بازاریابی موبایلی

بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing) یک استراتژی بازاریابی در حوزه دیجیتال است که از توانمندی‌های تلفن همراه برای معرفی برند یا محصول استفاده می‌کند. موبایل بانکینگ یکی از انواع بازاریابی است که می‌توان آن را زیرمجموعه‌ی بازاریابی دیجیتال در نظر گرفت.

موبایل را هفتمین رسانه‌ی انبوه جهان نامیده‌اند. به این معنا که پس از چاپ، صفحه‌های گرامافون، سینما، رادیو، تلویزیون و اینترنت، موبایل هفتمین نسل از رسانه‌های انبوه است که تکنولوژی در اختیار انسان قرار داده است. معمولاً در توضیح اهمیت موبایل مارکتینگ به ضریب نفوذ موبایل و تعداد گوشی‌های همراه در سراسر جهان و آمار‌هایی از این دست اشاره می‌کنند. بازاریابی موبایلی یکی از انواع استراتژی بازاریابی دیجیتال است که مخاطبانِ مرتبط با اقسام موبایل را هدف قرار می‌دهد. طراحی وب‌سایت‌های سازگار با موبایل، ارسال ایمیل، پیامک و استفاده از شبکه‌های اجتماعی و اپلیکیشن‌های موبایلی از انواع شیوه‌های مورداستفاده برای بازاریابی موبایلی هستند.

گستردگی کاربرد و دسترسی بالا به گوشی‌های هوشمند یک حقیت دنیای کنونی است. بسیاری از کارها که با لپ‌تاپ و کامپیوتر انجام می‌شد اکنون با گوشی‌های هوشمند انجام می‌شود. از سوی دیگر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی هر گوشی هوشمند را به یک بازار بزرگ مبدل کرده است. پس باتوجه‌به فراگیری گوشی‌های هوشمند و جایگاهی که در زندگی روزمره‌ی مردم برای خود باز کرده است، فرصت مغتنمی است که از آن در راستای توسعه‌ی فعالیت‌های بازاریابی هم استفاده شود. هر برند یا سازمانی در مسیر تلاش‌های بازاریابیِ خود درصدد است استراتژی بازاریابی منحصربه‌فردی را باتوجه‌به ویژگی‌های صنعت و مخاطب هدف، برای خود ایجاد و دنبال کند. دو ویژگی «سفارشی بودن» و «شخصی بودنِ» فناوری موبایل، استراتژی بازاریابی موبایلی را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

تعریف بازاریابی موبایلی

اگر بخواهیم موبایل مارکتینگ را به‌طور خلاصه تعریف کنیم به معنی معرفی برند/سازمان به طریقی است که در بستر گوشی‌های هوشمند به راحتی در دسترس باشد. یعنی از طریق طراحی اپلیکیشن موبایل، شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها بر روی این گوشی‌ها قابل دیدن باشد.

بازاریابی موبایلی، روشی است که می‌توان نزدیکترین وسیله ارتباط با مشتری هدف دانست. بازاریابی موبایلی می‌تواند در کوتاه‌ترین زمان، به توسعه و ترویج محصولات، خدمات و ایده‌های شرکت در خصوصی‌ترین مرکز تجمع پیام‌های بازاریابی، یعنی دقیقا در جیب مشتری رسوخ کند. امروز کاربران با انبوه روش‌های تبلیغات موبایلی و در درون اپلیکیشن‌های موبایل مواجهیم و سعی می‌کنیم اینجا روش‌های بازاریابی در پیام رسان‌ها را نیز با این روش تلفیق و آن را برای شما بازتر نماییم.

اصطلاح موبایل مارکتینگ در ابتدا بیشتر معادل بازاریابی پیامکی محسوب می‌شد. با افزایش قابلیت‌های موبایل‌ها، رواج گوشی‌های هوشمند و فراهم آمدن دسترسی به اینترنت از طریق موبایل، بازاریابی موبایلی گسترده‌تر شد. بازاریاب‌ها گاهی ترجیح می‌دهند آن را نه به عنوان زیرمجموعه‌ی دیجیتال مارکتینگ، بلکه به عنوان یک شاخه‌ی مستقل از بازاریابی مطرح کنند. این بر اهمیت و جایگاه موبایل مارکتینگ تاکید دارد. کسانی هم مثل توربان در کتاب تجارت الکترونیک خود موبایل مارکتینگ را زیرمجموعه تجارت سیار در نظر می‌گیرند تا به این شکل، اهمیت موبایل و بازاریابی موبایلی، در میان سایر ابزارهای بازاریابی دیجیتال کمرنگ نشود.

انواع موبایل مارکتینگ

بازاریابی موبایلی زیرمجموعه‌ای از تجارت سیار (موبایلی) و بازاریابی دیجیتال محسوب می‌شود. این روش خود انواع مختلفی دارد.

بازاریابی پیامکی: یکی از مهم‌ترین جلوه‌های استفاده از موبایل مارکتینگ روش بازاریابی پیامکی است. ارسال پیام‌های کوتاه SMS و پیام‌های چندرسانه‌ای MMS از طریق تلفن همراه برای ترفیع و تبلیغ محصول را بازاریابی پیامکی گویند.

بازاریابی مجاورتی: یکی دیگر از استفاده‌های تجاری از تلفن همراه برای صاحبان کسب‌وکار؛ روش بازاریابی مجاورتی است. در این روش به ارسال پیام به تلفن همراه مخاطبان مانند لید (سرنخ) در محدوده خاص جغرافیایی پرداخته می‌شود.

بازاریابی محتوایی: بازاریابی محتوایی زیرمجموعه بازاریابی موبایلی نیست اما در طراحی سایت بازاریابی می‌توان از روش‌هایی استفاده کرد که صفحات وب‌سایت‌ها را برای نمایش در تلفن همراه مناسب کرد. استفاده از این فنون که طراحی وب رسپانسیو نامیده می‌شود، روش اصلی طراحی سایت در عصر حاضر است.

اهمیت بازاریابی موبایلی

به‌عنوان یک استراتژی بازاریابی، بازاریابی از طریق تلفن همراه به یک کسب‌وکار اجازه می‌دهد که به تعداد مخاطبان بیشتری دست پیدا کند. حتی خیلی بیشتر از زمانی که صرفاً با فرآیندهای بازاریابی دیجیتال بر روی دسکتاپ کار می‌کرد. بر اساس آمارهای ارائه‌شده در یک سایت خارجی، امروزه ۶۷ درصد از فرآیندهای خرید به‌صورت دیجیتالی انجام می‌شود. مردم به‌طور متوسط روزانه بیش از ۵ ساعت با گوشی‌های موبایل خود کار می‌کنند. پس اینکه خرید دیجیتالی برای همه گوشی‌ها با هر پلتفرمی قابل دسترس باشد امری اجتناب‌ناپذیر است، چون‌که موبایل هرروز بیشتر و بیشتر در بین کاربران نفود می‌کند. و معمولاً تیم‌های بازاریابی از این فرصت استفاده می‌کنند.

این نکته که مشتریان خرید دیجیتالی خود را از لپ تاپ به گوشی انتقال داده‌اند، از دید بیزنسی بسیار مهم است. در سال‌های اخیر، استفاده از گوشی موبایل بر استفاده از لپ تاپ سبقت گرفت و بیشتر شد. به همین خاطر موبایل مارکتینگ از بازاریابی دسکتاپی پیشی گرفت. به طوریکه میزان استفاده اینترنت در تلفن‌های همراه به بیش از ۶۰ درصد رسید. بازاریابی‌هایی که با بهینه‌سازی بازاریابی گوشی موبایل همراه باشند برای استفاده در سطح جهانی مناسب‌ترند. مهم نیست که شرکت شما چقدر بزرگ است، باید استراتژی موبایل مارکتینگ خود را تقویت کنید و از کسی کمک بگیرید که در این زمینه توانایی‌های بالایی دارد.

نتیجه‌گیری

مؤثرترین روش‌های موبایل مارکتینگ آن‌هایی هستند که سعی می‌کنند با مخاطبان مشخصی ارتباط برقرار کنند. شرکت‌ها باید لیست مخاطبان ایده آل خود را تهیه کنند. این لیست می‌تواند برای پیش بردن استراتژی‎های شرکت کمک کند و بگوید که مشتریان هدف شرکت‌ها از چه پلتفرم‌های موبایلی استفاده می‌کنند. برای مثال، اگر شرکت‌ها بداند که مشتریان هدف اکثر وقت خود را در کانال‌های شبکه‌های اجتماعی سپری می‌کنند، می‌تواند برای این کانال‌ها محتوای بهینه‌شده بسازد.

بعضی کانال‌های شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، طوری طراحی شده‌اند که روی گوشی‌های موبایل بهترین نمایش را داشته باشند. بنابراین باید از طریق تحقیقات بازاریابی مشخص شود چه محتوایی در این‌گونه شبکه‌ها بیشترین مخاطب را جذب خواهد کرد. از آنجا که بیشتر افراد به گوشی هوشمند دسترسی دارند بنابراین شیوه موبایل مارکتینگ در دستور کار کسب‌وکارها قرار دارد. این شیوه از بازگشت سرمایه بالایی برخوردار است.

روشن است همگامی با فناوری و پدیده‌های جدید آن برای موفقیت در عرصه سرشار از رقابت امروزی الزامی است. تجربه نشان داده است فروشگاه‌های اینترنتی و وب‌سایت‌های ارائه دهنده خدمات مختلف به سوی استفاده از رویه‌های بازاریابی موبایلی روی آورده‌اند. برای نمونه حتی تجربه وب‌سایت‌های علمی مانند شبکه علمی ریسرچ‌گیت نشان داده است که این سامانه چگونه پژوهشگران را از وب‌سایت قدیمی و باسابقه لینکدین به سوی خود جلب کرده است.

منبع: بازاریابی موبایلی نوشته محمدصادق فلاح املشی و امان‌الله صوفی فصلنامه بازاریابی پارس‌مدیر

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله