقتصادی کنونی سازگار هستند کمک میکند.
جمع بندی بحث
طرحهای کسبوکار را میتوان به اشکال گوناگونی تهیه کرد در واقع با توجه به اندازه کسبوکارها میتوان طرحهای مختلف نوشت. یک فرمت غالب یا محتوایی که همه موارد را پوشش دهد وجود ندارد. برای درک بهتر مراحل تدوین چنین طرحی کتاب طرح بازاریابی را مطالعه کنید. به طور خلاصه ابتدا هدف از فعالیت خود را شرح دهید. هدف باید نوآورانه، کارآفرینانه، چالشی و قابل حصول باشد.
از هدفهای بزرگ و غیرقابل دسترس دوری کنید. پس از تعیین هدف باید روش دستیابی به هدف را مشخص کنید. یک الگوی فراگیر و زمانبندی شده ارائه نمایید. باید مراحل مختلف دستیابی به اهداف به صورت خرد و زمانبندی شده مشخص شود. در این صورت ارزیابی عملکرد و میزان موفقیت قابل سنجش خواهد بود. نوع طرح کسبوکار بستگی به این مسئله دارد که چه استفادهای از آن به عمل خواهد آمد و موقعیت دقیق کسبوکار شما چیست. هر بخش یک طرح نماینده یک بخش از سازمان است که در کنار هم نمای کلی سازمان را نمایش میدهند.
بسته به نوع فعالیت، مقاصد و اهداف نوشتن طرح کسبوکار، بخش یا بخش هایی بیشتر پرداخته و یا حذف میشود. تدوین چنین طرحی صرفاً یک روال اداری برای گرفتن وام نیست. باید راهنمای واقعی عمل باشد. با خودتان صادق باشید. این شرط اول موفقیت است. اگر نمیتوانید به تنهایی از پس نوشتن طرح اولیه برآیید میتوانید با پارسمدیر مکاتبه کنید. همچنین پرسشهای خود را زیر همین مطلب کامنت نمایید.
مدیریت بازاریابی | ۱۷ اسفند ۹۳
عالی. با استفاده از این آموزش طرح کسبوکارم رو نوشتم.