زیرساخت هوش تجاری
زیرساخت هوش تجاری شامل عوامل حیاتی موفقیت پیادهسازی این سامانه در سازمان است. زیرساختها و بسترهای لازم برای بکارگیری هوش تجاری شامل زیرساختهای فنی (تکنیکال) و زیرساختهای مدیریتی (غیرفنی) میشود.
فرایند محوری یکی از اولین زمینههای بکارگیری سیستمهای مبتنی بر فناوری اطلاعات در سازمان است. استفاده از اکسل و نرمافزارهای آفیس برای ذخیره و بازیابی دادهها یکی دیگر از مقدمات بکارگیری است. همچنین بلوغ فناوری و میزان استفاده از فناوری در حل مسائل و تصمیمگیری اهمیت بسیاری دارد. وجود کارکنان دانشی و نیروی انسانی خبره و توانمند عامل دیگر در این حوزه است. در نهایت نیز حمایت مدیریت ارشد چون چتری فراگیر قرار دارد.
پیرامون تعاریف هوش تجاری و ویژگیهای آن و ضرورت وجود گزارشات تحلیلی در سازمانها در پیشتر توضیح داده شد. در این مقاله به زیرساخت هوش تجاری پرداخته خواهد شد. اما آیا همه سازمانها به سیستمهای گزارشگیری هوشمند نیاز دارند؟ آیا همه آنها توانائی پیاده سازی هوش تجاری را دارند؟ آیا جهت پیاده سازی هوش تجاری باید در سازمان تغییراتی صورت گیرد؟ دستاوردهای پژوهشی نشان میدهد استفاده از هوش تجاری به سرعت در حال رشد است. سازمانهایی که مقیاس متوسط و بزرگ دارند تمایل بیشتری جهت استفاده از اینگونه سیستمها دارند. در این مقاله به مطالعه زیرساخت هوش تجاری پرداخته شده است.
زیرساختهای بکارگیری هوش تجاری
پس از اینکه نیاز به وجود سیستم هوش تجاری در سازمان مشخص شد، یک پرسش جدید قابل طرح است. آیا در سازمان آنها آمادگی طراحی و پیاده سازی هوش تجاری وجود دارد یا خیر ؟ چه زیر ساختهایی جهت پیاده سازی هوش تجاری نیاز است؟ آیا معیارهایی وجود دارد که بر اساس آن بتوان آمادگی سازمان را سنجید؟ هوش تجاری از دو دیدگاه قابل بحث و بررسی میباشد: دیدگاه مدیریتی و دیدگاه تکنولوژی. زیرساختهای مورد نیاز جهت پیادهسازی هوش تجاری در سازمان را میتوان از این دو منظر بررسی کرد:
زیرساختهای مدیریتی
از بعد مدیریتی مواردی مانند میزان حمایت مدیریت ارشد سازمان از پروژه اهمیت بسزائی دارد. پیاده سازی هوش تجاری در مقیاس سازمانی یکپارچگی در کلیه واحدهای سازمان را منجر میشود. این مسئله نیازمند حمایت همه جانبه بخشهای مختلف و تمایل آنها جهت به اشتراک گذاشتن دادههای مربوط به خود میباشد. میزان آشنائی مدیران سازمان با ابزارهای تحلیل اطلاعات معیار دیگری است که بر اساس آن میتوان توانائی سازمان را در اینگونه پروژهها سنجید.
زیرساختهای فنی
از بعد تکنولوژی و فنی، وجود نرمافزارهای عملیاتی و میزان بلوغ تکنولوژی اطلاعاتی در سازمان یکی از فاکتورهای اساسی در استقرار هوش تجاری میباشد. هنگامیکه روند جمع آوری اطلاعات در سازمان بصورت مکانیزه و از طریق نرمافزارهای کاربردی صورت گیرد ،استقرار هوش تجاری در سازمان سریعتر و با سهولت بیشتری انجام میپذیرد.
خلاصه و جمعبندی
پیادهسازی و استقرار هوش تجاری نیاز به مقدمات و زیرساخت هایی دارد. از جمله آنها میتوان به زیرساختهای سخت افزاری و نرمافزاری اشاره نمود. در این مقاله با زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری هوش تجاری آشنا شدیم. لایه سخت افزار، پایه و اساس سیستم هوش تجاری را ایجاد میکند. این لایه باعث انعطاف پذیری و گسترش پذیری سیستم BI در آینده میشود. سخت افزار تاثیر بزرگی در کارکرد زیرساختهای نرمافزاری هوش تجاری دارد. از طریق پیادهسازی هوش تجاری میتوان یک سیستم پشتیبانی از تصمیم توانمند در سازمان فراهم میآید. از طریق این سیستم میتوان داشبورد مدیریت و داشبورد بازاریابی را در اختیار مدیران و هیات مدیره سازمان قرار داد.
از طریق یک متدولوژی هوش تجاری میتوان امکان موفقیت پیادهسازی آن را افزایش داد. انباره داده و سیستم پردازش تحلیلی برخط (OLAP) یکی دیگر از زیرساختهای لازم برای برپایی هوش تجاری هستند. نرمافزارها اطلاعات درست را از منابع دادهای اضافی و به هدر رفته استخراج میکنند. زیرساختهای نرمافزاری نیز برای بکارگیری هوش تجاری در سازمان لازم است. انواع امکانات نرمافزاری باعث پیشرفت مداوم صنعت هوش تجاری در بازار شده است. ابزار و تکنیکهای تحلیلی ایجاد شده توسط این نرمافزارها، کمک بسیاری در حل بسیاری از مسایل مهم تجاری میکنند. بنابراین باید بسترهای لازم برای بکارگیری هوش تجاری به درستی شناسایی و ارزیابی شود تا در نهایت با موفقیت پیاده سازی شود.
منبع: پدیده فدائی فرد؛ زیرساخت هوش تجاری در سازمان، نشر الکترونیک پارس مدیر
مدیریت فناوری اطلاعات | ۰۸ آذر ۹۳