سیستم اطلاعات اجرایی

سیستم اطلاعات اجرایی (EIS) سامانه‌ای نرم‌افزاری است که با تحلیل داده‌ها و ارائه گزارش به مدیران اجرایی موجب بهبود تصمیم‌گیری سازمان می‌شود. به سیستم اطلاعات اجرائی Executive Information System گاهی سیستم اطلاعات مدیران ارشد نیز گفته می‌شود.

بعد از استقرار سیستم اطلاعات مدیریت MIS در سازمان از سه سرویس EIS , DSS , MRS میتوان بهره‌مند شد. سرویس EIS یک سیستم اطلاعات مدیریتی است که برای اطلاعات استراتژیک مدیران سطح بالای سازمان طراحی می‌شود. مجریان سطح بالا اطلاعات مورد نیازشان را از منابع مختلفی از قبیل نامه‌ها، یادداشت‌ها، نشریات و گزارشات دستی یا کامپیوتری،‌ مکالمات تلفنی و فعالیت‌های گروهی تهیه می‌کنند. بنابراین بیشتر اطلاعات این سیستم‌ها از منابع غیر کامپیوتری تامین می‌شود. کامپیوتر در تهیه بسیاری از این اطلاعات نقش اول را بازی نمی‌کند.

هدف از سرویس سیستم‌های اطلاعات اجرائی کامپیوتری یا EIS، پشتیبانی مدیران با دسترسی آسان و فوری به اطلاعات کلیدی مورد نظرشان برای رسیدن به اهداف شرکت می‌باشد در این سیستم‌ها بیشتر از نمودارهای گرافیکی استفاده می‌شود و دسترسی به بانک‌های اطلاعاتی لازم از داخل و خارج سازمان امکان پذیر است.

مثال سیستم اطلاعات اجرایی

در اینجا برای درک بهتر مسئله مثالی مطرح می‌کنیم. تصور کنید مدیران یک سازمان تصمیم به افزایش قیمت کالا و یا خدماتشان گرفته اند بنابراین می‌بایست قبل از اجرای تصمیم، روند فروش و ارائه خدمات در شرکت مورد بررسی قرار گیرد و به صورت نمودار رسم شود و بعد از اجرای تصمیم افزایش قیمت‌ها، نیز نمودار مورد نظر مدیران مجدداً ترسیم گردد و با مقایسه این دونمودار متوجه اثرات این تصمیم در روند اجرائی شرکت می‌شوند.

پس می‌توان گفت سیستم اطلاعات مدیران ارشد EIS امکان تهیه گزارشات نموداری از روندهای مختلف جهت بررسی تاثیرات تصمیم‌گیری از قبیل روندهای سودآوری، فروش، هزینه‌ها، ضایعات، رضایت مشتری و کارکنان و غیره را ایجاد می‌کند. به طور سنتی سه سرویس اصلی MIS یعنی EIS , DSS, MRS در سطوح سازمان به صورت زیر استفاده می‌شوند:

  • سیستم EIS : سطح مدیران ارشد
  • سیستم MRS و DSS : سطح مدیران میانی
  • سیستم TPS: سطح عملیاتی

دردیدگاه جدید تر اینگونه مطرح می‌شود که EIS , DSS , MRS می‌تواند توسط تمام لایه‌های سازمان به منظور آگاهی از پیشرفت عملیات مورد استفاده قرار گیرد. با این وجود سیستم پردازش تراکنش TPS به منظور ورود اطلاعات واقعی سازمان همچنان مخصوص کارکنان و کارشناسان خواهد بود.

خلاصه و جمع‌بندی

سیستم اطلاعات اجرایی یکی از سیستم‌های اطلاعات مدیریت است که در سطوح بالای سازمان استفاده می‌شود. این سیستم آنچنان در سال‌های اخیر مشهور شده است که تاسطح مدیران میانی نیز گسترده شده است. این سرویس پس از پایه‌ریزی MIS در سازمان , ایجاد می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی از وظائف اصلی سیستم‌های اطلاعات مدیران ارشد EIS مشخص کردن اثرات تاثیرات تصمیم‌های مدیران سازمان بر روند کار شرکت است به این منظور باید قبل از اینکه یک تصمیم به اجرا درآید. اطلاعات مربوط به حوزه تصمیم‌گیری را بصورت نمودار رسم کرده و سپس بعد از اجرای تصمیم، مجدداً آن نمودار رسم شود. مدیران از مقایسه این دو نمودار متوجه خواهند شد که این تصمیم چه تاثیری را بر روند اجرای شرکت گذاشته است.

دانلود مقاله رایگان تبادل الکترونیک داده‌ها EDI به صورت متن

مقاله لاتین سیستم اطلاعات اجرایی EIS به همراه ترجمه فارسی

DSS and EIS applications in Information Technology
The increased competition, along with the rapid development of new information technologies, has forced more and more businesses to rely on information systems (IS). It is often believed that using information technology properly to support decision making can be a powerful weapon for competitive advantages. As a result, decision support systems (DSS) and executive information systems (EIS) have gained much attention from IS researchers and practitioners. Hundreds of applications have been reported (Eom and Lee, 1990) and many articles have been published in recent years.

افزایش رقابت همراه با رشد سریع فناوری‌های اطلاعاتی جدید، بیش از پیش کسب‌وکارها را وادار نموده است که به سیستم‌های اطلاعاتی (IS) تکیه کنند. غالب اوقات تصور می‌شود که استفاده درست فناوری اطلاعات برای پشتیبانی از تصمیم‌گیری می‌تواند سلاح قدرتمندی برای مزیت‌های رقابتی باشد. بدین جهت، سیستم‌های پشتیبانی تصمیم‌گیری (DSS) و سیستم‌های اطلاعاتی اداری (EIS) از جانب پژوهشگران و دست اندرکاران توجه زیادی جلب نموده اند. در سال‌های اخیر صدها برنامه کاربردی گزارش شده است و مقالات زیادی منتشر گردیده اند.

دانلود اصل مقاله سیستم اطلاعات اجرایی

منبع: مقاله سیستم اطلاعات اجرایی نوشته مرتضی نخعی نشر الکترونیک پارس مدیر