مدل مفهومی پژوهش
مدل مفهومی (Conceptual model) بازنمایی یک سیستم با استفاده از عوامل تشکیل دهنده و الگوی روابط علی میان عوامل است. براساس مطالعه نظریهها و تدوین چارچوب نظری پژوهش میتوان مدل مفهومی را ترسیم کرد. برای ترسیم مدل (الگو) در مطالعاتی که جنبه کاربردی دارند معمولاً به ادبیات پژوهش اکتفا میشود. یعنی با استفاده از نظریههای موجود یک الگوی کلی ترسیم میشود. مطالعات بنیادی که با هدف مدلسازی انجام میشوند، این موضوع از اهمیت بیشتری پیدا میکند. در اینجا کوشش میشود تا با استفاده از انواع روش تحقیق کیفی ابتدا مقولههای زیربنایی مدل شناسایی شود و سپس روابط میان متغیرها تعیین و در نهایت اعتبارسنجی صورت گیرد.
در روش پژوهش علمی بحث مدل مفهومی در کانون توجه قرار دارد. اگر یک مطالعه کاربردی با تدوین فرضیههایی انجام داده باشید هر فرضیه باید در مدل مفهومی قابل مشاهده باشد. بطور کلی مدل، به چارچوب و الگویی اتلاق میگردد که روابط بین متغیرها، مفاهیم و یا اجزاء یک سیستم را نشان میدهد. مدل به مخاطب برای فهمیدن، شبیه سازی و درک بهتر مفاهیم و موضوعات مورد نظر کمک میکند. طراحی یک الگو یا مدل با پرسش آغازین مساله آغاز میشود براساس هدف اصلی طراحی میشود. در این مقاله کوشش شده است تا روش طراحی مدل مفهومی پژوهش تشریح شود.
روش طراحی مدل مفهومی پژوهش
سه روش اصلی برای طراحی مدل مفهومی پژوهش استفاده میشود:
- طراحی مدل با استدلال قیاسی
- طراحی مدل براساس مقاله بیس
- طراحی اکتشافی مدل
طراحی مدل با شیوه استدلال قیاسی
شیوه استدلال قیاسی زمانی مناسب است که ادبیات پژوهش پیرامون موضوع موردمطالعه غنی باشد. دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت معمولاً از این شیوه برای طراحی مدل استفاده میکنند. یعنی با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای به مطالعه پیشینه پژوهش و مبانی نظری میپردازند. سپس براساس نظریههای موجود اقدام به فرضیه سازی میکنند. در نهایت براساس فرضیهها مدل مفهومی را طراحی میکنند.
مثال: در یک مطالعه به بررسی عوامل موثر بر قصد خرید مشتریان پرداخته شده است. مبانی نظری و پیشینه پژوهش نشان میدهد رضایت و وفاداری بر قصد خرید تاثیر دارند. همچنین مطالعات مختلف نشان داده است که رضایتمندی مشتریان موجب وفاداری نیز میشود. بنابراین سه فرضیه قابل بیان است و براساس این سه فرضیه یک مدل طراحی میشود. چون سه متغیر شناسایی شده بنابراین سه دایره ترسیم میشود. براساس روابطی که در هر فرضیه مطرح شده، با یک فلش متغیرها به هم متصل میشوند.
طراحی مدل با استفاده از مقاله بیس
این شیوه که از سال ۱۳۹۰ به بعد در ایران رایج شده است بدترین و غیرعملیترین راهکار برای طراحی مدل مفهومی پژوهش است. اساتید از دانشجویان میخواهند صرفاً مدل مفهومی یک مقاله معتبر خارجی را ترجمه کنند. در این شیوه دانشجو از یک پژوهشگر به یک مترجم صرف تنزل جایگاه پیدا میکند و روحیه خلاقیت و پژوهشگری کاملاً از وی سلب میشود.
طراحی مدل با شیوه اکتشافی
اگر ادبیات پژوهش و مبانی نظری در حوزه مورد مطالعه آنقدر قوی نباشد که بتوان به فرضیهسازی دست زد، از این شیوه استفاده میشود. شیوه اکتشافی برای موضوعات و مباحث جدید مصداق دارد و دانشجویان دکتری مدیریت از این شیوه استفاده میکنند. متغیرها با استفاده از انواع مصاحبه شناسایی میشود. سپس با روشهایی مانند مدلسازی ساختاری-تفسیری یا تحلیل ساختاری یا روش دیمتل الگوی اولیه یا مدل مفهومی پژوهش ترسیم میشود.
پرسش و پاسخ
آیا الگو و مدل باهم تفاوت دارند؟
خیر، الگو ترجمه فارسی واژه Model است. متاسفانه بارها شنیده شده برخی اساتید تاکید دارند مدل و الگو باهم تفاوت دارند که این اشتباهی بزرگ است.
مدل مفهومی و چارچوب نظری چه تفاوتی دارند؟
چارچوب نظری پژوهش یک جمعبندی کلی از مرور ادبیات و نظریههای پژوهش است و در نهایت به مدل مفهومی ختم میشود. معتقدم که اساساً طرح این سوال غلط است و خطکشی دقیقی بین این دو وجود ندارد. در واقع براساس چارچوب نظری، مدل مفهومی طراحی میشود.
تفاوت مدل مفهومی و مدل تحلیلی چیست؟
این سوال نیز از اساس اشتباه است. اصطلاحی به نام مدل تحلیلی در روش تحقیق علمی وجود ندارد. متاسفانه برخی از اساتید داخلی این عنوان موهوم رو مطرح کرده و دانشجویان بسیاری با سردرگمی ار من خواستهاند کمکشان کنم. با اطمینان به شما میگویم اصلاطح مدل تحلیلی هیچ سند و مدرک معتبر علمی ندارد.
مقایسه مدل مفهومی آماری و مدل پویا
برای طراحی یک مدل مفهومی باید بین دو شیوه مدلسازی تفاوت قائل شویم:
- مدلهای آماری
- مدلهای پویا
دستهبندیهای متعددی برای انواع مدل و مدلسازی وجود دارد. به شخصه اعتقادی به دستهبندی سخت و صفر و یکی معتقد نیستم زیرا علم سیال است و با مرزبندی منافات دارد. با این وجود برای درک بهتر باید بین علم آمار و روشهای مدلسازی پویا تفاوت قائل شد.
مدلهای آماری یک سویه هستند. یعنی با متغیر(های) مستقل شروع و به متغیر(های) وابسته ختم میشوند. در این میان ممکن است متغیر(های) میانجی و تعدیلگر نیز وجود داشته باشند. اما کلید اصلی آن است که حهت پیکانهای مدل حالت بازگشتی ندارد. هرگونه حلقه و فلش برگشت خطا محسوب میشود. در روشهای آماری باید براساس هر رابطه یک فرضیه تدوین و با آزمون فرض آماری آن را به بُته آزمایش قرار داد. بنابراین برای ترسیم مدل مفهومی آماری کافی است متغیرها شناسایی و روابط آنها تعیین گردد.
مدلسازی براساس پویایی سیستم روش دیگری است که از اساس با روشهای آماری تفاوت دارد. هر چقدر آمارگر درصدد کاهش تعداد متغیرها و روابط میان آنها است مدلهای پویا تمایل به افزایش تعداد متغیرها دارند. در یک سیستم پویا باید تمامی متغیرهای درون مرز بسته سیستم تعیین شوند. در ضمن اگر چنانچه حلقه بازخورد وجود نداشته مدل دیگر پویا نخواهد بود. یعنی در پویایی سیستم یک مدل وقتی پویا است که حلقه بازخورد حتما وجود داشته باشد. نمودار علت و معلولی در یک سیستم پویا با حلقه بازخورد و تشکیل دوایر بازخوران معنا پیدا میکند.
خلاصه و جمعبندی
در پرتو چارچوب نظری انتخاب شده برای مطرح کردن مسئله تحقیق است که پرسش آغازی [سوال اصلی تحقیق] صورت قطعی و معنای دقیقش را پیدا خواهد کرد و همچنین مسیری که در آن پاسخی برایش جست وجو خواهد شد، مشخص میگردد. اگر پرسش آغازی از قبل به صورت دقیقی فرمول بندی نشده باشد، انتخاب چارچوب نظری فرصت نهایی برای فرمول بندی صحیح و دادن معنایی خاص و دقیق به آن است که ضمناً هدف غایی تحقیق را نیز مشخص میکند. میتوان گفت که انتخاب یک چارچوب نظری برای بیان مساله تحقیق در عین حال عبارت است از تعریف دقیق موضوع تحقیق و انتخاب نگرشی برای بررسی این موضوع.
آنچه در اینجا اهمیت دارد، طرفداری از این یا آن مفهوم نظری نیست، بلکه نشان دادن مقتضیات انتخاب یک چارچوب نظری است و اینکه باید آن را حتماً با بصیرت تمام انتخاب کرد. تنها در این صورت است که محقق آمادگی گسستن از سوابق ذهنی، پی شداوریها و توهمات روشن بینی را پیدا خواهد کرد. الگوهای تبیینی [چارچوبهای نظری] علوم اجتماعی دیدگاههای گوناگونی را ارائه میدهند و هر یک از آنها بینش هایی را عرضه میدارند که دیدگاههای دیگر فاقد آنها هستند، اما [هر کدام از این الگوهای تبیینی] جنبه هایی از زندگی اجتماعی را نادیده میگیرند. مدلهای پویا برای رفع محدودیتهای مدلهای آماری ارائه شدهاند. با این همه باید در نظر داشت بهترین روش برای مدلسازی وجود ندارد.
روش تحقیق | ۱۶ شهریور ۹۹
با سلام
جهت دانستن تفاوت مدلهای مفهومی و تحلیلی به لینک زیر مراجعه شود
پارسمدیر محل تبلیغات نیست. آموزش مدل مفهومی نوشته دکتر حبیبی در این مطلب ارائه شده و برای درک موضوع کافی است.
با سلام
درخصوص مطلبی که نوشتید الگو و مدل فرقی ندارد باید عرض کنم تفاوت هایی دارند. الگو ترجمه پترن و مدل برگرفته کلمه انگلیسی مدل است.الگو سرچشمه انواع مدل هاست
واژه Pattern واژهای است که در هیچ کتاب روش تحقیق لاتین از آن استفاده نشده است و صرفاً یک واژه در ادبیات محاورهای و مباحث غیر روش تحقیقی است. متاسفانه این واژه Pattern دستاویزی شده برای افراد نامطلع از روش تحقیق که با استناد به اینکه الگو برگردان فارسی Pattern است و مدل برگردان فارسی Model پس این دو باهم تفاوت دارند. هرگز دچار این اشتباه بزرگ نشوید.
درود و خسته نباشید..در مرحله دفاع
در قسمت نمودار مدل مفهومی..وجدول متغییرها چه چیزی را باید توضیح بدیم؟
درود بر شما. مدل مفهومی به صورت روشن و بصری، متغیرهای پژوهش و روابط آنها را نشان میدهد. بهتر است روی اسلاید مربوط به مدل مفهومی هم فرضیهها را تشریح کنید و هم متغیرها را تعریف نمایید.
سلام ایا برای ارائه یک مدل مفهومی حتما باید یک نظریه وجود داشته باشد؟ اگر تو یک موضوعی مثل مدیریت دانش در یک حیطه خاص مثلا سازمان غذا و دارو مطالعه ای به روش گراندد برای تولید یک نئوری تا کنون چه در داخل و چه در خارج انجام نشده باشد، ایا می توانیم مدل ارائه دهیم؟
درود بر شما. لزوماً نیازی به نظریهپردازی نیست در واقع نیاز به فرضیهسازی دارد. با روشهایی مثل مدلسازی ساختاری-تفسیری میشود مدل مفهومی ارائه کرد. اگر ادبیات پژوهش هم غنی باشد براساس مرور نظاممند مطالعات و براساس نظریههای موجود میتوان فرضیهسازی و سپس مدل مفهومی را طراحی کرد.
سلام آقای دکتر خیلی ممنونم از پاسخ شما ، امروز یکی از اساتیدم برام کامنت گذاشته مدل مفهومی با مدل عملیاتی چه تفاوتی دارد با منبع بگید، من هر چی میگردم چیزی پیدا نمیکنم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
درود بر شما. چیزی به نام مدل عملیاتی نداریم اگر هم جایی نوشته شده باشه ترجمه اشتباه یک عبارت لاتین هست. از استاد محترمتان بپرسید معادل لاتین مدل عملیاتی چی هست تا من به صورت دقیق و مستند به شما عرض کنم تعریفش چی هست.
سلام. لطفا منبعی برای این مطلب که درابتدا عنوان فرمودید برای ارائه مدل در پژوهش کاربردی به ادبیات پژوهش کتفا می شود، معرفی فرمایید برای ارجاع دهی. تشکر
حبیبی، آرش؛ کلاهی، مریم. (۱۳۹۶). مدلیابی معادلات ساختاری، تهران: انتشارات جهاد دانشگاهی.
سلام،لطفا منبع این مورد را : «برای ترسیم مدل (الگو) در مطالعاتی که جنبه کاربردی دارند معمولاً به ادبیات پژوهش اکتفا میشود. یعنی با استفاده از نظریههای موجود یک الگوی کلی ترسیم میشود»، بفرمایید.تشکر
حبیبی، آرش؛ کلاهی، مریم. (۱۳۹۶). مدلیابی معادلات ساختاری، تهران: انتشارات جهاد دانشگاهی.
ببخشید اصلا مدل مفهومی یعنی چی و در چه مواردی باید استفاده شود
چرا مثلا بعضی اساتید میگن برید مدل مفهومی درارید برا مقاله؟ با این روش مثلا فراتحلیل نمیشه کار کرد برید با الگوی مفهومی کار بکنید. لطف توضبح بدین مرسی
تعریف مدل مفهومی به صورت روشن در خط اول نوشته شده است. بهتر است متن آموزش را دوباره مطالعه کنید.
معمولاً برخی از مطالعات که جنبه کاربردی دارند براساس مدل مفهومی موجود به ارزیابی مدل در یک سازمان، صنعت یا حوزه خاص میپردازند. برخی از مطالعات که جنبه بنیادی دارند در نهایت به یک مدل مفهومی ختم میشوند.
سلام خداقوت
من برای پایان نامممدل مفهومی طراحی کردم
خواسم بپرسم برای قسمت بین مسئله هم میتونم مدل مفهومی بسازم؟
درود بر شما. یک پژوهش یک مدل مفهومی خواهد داشت که پس از بیان مساله و تنظیم فرضیههای پژوهش ترسیم میشود.
سلام ببخشید مدل هایی که از متغیرهای آشکار به سمت متغیر پنهان پیکان خورده آیا تحلیلها شون مثل انعکاسی هست؟ بارهای عاملی، کراس لودینگ، فورنل و آزمون فرضیه ها شبیه به هم هستن؟
درود بر شما. بله، ولی پیشنهاد میکنم هرگز این کار را نکنید. فقط برای خودتان تولید دردسر میکنید.
ببخشید چرا؟ پس گزارشهای کارمو چجوری بنویسم؟
به نظر من شما هم مانند دیگر پژوهشگران مدل مفهومی و متغیرهای پنهان و آشکار را به شیوه مرسوم ترسیم کنید و تحلیل انجام بدهید. واقعا برای من جای پرسش هست چرا باید اینطور خودتان را به چالش بکشید؟
عالی هستید
فرق بین موضوع انتخابی بین مقاله و موضوع تز چیست؟
تفاوت علمی ندارند انتخاب عنوان سلیقهای هست.
سلام . در مدل مفهومی من برای یکی از ابعاد متغیر میانجی مبانی نظری و پژوهشی وجود نداره در رابطه با حذف اون بعد از استاد سوال کردم و در جواب گفتن میتونم در مدل بیارم به صورت اکتشافی. میشه راهنمایی کنین
با سلام؛ الگوی مفهومی در برابر چه الگویی قرار می گیرد؟
سلام
اگر سر جلسه دفاع اگر استادی سوال کرد مدل مفهومی رو توضیح بدید ما باید روی اسلاید که نمودار هستش درباره متغیرها توضیح مختصر و همچنین فرضیه ها رو بازگو کنیم آیا برداشت من از مطالب درست هستش؟ سپاس
درود بر شما. بله
در واقع مدل مفهومی نمایش دیداری فرضیههای پژوهش است.
سلام وقتتون بخیر.
ببخشید الان مدل مفهومی چند نوع است؟که ببینیم برای موضوع پایان نامم که ردیابی کالا هست از کدام نوعش باید استفاده کنم؟
سلام تشکر از بزرگواری حضرتعالی در پاسخگویی! با روش دیمتل چگونه مدلسازی انجام میشود؟
مدلسازی با روش دیمتل در آموزش این تکنیک آمده است. مطالعه کنید.
با سلام.
در رسم مدل مفهومی معنای دایره و مربع که متغیر درآن قرار می گیرد چیست؟یعنی چرا بعضی متغیرها در دایره رسم می شود بعضی در مربع ؟
درود. سوال خوبی بود. پیشترها در تحلیل مسیر (رگرسیون) متغیرهای مدل با مستطیل نشان داده میشدند. در مدلهای ساختاری، متغیرهای مدل دو دسته هستند: متغیرهای پنهان (همان عوامل اصلی) که با دایره نمایش داده میشود و متغیرهای مشاهدهپذیر (همان سوالات پرسشنامه) که با مستطیل نمایش داده میشود. آموزش متغیر پنهان و آشکار را مطالعه کنید.
سلام. دررسم مدل مفهومی بی شک علامت پیکانهاکه ازطرف کدام متغیرباشدمهم خواهدبود.لطفاراهنمایی بفرمایید.
درود بر شما. سه رویکرد برای این منظور در نوشتار بالا آموزش داده شده است. مطالعه بفرمایید
باسلام.من درپژوهشم۲۱عامل موثربریک رفتارراشناسایی کردم که خوداین عوامل هم باهم رابطه دارند.چه نرم افزاری راجهت ترسیم مدل این عوامل پیشنهادمیفرمایید؟تعدادروابط ودرنتیجه فلشهای بین آنهابسیارزیاداست.ممنون
درود بر شما. «مدلسازی ساختاری-تفسیری با میکمک» یا «دیمتل با اکسل»
مدل و الگو با هم متفاوتند
عدم قطعیت در ذات مدل وجود دارد ولی در الگو وجود ندارد بنابراین بعد از مدل متغیر می آید وبعد از الگو فرآیند(مارکیج ۱۹۹۶)
سلیم جان در روش پژوهش علمی چیزی بهنام الگو (Pattern) نداریم و شاهد کلام نیز آن است که هیچ مقالهای با واژه Pattern در هیچ مدخل علمی معتبری وجود ندارد. شما هم کوشش نکنید با منابع نامعتبر و نامرتبط بر اشتباه خود پافشاری کنید هر چند آگاهسازی برای نظام دانشگاهی فشل کشور، مفهوم بسیار غریبی است.
به حماقت خودم اصرار میورزم.
سلام.منظوراز (نمودار مسیرهای برازش یافته با “مدل استاندارد ” ونموداربرازش یافته با “مدل معناداری ” چیست؟درحقیقت تفاوت این دو نمودار چیست؟مدل معناداری ومدل استانداردباهم چه فرقی دارن.ممنون استاد
درود بر شما. در یک مدل استاندارد، ضرایب مسیر جهت و قدرت روابط را نمایش میدهند و مقادیر معناداری نشان میدهند آیا ضریب مسیر مشاهده شده معنادار هست یا خیر.
سلام.
۱- در صورت وجود نظریه یا پزوهشی که ارتباط بین متغیرهای موردنظر را تایید میکند که بتوانند رفرنس مدل مفهومی ما باشند، پس چه ضرورتی برای انجام پژوهش وجود دارد؟
۲- آیا بر اساس مقالات و پژوهشات (نه نظریه ها) میتوان مدل مفهومی ارائه کرد؟
درود بر شما
اگر در زمینه رابطه دو سازه نظریهای متقن از پیش وجود دارد دلیلی برای آزمون مجدد رابطه نیست. اگر پژوهشگر براساس مطالعات پیشین و پژوهشهای انجام شده به شواهد قرائنی دال بر امکان وجود رابطه بین دو سازه دست پیدا کند، میتواند این حدس خود را در یک فرضیه پژوهشی مطرح نماید و با روشهای مناسب آماری به بته آزمون قرار دهد. (حبیبی، ۱۳۹۱)
خیلی ممنون از پاسخدهیتون
یه سوال دیگه هم دارم. در صورتی که براساس مطالعات پیشین فرضیه ای مطرح و آزمون شود، یعنی برای رابطه بین متغیرها، مدل مفهومی وجود دارد؟ یا اینکه باید برازش مدل از طریق تحلیل مسیر بررسی بشه؟
براساس فرضیهها میتوانید مدل مفهومی پژوهش را ترسیم کنید. این مدل میتواند با روشهایی مانند تحلیل مسیر یا مدلیابی معادلات ساختاری اعتبارسنجی و برازش شود.