نرم‌افزار اطلس تی Atlas.ti

آموزش نرم‌افزار اطلس تی (Atlas.ti) با رویکردی تخصصی برای انجام تحلیل کیفی داده‌ها، کدگذاری،  مقوله بندی کردن و استخراج مضامین متون تنظیم شده است. هر پژوهش علمی صحیح، اگر تحلیلی درست و منطقی ارائه دهد می‌تواند تأثیرگذار و موفق باشد. برای ارائه‌ ی تحلیل و تفسیر کیفی بهتر و عمیق‌ تر، رایانه به کمک انسان آمده است.

نرم‌افزار اطلس تی (ATLAS.ti) یکی از بهترین و مشهورترین نرم‌افزارهای تحلیل داده‌های تحقیق کیفی است که امکان ورود داده‌های کیفی به زبان فارسی و تحلیل آن‌ها نیز در این نرم‌افزار فراهم شده است. هدف آموزش نرم‌افزار اطلس تی Atlas.ti در واقع کمک به پژوهشگران در جهت تجزیه و تحلیل داده‌های خام ورودی و پس از ارزیابی آن‌ها، شناخت روابط پیچیده‌ی بین آن‌هاست.

نرم‌افزار اطلس.تی.آی امکاناتی قوی برای تجزیه و تحلیل کیفی داده‌های متنی، گرافیکی، صوتی و تصویری در حجم‌های زیاد را داراست. اصول اصلی فلسفه کارگاه آموزشی ATLAS.T.I شامل: تجسم، یکپارچه سازی، قلاب اندازی و اکتشاف است. ابزار‌های متنوعی را جهت سازماندهی داده‌های بی ساخت ارائه می‌دهد. برای نمونه داده هایی که نمی توانند به طور کاملا معنا دار توسط رویکرد‌های آماری و رسمی تحلیل شوند. این نرم‌افزار قابلیت مدیریت اطلاعات پشتیبانی از شمار زیادی از انواع فرمتها مانند متنی، صوتی، گرافیکی ویدئویی و غیره می‌باشد. قابلیت این نرم‌افزار نسبت به  نرم‌افزار‌های دیگر تحلیل کیفی، ساده بودن محیط نرم‌افزار و شیوه نمایش اطلاعات و نصب بسیار ساده این نرم‌افزار می‌باشد.

آموزش نرم‌افزار اطلس تی (Atlas.ti)

یکی از مزیت‌های کلیدی این نرم‌افزار نسبت به نرم‌افزارهای مشابه آن نظیر اِن ویوو Nvivo و نرم‌افزار مکس کیودا MAXQDA، سادگی محیط و سهولت کار با ابزارهای ATLAS.ti است. عصر حاضر، بیش از به رقم در آوردن داده ها، بیش از بصری کردن داده‌ها دنبال تحلیل‌های و تفسیرهای کل نگر است که غالبا در علم آمار این نوع تحلیل و تفسیرها تحت عنوان تحقیقات کیفی خطاب می‌شود.

برای شاخه بررسی کمی ابزارهای مختلفی وجود دارد ولی در شاخه تحقیقات کیفی ابزارهای کمی وجود دارد که یکی از بهترین‌ها در این حوزه نرم‌افزار ATLAS ti می‌باشد. این برنامه با هدف سیستماتیک کردن فرایند آنالیز داده‌های پیچیده و بدون ساختار ارائه شده است. در این برنامه داده هایی مانند متن، مالتی مدیا و داده‌های جغرافیایی و مکانی وارد می‌شوند و برنامه با ارائه قابلیت‌های مختلفی سعی میکند تا داده‌های ساختار یافته و سازمان یافته‌ای را از انبوه اطلاعات بدون ساختار استخراج کند.

این برنامه باعث می‌شود شما اطلاعاتی را ببینید که در حالت عادی و با بررسی‌های کمی شاید قادر به مشاهده آن نباشید.

نرم‌افزار اطلس تی قادر است داده‌های استخراج شده را اولویت بندی کند، به آنها وزن بدهد و رابطه بین این داده‌ها را از طریق تکنیک‌های گرافیکی به زیبایی نمایش دهد.

ویژگی‌های نرم‌افزار اطلس تی (Atlas.ti)

  • قابلیت تحلیل کیفی داده‌های متنی، تصویری، صوتی و ویدئویی
  • امکان تحلیل کیفی داده‌های آنلاین و نیز داده‌های برنامه‌ی Google Earth
  • تجزیه و تحلیل دقیق داده‌های کدگذاری‌شده
  • قابلیت برنامه‌نویسی خودکار
  • مدل‌سازی تصویری از داده‌ها
  • پشتیبانی از زبان فارسی (البته در برخی موارد مشکلاتی دارد)
  • امکان خروجی گرفتن از پروژه به عنوان XML، CSV، HTML و برنامه‌ی SPSS
  • یک‌پارچه بودن ابزار تبدیل PDF با برنامه
  • ارائه‌ی آموزش‌های کار با برنامه به همراه مثال‌های مختلف

محیط نرم‌افزار اطلس تی (Atlas.ti)

  • منوی اصلی
  • نوار ابزار اصلی
  • نوار فهرست ها
  • نوار ابزار فرعی
  • محل نمایش داده‌ها و تحلیلها
آموزش نرم‌افزار اطلس تی Atlas.ti

محیط نرم‌افزار اطلس تی Atlas.ti

منوی اصلی
نخستین منوی نرم‌افزار است و به شما امکان دسترسی به گزینه‌های مختلف نظیر Edit و … را همانطور که در تصویر مشخص شده می‌دهد که هر یک از این گزینه‌ها نیز دارای آپشن‌های مختلفی برای تعریف یک پروژه است.

نوار ابزار اصلی
این نوار یکسری از ابزارهای کار را برای دسترسی سریع کاربر در اختیار وی قرار می‌دهد. نظیر

View, comment, save,objects,…

نوار فهرست
پرکاربرد ترین قسمت نرم‌افزار برای کاربر است. در بیشترکارها مانند ورود داده ها/ مدارک اولیه و انتخاب بخش‌های مورد نظر مدارک برای تحلیل، کد گذاری موارد انتخاب شده و یاداشت برداری‌های محقق از این قسمت استفاده می‌شود.

نوار ابزار فرعی
ابزار‌های کار در این قسمت در دسترس محقق است.

مراحل گام به گام آموزش نرم‌افزار اطلس تی (Atlas.ti)

گام اول: شروع کار

برای شروع کار با نرم‌افزار ATLAS.ti  لازم است تا قبل از هر کاری، پروژه تحقیقی مورد نظر به صورت یک واحد هرمنوتیک در نرم‌افزار تعریف شود.

برای این کار طبق دستور زیر عمل کنید:

از منوی اصلی /File / گزینه واحد هرمنوتیک جدید انتخاب شود، با این کار پنجره جدیدی باز می‌شود، در پنجره جدید دوباره به قسمت فایل بروید و گزینه ذخیره (save as) را انتخاب کنید و محل ذخیره و نام پروژه را هنگام ذخیره تعریف کنید.

گام دوم: ورود مدارک اولیه

مدارک اولیه (P-Docs) هر نوع داده با هر فرمتی را شامل می‌گردد که توسط پژوهشگر در جریان تحقیق کیفی برای تحلیل گردآوری شده است. همانطور که قبلا گفته شد از قبیل عکس، فایل صوتی، فیلم ویدیویی و یا فایل چند رسانه‌ای می‌تواند باشد. این قسمت هر نوع داده یا متنی که پژوهشگر قصد تبیین و تفسیرش را دارد در بر میگیرد. می‌توانید برای استفاده از فایل‌ها با فرمت‌های مختلف از یک تبدیل گر یا Convertor استفاده کنید.

نحوه ورود مدارک اولیه

از نوار منوی اصلی  روی گزینه Document  کلیک کنید و از منوی باز شده گزینه Assign را انتخاب کنید، از پنجره باز شده  فایل‌های مورد نظر با هر نوع فرمتی انتخاب کنید و برای ورود به نرم‌افزار Open را بزنید.

جهت حذف مدارک اولیه غیر ضروری یا تکراری از لیست مدارک اولیه می‌تونید فایل رو انتخاب و از نوار منوی اصلی قسمت Document دستور Discontent را کلیک و اجرا کنید.

برای هر یک از فایل‌ها توضیحات جانبی یا همان Comment قابل افزودن است. برای این کار کافی است فایل مورد نظر را از فهرست P-Docs انتخاب کنید و از نوار منوی اصلی، گزینه Document دستور Edit comment را کلیک و تو پنجره باز شده تایپ کنید.

کار با نقل قول

ایجاد نقل قول ( Quotations)

نقل قول‌ها بخش‌های برگزیده شده از منابع اولیه هستند که برای محقق مهم اند و می‌تونه شامل زنجیره دلخواهی از کلمات منفرد، عبارتها، جملات، پاراگراف‌ها یا کل متن مدرک اولیه باشه.

نحوه ایجاد نقل قول

بعد از باز کردن مدرک اولیه بخش مورد نظر خودتونو انتخاب کنید و روی آن راست کلیک و از پنجره باز شده دستور  Create free quotation را اجرا کنید.

نقل قول ایجاد شده در فهرست نقل قول‌ها ( در نوار فهرست‌ها بخش Quotes) قرار میگیرد و به صورت یک باکس نیز در قسمت راست پنجره نرم‌افزار ظاهر میشد.

حذف  نقل قول

باکس نقل قول مورد نظر رو برای حذف انتخاب میکنیم و راست کلید کرده و دستور delete رو اجرا میکنیم.

در پاورپوینت آموزش نرم‌افزار اطلس تی Atlas.ti ایجاد کدها، ایجاد یادداشت ها، ایجاد شبکه ها، خانواده‌ها آموزش داده شده است.

2.3 3 رای ها
امتیازدهی به مقاله