موفقیت برنامهریزی منابع سازمان (ERP CSF)
عوامل حیاتی موفقیت برنامهریزی منابع سازمان (ERP CSF) شامل زیرساختها و امکانات نرمافزاری و سختافزاری لازم برای برپایی این سیستم است. عوامل گوناگونی برای پیادهسازی موفق برنامهریزی منابع سازمان دخیل هستند.
دستاوردهای پژوهشی نشان میدهد که عوامل مشخصی برای بکارگیری موفقیتآمیز پروژههای مدیریت منایع سازمان (ERP) وجود دارد. این عوامل کلیدی موفقیت را به اصطلاح CSF گویند. مهندسی مجدد و مدیریت فرایند کسبوکار از جمله شرایط زیربنایی برای سیستم برنامهریزی منابع سازمانی هستند. تجهیز سازمان به فناوریهای جدید و استفاده از روشهای نوین مبتنی بر فناوری نیز در این زمینه نقش اساسی ایفا میکنند.
در سالهای اخیر سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان (ERP) مورد توجه قرار گرفته اند. به این منظور بسیاری از سازمانهای بزرگ دولتی، پروژه هایی برای انتخاب و پیاده سازی ERP اجرا نموده اند. این پروژهها در مسیر اجرا با مشکلات و چالش هایی مواجه بوده و در برخی موارد نیز شکست خورده اند. شاید بتوان دلیل این امر را در شرایط داخلی سازمانها جست و جو کرد. فرهنگ سازمانی، سطح تحصیلات، آمادگی سازمان برای ERP، زیرساختها، مدیریت و شرایط کلی اقتصادی از آن جمله هستند. در این مقاله عوامل موفقیت برنامهریزی منابع سازمان (ERP CSF) شناسایی شده است.
عوامل حیاتی موفقیت برنامهریزی منابع سازمان (ERP CSF) کدامند؟
منظور از عوامل حیاتی موفقیت Critical Success Factors, CSF مجموعه عواملی است که پیش از بکارگیری یک سیستم باید بررسی شوند. به عبارت دیگر پیش از آنکه سامانه برنامهریزی منابع سازمان پیادهسازی شود باید آمادگی پذیریش ERP در سازمان ارزیابی شود.
عوامل معینی برای پیادهسازی موفقیتآمیز ERP وجود دارند. سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان (ERP) سیستمهای بسیار پیچیدهای هستند. پیادهسازی این سیستمها بسیار دشوار و هزینه بر میباشند. همینطور میزان بسیار زیادی از منابع و زمان سازمان را صرف خود میکنند. از این رو پیاده سازی موفقیت آمیز این پروژهها از اهمیت بهسزایی برخوردار است. در شکل زیر عوامل حیاتی موفقیت برنامهریزی منابع سازمان ارائه شده است.
علیرغم مزایای زیادی سیستمهای ERP اجرای برخی ازاین پروژهها با شکست مواجه میشود پیاده سازی سیستمهای ERP امری دشوارپیچیده و هزینه بربوده و گاه دارای نارساییها و کمبودهای اساسی است که نیازمند تحولی بنیادین درفرایندهای سازمانی است بنابراین سازمانها میبایست ازعوامل کلیدی موفقیت و شکست قبل ازاجرای راه حلهای ERP کاملا اگاهی داشته باشند باتوجه به شکست تعداد زیادی از پروژههای ERP در این مطالعه عوامل موفقیت و شکست این پروژهها معرفی میشوند درپایان راه کارهایی جهت کمک به سازمانها و صنایع مشاوران ودیگرعاملان مرتبط جهت جلوگیری ازبروز مشکلات درروند اجرای این طرحها ارایه میشود. عوامل حیاتی موفقیت ERP عبارتند از:
- مدیریت پروژه
- آموزش و توسعه
- مهندسی مجدد فرایند
- سیستم یکپارچه سازی
- بکارگیری
- عملکرد سازمانی
رام و همکاران شش عامل کلیدی موفقیت بکارگیری سیستم یکپارچه سازی منابع سازمان را مدیریت پروژه، توسعه و آموزش، مهندسی مجدد فرایند، سیستم یکپارچه سازی، بکارگیری صحیح و عملکرد سازمانی عنوان کرده اند. آنها عوامل حیاتی موفقیت ERP را به صورت زیر نمایش داده اند.
شاخصهای کلیدی عملکرد ERP کدامند؟
پس از پیادهسازی و بکارگیری سیستم برنامهریزی منابع سازمان باید به ارزیابی آن پرداخت. استفاده از شاخصهای کلیدی عملکرد در این ارزیابی راهگشا است. پیرامون عوامل کلیدی موفقیت و عملکرد تمایز مهمی وجود دارد. برای درک بهتر باید بین دو مفهوم عوامل حیاتی موفقیتو عوامل کلیدی عملکرد تفاوت قایل شد.
عوامل حیاتی موفقیت : Critical Success Factors, CSF
شاخصهای کلیدی عملکرد : Key Performance Indicators, KPI
عوامل حیاتی موفقیت به عوامل موثر بر موفقیت یک حوزه گفته میشود در حالیکه شاخصهای کلیدی عملکرد پیامدهای حوزه مورد مطالعه است.
شاخصهای کلیدی عملکرد معینی برای ERP وجود دارد. پیاده کنندگان ERP در اجرا با مشکلات عمدهای روبرو میشوند. بنابراین جستجو برای تعیین عوامل ضروری برای موفقیت میتواند راهگشا باشد. به عنوان مثال باید فعالیتهایی که تیم ERP باید آنها را به درستی انجام دهد کشف شوند. یا شناسایی فرایندها و سیستمهای مدیریتی حیاتی برای اجرای موفق IT نمونهای از این فعالیتها میباشند. ایده فاکتورهای کلیدی موفقیت اولین بار توسط روکارت در دهه ۱۹۷۰م جهت کمک به مدیران در تعریف نیازهای اطلاعاتیشان و برای برنامهریزی فناوری اطلاعات مطرح شد. روکارت عوامل کلیدی را نواحی محدودی میداند که موفقیت در آنها، موفقیت سازمان در عملکرد رقابتی را تضمین میکند. بعبارتی این فاکتورها حوزههای محدودی که کار در آنها باید درست انجام شود را نشان میدهند.
خلاصه و جمعبندی
براساس این مدل مهندسی مجدد، یکپارچگی سیستم، مدیریت پروژه و آموزش متغیرهای علی برونزا هستند. این چهار عامل بر بکارگیری ERP تاثیر دارند. از سوی دیگر بکارگیری موفق ERP موجب موفقیت در عملکرد سازمان میشود. بنابراین بکارگیری یک متغیر علی درونزا است. عمکلرد نیز یک متغیر وابسته صرف در این مدل است. این الگوی مفهومی در نهایت موجب موفقیت ERP در سازمان خواهد شد. ERP پروژهای است که از یک سو سرمایه گذاری بزرگی را میطلبد و از سوی دیگر نرخ شکست در آن بالاست. به قضاوت شرکتهای پیاده کننده ERP سه چهارم این پروژهها با شکست مواجه میشوند. این مسأله لزوم توجهی خاص بر عوامل تأثیر گذار را آشکار میکند.
در مطالعات مربوط به ERP این عوامل در مفهوم فاکتورهای کلیدی موفقیت نمایان میشود. قدم اول، انتخاب یک ERP مناسب است. بنابراین لازم است که به فاکتورهای کلیدی این انتخاب توجهی خاص مبذول شود.برای انتخاب درست، سازمان باید ابتدا نیازهای خود را بشناسد تا براساس آن محصول مناسب را انتخاب کند. همچنین سازمان میبایست این نیازمندیها را به فروشندگان مورد نظر اعلام کند. این امر سبب میشود که آنها اولا در صورت داشتن محصول مناسب در مناقصه شرکت کنند. همچنین با بیان تواناییهای خود و دادن اطلاعات لازم امکان مقایسه دقیقتر و در نتیجه یافتن گزینه بهتر را برای سازمان فراهم کنند. سازمان برای رسیدن به این مقصد نیاز به نوشتن یک ERP دقیق و فراگیر دارد. براساس این برنامه هم نیازمندیهای خود را مشخص کند و هم قابلیتهای فروشندگان را بسنجد.
دانلود ادبیات پژوهش برنامهریزی منابع سازمان ERP
فصل دو شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری برنامهریزی منابع سازمان به صورت فایل ورد همراه با رفرنس فارسی و انگلیسی
آخرین بهروزرسانی: منابع فارسی ۱۴۰۱ و منابع لاتین ۲۰۲۲
تعداد صفحات: ۴۹ صفحه با فونت لوتوس و فاصله خط ۱.۳
نکته: اگر به پارسمدیر اعتماد دارید خرید انجام دهید.
مدیریت فناوری اطلاعات | ۰۲ آذر ۹۴