سیستم اطلاعات مدیریت

سیستم اطلاعات مدیریت MIS چیست؟
سیستم اطلاعات مدیریت Management information system سیستمی جامع و یکپارچه مبتنی بر رایانه است که نتیجه عملکرد آن ارائه اطلاعات جهت پشتیبانی مدیریت سازمان است. در این تعریف جامع و یکپارچه به این مفهوم است که سیستم اطلاعات مدیریت باید بتواند امکان استفاده کاربران متعدد را از یک پایگاه یا بانک اطلاعاتی مشترک امکان پذیر سازد. با افزایش تعداد کاربران و حجم داده ها، به منظور مدیریت صحیح اطلاعات و استفاده بهینه از داده ها، سیستم اطلاعات مدیریت نیاز به یک پایگاه داده DBMS خواهد دارد. با ایجاد پایگاههای داده چند اتصاله تضاد اطلاعاتی در اثر تنوع سیستمی در یک سازمان، حذف خواهد شد و این همان مفهوم جامع و یکپارچه در سیستم اطلاعات مدیریت خواهد بود. این سیستم بخشی از سامانه مدیریت فناوری اطلاعات است که پشتیبانی از تصمیم را به عهده دارد.
عمومی ترین سیستمهای اطلاعاتی که در سازمانها مورد بهره برداری قرار میگیرند عبارتند از سیستم پردازش تراکنش، سیستم اطلاعات اجرایی، سیستم پشتیبانی از تصمیم و سیستم خبره. سیستم پشتیبانی مدیران اجرایی نیز که هدفش حمایت از مدیران ارشد و اجرایی سازمان از طریق ترکیب سیستمها می باشد از دیگر جلوههای فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. در واقع MIS دومین نسل از سیستمهای اطلاعاتی است که بطور خاصی گزارشات لازم از سیستمهای پردازشی تعاملات را بطور ترکیبی تهیه و در اختیار مدیران قرار می دهد به همین دلیل به آن سیستم گزارش دهی مدیریت نیز گفته می شود. سیستمهای پردازش عملیات در هر یک از زمینه های خاصِ عملیات، طراحی و گزارشات مربوط به آن عملیات را ارائه می نمایند.
پاورپوینت سیستم اطلاعات مدیریت
محتوا: پاورپوینت درس سیستم اطلاعات مدیریت
تعداد اسلاید: ۲۹۵ اسلاید
فرمت: پاورپوینت PPTX قابل ویرایش
زبان: فارسی
سیستم اطلاعات
یک سیستم اطلاعات به گردآوری، ذخیره ، تحلیل و انتشار اطلاعات برای یک هدف خاص می پردازد. یک سیستم اطلاعات مانند هر سیستم دیگری دارای ورودی (داده یا دستورالعمل ) و خروجی (گزارش ها یا محاسبات) است. این سیستم ها با استفاده از فناوری هایی نظیر کامپیوتر شخصی، ورودی ها را پردازش کرده و خروجی ها را به کاربران یا سایر سیستم ها ارسال می کنند. یک مکانیزم بازخورد نیز برای کنترل عملیات، به سیستم پیوست می شود. همانند هر سیستم دیگری، یک سیستم اطلاعات دارای افراد، رویه ها و تسهیلات فیزیکی است که در یک محیط به فعالیت می پردازد. با این که اکثر سیستم های اطلاعاتی، کامپیوتری شده اند، الزامی برای این موضوع وجود ندارد.
یک سیستم اطلاعات کامپیوتری، سیستم اطلاعاتی است که از فناوری کامپیوتر برای انجام همه یا بخشی از فعالیت های کاری خود استفاده می کند. چنین سیستمی می تواند شامل یک کامپیوتر شخصی کوچک و نرم افزارهای آن و یا در بر گیرنده هزاران کامپیوتر با اندازه های مختلف، صدها چاپگر، رسام، ابزارهای دیگر، شبکه های مخابراتی (سیمی و بی سیم ) و پایگاه های داده باشد. در اغلب موارد یک سیستم اطلاعات شامل افراد نیز می باشد. اجزای اساسی یک سیستم اطلاعات در زیر لیست شده است. در نظر داشته باشید که هر سیسمی الزاما شامل تمامی اجزا نمی باشد.
تعریف سیستم اطلاعات مدیریت
یک سیستم اطلاعاتی را می توان مجموعه ای از عناصر وابسته به هم تعریف کرد که وظیفه جمع آوری، پردازش، ذخیره و توزیع کردن اطلاعات به منظور پشتیبانی از تصمیم سازی و کنترل را در یک سازمان بر عهده دارد. علاوه بر پشتیبانی از تصمیم سازی، هماهنگی و کنترل بخش های مختلف سازمان، یک سیستم اطلاعاتی می تواند به مدیران و کارکنان در تحلیل مشکلات، تجسم بهتر و تصویر کردن موضوعات پیچیده و همچنین در تولید محصولات جدید کمک کند.
سیستمی که گردآوری، کنترل و پالایش داده های مورد نیاز سازمان را بر عهده داشته و با به کارگیری روش های مناسب هر سازمان، اطلاعات پالایش شده را به منظور تصمیم، برنامه ریزی و کنترل کلیه فرایندها در اختیار سطوح مختلف مدیران قرار می دهد را سیستم اطلا عات مدیریت (MIS) می نامند.
سیستمی که کنترل و بازسازی اطلاعات را از دنیای محیطی وعملیات بازرگانی داخل سازمان به عهده دارد و با سازماندهی و انتخاب داده ها اطلاعات لازم ر اجهت اتخاذ تصمیم، برنامه ریزی وکنترل برای مدیران آماده می سازد سیستم اطلاعات مدیریت (Management Information Systems) نامیده می شود. MISدر حقیقت سیستمی مبتنی بر رایانه است که اطلاعات را بر اساس خواسته های کاربران در اختیارشان قرار می دهد.
مدل سیستمی سازمان و نقش اطلاعات
عنصر کنترلی سیستم سازمان متشکل از دو بخش مدیریت و پردازشگر اطلاعات است. پردازشگر اطلاعات به مجموعه تمام افراد و سیستمهای اطلاعاتی و پشتیبان تصمیمگیری گفته میشود که به مدیریت در اتخاذ تصمیم کمک میکنند. علاوه بر این نقش اصلی برای پردازشگر اطلاعات، میتوان آن را تولیدکننده اطلاعات سازمان (به عنوان یک فرایند یا زیرسیستم از یک سیستم بزرگتر) برای ارائه به سازمانهای بالادست یا موجودیتهای بیرونی دانست. گاهی اوقات ممکن است نقش فرعی پردازشگر اطلاعات به نقش اصلی تبدیل شود.
این تغییر نقش در شرایطی اتفاق میافتد که مدیریت به دلایل مختلف از پردازشگر اطلاعات در تصمیمگیری استفاده نمیکند و در عوض به دلایل مختلف به موجودیتهای مهم در محیط سازمان توجه بیشتری نشان میدهد. هر یک از نقشهای اصلی و فرعی پردازشگر اطلاعات نیازمند ویژگیها، توانایی و مشخصات خاص خود است و اجزای پردازشگر اطلاعات باید مطابق با ایفای نقش غالب، طراحی شده و تطبیق داده شوند.
سیر تکامل سیستم اطلاعات مدیریت
در اوایل قرن بیستم، مخصوصآ در دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰، استفاده از تجهیزات دادهپردازی الکترومکانیکی مانند برگههای ماشینخوان و وسایل محاسبهگر، روند پردازش اطلاعات و تهیه گزارشهای مختلف مدیریتی از کارکردهای سازمان را نسبت به گذشته آسانتر و سریعتر کرد. با ورود گسترده رایانهها به بازار جهانی در اوایل دهه ۱۹۵۰، این روند باز هم شتاب گرفت. در رایانههای نسل اول و دوم، ترتیب ذخیره و بازیابی اطلاعات و دسترسی به آن متوالی بود و ردگیری یک داده خاص، بدون گذر از دادههای قبلی ممکن نبود. این امر در ذخیره و بازیابی اطلاعات لازم، محدودیت بهوجود میآورد. با پیدایش رایانههای نسل سوم و چهارم در دهه ۱۹۶۰ و ایجاد امکان دستیابی تصادفی به اطلاعات و ذخیره دادهها بر روی محملهایی با ظرفیت بالا همچون لوحهای فشرده(سیدی)، این محدودیت برطرف شد.
در دهههای اخیر، فناوریهای نوین، امکان ترکیب و تلخیص دادههای بهدست آمده از سیستم اطلاعات مدیریت در سازمانهای مختلف را میسر ساخته و ارتباطات دوربرد قابلیت تعامل دادههای نظامهای گوناگون را ایجاد کردهاند.در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ نظامهای دادهپردازی الکترونیکی، با قابلیت محدود، فقط در سازمانهای بزرگ وجود داشت. با ورود نظامهای پشتیبانی تصمیمگیری (دی.اس.اس.)
در دهه ۱۹۷۰، قابلیتهای بیشتری در اختیار مدیران سازمانها قرار گرفت. با راه یافتن رایانههای شخصی به بخشهای مختلف سازمانها در دهه ۱۹۸۰، و ابداع نظامهای خبره و هوش مصنوعی عمل تصمیمگیری و انجام امور به کمک دادهها و اطلاعات میسر شد. علاوه بر موارد مذکور، در خلال این دهه، ابزارهای دیگری همچون نظامهای اطلاعات اجرایی (EIS) و نظامهای اطلاعات دفتری (OIS) هم بهوجود آمده، و بر گستره MIS و قابلیتهای آن افزودهاند. هماکنون ارتباطات شبکهای و ماهوارهای دوربرد، اینترنت، اکسترانت، و اینترانت، نرمافزارهای مختلف و طرحهای گوناگون آزمایشی سیستم اطلاعات مدیریت را بهصورت متنوع در اختیار سازمانها و مشتریان آنها قرار داده است
تعریف سیستم اطلاعات مدیریت
سیستم اطلاعات مدیریت سیستمی یکپارچه متشکل از کاربر و ماشین برای ارائه اطلاعات در پشتیبانی از عملیات، مدیریت و تصمیمگیری در سازمان است. این سیستم از نرمافزار و سختافزار رایانهای، راهنماها و دستورالعملها، مدلهایی برای تحلیل، برنامهریزی، کنترل و تصمیمگیری و یک پایگاه اطلاعات بهره میگیرد. سیستم اطلاعات مدیریت سیستمی است که دادههای محیطی را جمعآوری و دادههای تبادلات و عملیات سازمانی را ثبت میکند و سپس آنها را فیلتر، سازماندهی و انتخاب کرده و به عنوان اطلاعات به مدیران ارائه مینماید و ابزاری برای مدیران فراهم میآورد که اطلاعات مورد نیاز خود را تولید نمایند.
سیستم اطلاعات مدیریت سیستمی یکپارچه، رایانهای و کاربرـ ماشین است که اطلاعات لازم برای حمایت از عملیات و تصمیمگیری فراهم میکند. عناصر اصلی این سیستم عبارتند از: (۱) سیستمی یکپارچه برای خدمت به تعداد زیادی کاربر، (۲) سیستمی رایانهای که تعدادی نرمافزار اطلاعاتی را از طریق یک پایگاه اطلاعات به هم مرتبط میکند، (۳) رابط کاربر- ماشین که به جستجوهای فوری و موقتی پاسخ میدهد، (۴) ارائه اطلاعات به تمام سطوح مدیریتی و (۵) پشتیبانی از عملیات و تصمیمگیری
خلاصه و جمعبندی
اطلاعات یک منبع ارزشمند برای اتخاذ تصمیمات کوتاه مدت و تاکتیکی است که در عملیات روزمره سازمان جاری می باشد . اطلاعات علاوه بر مزایای کوتاه مدت و بلند مدت برای سازمان مزایای استراتژیک نیز برای سازمان دربردارد سازمان از نظر استراتژیک باید یک نگاه جامع نسبت به آینده بازار و برنامه ریزی خود در یک چارچوب زمانی ۵ تا ۷ ساله داشته باشد بدیهی است این برنامه ریزی همراه با ریسک و عدم اطمینان همراه است اما اگر مدیریت بتواند اطلاعات صحیحی از وضعیت و تحولات و روند محیط بیرونی داشته باشد ، می تواند منجر به کاهش خطرات شود . بدین ترتیب هر سازمانی که داده های صحیح ، دقیق ، بهنگام و جامع در اختیار داشته باشد و بتواند در کمترین زمان ، به داده های مورد نیازش دستیابی داشته باشد ، موفق تر است.
نقش داده ها و اطلاعات در مدیریت سازمانها ، نقش حیاتی و اساسی است هر چه فضای اطلاعات یک سازمان دقیقتر ، شفافتر ، منسجم تر و سیستماتیک تر باشد، سازمان بهتر می تواند به اهدافش نائل آید. اطلاعات یکی از مهمترین منابعی است که در اختیار مدیران قراردارد لذا مدیران باید بتوانند آن را مانند هر منبع دیگری مدیریت نمایند. کامپیوتر ها روش های موثر و کارٱمدی را برای پردازش داده فراهم می کنند و جزء لاینفک یک سیستم اطلاعات هستند . البته سیستم اطلاعات تنها شامل کامپیوتر نیست . کامپیوتر تنها بخشی از سیستم پیچیده ای است که باید طراحی شود ، فعالیت کند و نگهداری گردد.
فهرست منابع:
سهیلا براری، جزوه سیستم اطلاعات مدیریت، انتشارات سمت
علی رضائیان، کتاب سیستم اطلاعات مدیریت، انتشارات سمت

مدیریت فناوری اطلاعات | 185 بازدید | ۳۰ آبان ۹۱