فناوری اطلاعات و ارتباطات

مقاله فناوری اطلاعات و ارتباطات
فناوری اطلاعات و ارتباطات Information & Communication Technology یا ICT تکنولوژی یا فنونی است که توسط آن فنون ، عناصر اطلاعات یا دادههای خام Data که دارای معانی و مفهوم قابل درک نیستند در فرآیند تجزیه و تحلیل قرار گرفته و پس از آنکه دارای معانی قابل درک شده و به اطلاعات تبدیل شدند امکان انتقال آنها توسط سیستمهای الکترونیک به مبادی مصرف را بوجود خواهد آورد. اگرچه فناوری اطلاعات و ارتباطات پدیدهای است نو و شکل الکترونیک دیجیتالی آن در جهان سابقه چندانی ندارد، لاکن اصل فناوری اطلاعات (Information Technology) با خلقت جهان هستی هم تاریخ است.
فناوری اطلاعات بر اساس چند فرایند نهادینه شده است: تولید، پردازش، ذخیره، بازیابی، انتقال اطلاعات، سرعت… و اجزای فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای اجزای چون؛ نرمافزار، سختافزار، سیستمهای کامپیوتری، طراحان، تولید کنندگان، اجزای الکترونیکی و ارائه دهندگان تجهیزات کامپیوتر است. در این میان، نواوری و خلاقیت باعث تغییر یا ارتقاء این اجزا شده است. این فناوی باعث ارتقاء سطح نیروی کاری در جامعه، توسعه نوآوری، تغییر زیرساختهای آموزش و پرورش در سطح جهان و تقویت ارتباط و ارتباطات انسانی، مکانیکی و…در سطح جهان شده است. نمود فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت در بحث سیستم اطلاعات مدیریت است.
تاریخچه فناوری اطلاعات و ارتباطات
اولین کامپیوترهاحدودا درسال ۱۹۵۰ در دسترس سازمانها و مراکز دولتی قرار گرفت. اولین کاربرد آن در انتخابات ریاست جمهور امریکا بود. این ایده، توسط پایگاههای اطلاعاتی متمرکز اطلاعات آمریکا در سال ۱۹۵۱ بود.
سال ۱۹۶۰ حضور کامپیوترهای بزرگ با مفهوم انفورماتیک یا داده پردازی شکل گرفت. کاربرد آن درحوزه مدیریت اطلاعات طرفداران بیشتری پیدا کرد.
ایده استفاده از سیستمهای هوشمند و کمک به تصمیم گیرها درسالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ شکل گستردهتری به خود گرفت تا اینکه ایده اصلی اتوماسیون اداری وسیستمهای بدون کاغذ امروزی را تقویت کرد.
کشورهای دیگری چون ژاپن، آلمان، انگلستان و… نیز کاربردهای کامپیوتر درزمینه خدمات بانکداری، هتلداری، مدیریت پروژهها و… را رشد و بسط دادند.
با توسعه و رشد روزافزون شبکههای کامپیوتری، قدرت ارسال اطلاعات تصویری علاوه برصدا ازطریق شبکههای مخابراتی دردهه ۱۹۸۰ رو به فزونی گذاشت. سپس با پیوند تاریخی قدرت محاسباتی کامپیوتری وامکان ارسال اطلاعات، فناوری اطلاعات متولد شد.
فناوری اطلاعات مجموعه ابزارها و روشهای لازم برای تولید، پردازش، نگهداری، توزیع و حذف یا پاک کردن سیستمهای مبنی بر اطلاعات به معنی فراگیر آن که شامل متن، صوت و تصویر میشود. ادغام شبکههای صوتی و تصویری در ساختارهای بزرگ اقتصادی، تجاری و علمی، مدیریت سازمان با سیستم شبکههای کامپیوتری همه و همه با استفاده از کابل کشی یک سیستم واحد و یکپارچه این فناوری صورت میگیرد.
تعریف فناوری اطلاعات و ارتباطات
تعریف فناوری اطلاعات بسیار وسیع و گسترده است. هر کس با نگرش متفاوت، تعریف متفاوتی از فناوری اطلاعات ارائه میکند. بهترین روش برای تعریف چنین موضوع گستردهای، ارائه مفاهیم و ایدههای مرتبط با آن است. واژه فناوری اطلاعات اولین بار از سوی باهات به منظور بیان نقش رایانه در پشتیبانی از تصمیمگیریها و پردازش اطلاعات در سازمان بهکار گرفته شد.
فناوری اطلاعات یا IT مطالعه، طراحی، توسعه، پیادهسازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستمهای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصا برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه میباشد.
انجمن فناوری اطلاعات آمریکا
فناوری اطلاعات به فناوریهایی اطلاق میشود که امکانات لازم را برای جمعآوری، انباشت، پردازش و توزیع اطلاعات فراهم میکنند، محور این فناوری، رایانه و ارتباطات راه دور است. رایانهها از اساس، کار پردازش و انباشت اطلاعات را انجام میدهند و ارتباطات راه دور، امکانات پخش و توزیع این اطلاعات را در سطحی بسیار وسیع فراهم میسازند. بهطورکلی هرگونه تجهیزات، سیستم یا زیرسیستمهایی از تجهیزات که بهطور خودکار جهت دستیابی، ذخیرهسازی، دستکاری، مدیریت، کنترل، نمایش، تغییر، مبادله یا دریافت دادهها یا اطلاعات به وسیلهی موسسات اجرایی بهکار گرفته میشوند، فناوری اطلاعات میباشد.
به طور خلاصه، فناوری اطلاعات با مسائلی مانند استفاده از رایانههای الکترونیکی و نرمافزار سروکار دارد تا تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات به شکلی مطمئن و امن انجام پذیرد. اخیرا تغییر اندکی در این عبارت داده میشود تا این اصطلاح به طور روشن دایره ارتباطات مخابراتی را نیز شامل گردد. بنابراین عدهای بیشتر مایلند تا عبارت «فناوری اطلاعات و ارتباطات» یا به اختصار ICT را به کار برند.
دیتا یا Data
دیتا یا همان داده؛ مجموعهای از نمادها، کلمات، اعداد، نمودارها و اعلائم گسسته و بی مفهومیهستند که رخدادها را نشان میدهند. اعلائمی که از طریق مشاهده و تحقیق بدست میایند. در واقع دادهها مواد خامیهستند که هنوز پردازش نشدهاند مانند؛ تاریخ، مقدار یک صورتحساب، تعداد پرسنل شرکت، جزئیات لیست حقوق و…برای درک بهتر آن مثالی میزنیم؛ تاریخ تولد شما برای بدست آوردن سن شما یک” داده” است که پس از پردازش آن، میتوان سن شما را اعلام کرد.
تبدیل داده به اطلاعات
اصول تبدیل داده با اطلاعات اینگونه است که باید قبل ازهر چیز نیازها و کاربری درخواست کننده که میتوان یک سازمان، یک شرکت یا یک کارخانه باشد، اطلاع حاصل کرد. اطلاعاتی نظیر؛ تعداد کاربری، جنسیت، پستها، تحصیلات، رده بندی سازمانی، موقعیت کاربران و استفاده کنندگان سازمان و… دادهها معمولا بر اساس نیازدرخواستکنندگان، به اطلاعات مورد نظر تبدیل میشوند.
همچنین اطلاعات باید دقیق و به روز باشند به طوری که باعث بهبود و ارتقاء کیفیت تصمیمگیریها شوند. پارامترهای درست، مناسب، دقیق، با جزئیات و قابل فهم هستند که به عنوان ویژگیهای اصلی اطلاعات مطرح میشوند.
در مرحله بعدی فرایند، اطلاعات توسط پرسنل سازمان به دانش تبدیل میشوند. برای تولید دانش در یک فرایند نیاز به اطلاعات، نیروی انسانی و مدیریت دانش داریم. اطلاعات دانشی از مهمترین نتایج این فرایند است که باعث ایجاد مزیت رقابتی برای سازمانها میشود.
اطلاعات Information
اطلاعات، دادههای پردازش شده و اعلائم با مفهومی هستند که به توصیف و تعریف، دادهها میپردازند و توسط گیرنده پیام درک و تفسیر میشوند. در واقع با افزودن ۵ آیتم به دادهها، اطلاعات بوجود میایند. آیتمهای چون؛ زمینه، محاسبه، طبقهبندی، اصلاح، چگالش یا خلاصه سازی.
از طرفی، اطلاعات بر اساس آیتمهای چون؛ چه، چه زمانی، چهکسی، چه چیزی، چرا، چطور، چگونه و کجا جمعاووری و تعریف میشود. به این ترتیب اطلاعات لازم برای پاسخگوی به سئوالات مطرح جمعآوری و به روز میشوند. مجموع اطلاعات جمعاوری شده یک سیستم برای پاسخگوی به سئوالات، دانش سیستم گفته میشود و این مرحله نهایی فرایند است.
جمع بندی بحث
فناوری اطلاعات و ارتباطات جایگاه مهمی در انجام امور سازمانی دارد. از ابزارهای فناوری هم در سطح خرد و هم در سطح کلان سازمان استفاده میشود. استفاده از این ابزارها موجب افزایش اثربخشی و بهرهوری سازمان میشود. البته تاثیر اتوماسیون بر بیکاری نیز یکی از جنبههای تاریک این پیشرفت میباشد. در سازمان های بزرگ رسالت استقرار، توسعه و نظارت بر این فناوری ها بر عهده واحدهایICT می باشد. این واحدها بر حسب تنوع و حجم کار از متخصصین مختلفی تشکیل می شود. به هر حال مدیریت ICT در سازمان امری است که باید با نظارت مستقیم مدیر سازمان همراه باشد. این واحدها باید هماهنگ و همسو با سایر برنامه ها و کارکردهای سازمان گام بردارند. مدیر یک سازمان باید در حد لازم از اطلاعات تخصصی و پایه برخوردار باشد.
از جمله مهمترین گام ها و برنامه ها در مدیریت و هدایت راهبردیICT در سازمان توجه به کاربران و افرادی است که باید از این فناوری استفاده کنند. برگزاری دوره های آموزشی مبتنی بر نباز سنجی گروههای کاری، ترغیب و تشویق کارمندان و کارشناسان به استفاده ازIT در ابعاد کاری و حتی خصوصی و همچنین طراحی مدل های کوچچک و آزمایشی برای گسترش آگاهی و تجربه افراد می باشد. بهطور کلی با رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات جهان سازمانی متحول شده است. اکنون نمیتوان فعالیتهای سازمانی را بدون فناوری در نظر گرفت. همگامی با فناوری شرط لازم برای بقا در دنیای رقابتی سازمانهای امروز است.

مدیریت فناوری اطلاعات | 39 بازدید | ۲۴ بهمن ۹۱