ماتریس تصمیم
ماتریس تصمیم (Decision Matrix) یک جدول ساده است که در آن به M گزینه براساس N معیار امتیاز داده میشود. هرچه تعداد معیارها از تعداد گزینهها بیشتر باشد انتخاب نهایی بهتر است. همچنین برای نمرهدهی به گزینهها براساس معیارها میتوان از نظرات خبرگان استفاده کرد یا اینکه از آمارها و مقادیر واقعی سود برد.
نخستین گام در تمامی تکنیکهای تصمیمگیری چندمعیاره که هدف انتخاب گزینه بهینه است، تشکیل ماتریس تصمیم است. ماتریس تصمیمگیری یک ماتریس برای ارزیابی تعدادی گزینه براساس تعدادی معیار است. یعنی ماتریسی که در آن هر گزینه براساس تعدادی معیار امتیازدهی شده است. ماتریس تصمیم با X و هر درایه آن با xij نشان داده میشود.
تفاوت معیار و گزینه در یک ماتریس تصمیم گیری
معیار یا Criteria ابزار قضاوت است. همیشه در انتخاب خود معیارهایی را در نظر میگیریم.
گزینه یا Alternative همان چیزی است که میخواهیم از بین آنها انتخاب کنیم.
مثال: فرض کنید میخواهید یک ماشین بخرید. معیارهای شما برای یک ماشین خوب چیست؟ طبیعتاَ رنگ، پرستیژ، سرعت، کیفیت، مدل و قیمت از معیارهای انتخاب هستند. همه این معیارها در خرید شما دخیل هستند اما هر کدام وزن و اهمیت متفاوتی دارند. گزینههای شما برای خرید یک ماشین خوب چیست؟ انواع ماشینهای موجود در پارکینگ فروشگاه گزینههای پیش روی شماست.
بگذارید مثالی بزنم که بدون تردید از یاد نخواهید برید. حتما شنیده اید که هر خانمی معیارهایی برای ازدواج دارد. خواستگارها همان گزینهها هستند و این خانم براساس معیارهایی که برای ازدواج دارد بهترین گزینه را انتخاب میکند.
معیارها همیشه وجود دارند اما وزن آنها باهم متفاوت است.
گزینهها اگر وجود داشته باشند باید یکی از میان آنها را انتخاب کرد.
روشهای تعیین وزن معیارها: تکنیک آنتروپی، فرایند تحلیل سلسلهمراتبی AHP، روش بهترین بدترین (BWM) و روش SWARA
روشهای انتخاب گزینه بهینه با ماتریس تصمیم: تکنیک تاپسیس، ویکور، پرومته، الکتره، ارسته، اراس، کوپراس، واسپاس، اس.آی.آر، ساو و …
تذکر: دو تکنیک AHP یا ANP برای انتخاب گزینه نیز قابل استفاده هستند اما از ماتریس تصمیمگیری استفاده نمیکنند.
منبع: حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (۱۴۰۱). تصمیمگیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون.
تصمیم گیری چندمعیاره | ۱۱ مهر ۹۷
سلام اگر چند ماتریس تصمیم از چند خبره داشته باشم چگونه آنها را ادغام کنم
از میانگین حسابی ساده نظرات خبرگان استفاده کنید.
سلام. ببخشین یه سوال برام پیش اومده، اگه متغیرهای یه شاخصی در یک گزینه، نسبت یا سهم باشن که با درصد نشان داده میشن، در ماتریس تصمیم گیری مقدار شاخص برای گزینه را از مجموع درصدهای متغیرها بدست می آوریم؟ ترکیب متغیر های درصدی با متغیرهای عادی یا غیردرصدی یک شاخص چگونه است؟
ممنون
وجه تسمیه تصمیم گیری چند معیاره همین است. شما می توانید مقادیر برخی شاخص ها را به صورت درصد بیان کنید برخی را به صورت اعداد قطعی، برخی را براساس مقیاس سنجش آنها مثل سانتیمتر، کیلوگرم و …. در نهایت با نرمال کردن داده ها همه شاخصها بیمقیاس میشوند.
با سلام
ممنون از زحمتی که می کشید
مقادیر شاخص های من در بازه هستند مثلا شیب بین ۵-۲۵ درصد. اینها را چگونه وارد کنم
ممنون
سپاس از مهر شما، اگر همه مقادیر بازه ای هستند بهترین کار استفاده از روش تحلیل خاکستری هست.
سلام
ببخشید من یه سوال داشتم اینکه بجز روش دیمتل چه روش های تصمیم گیری دیگه ای ارتباط بین گزینه ها رو مشخص میکنند؟ بصورت علت و معلولی
و اینکه آیا همون روش دیمتل میتونه اولویت بندی گزینه ها رو انجام بده؟
ممنون
روش مدلسازی ساختاری-تفسیری و روش تحلیل ساختاری هر دو روشهای خوبی هستند. از نگاشت علی هم میتوانید استفاده کنید.
برای رتبهبندی عوامل با دیمتل هم یک فایل در همین متن ارائه شده است.
سلام وقتتون بخیر
میخواستم بدونم که شیوه تصمیم گیری کوکوسو ombinedcompromise solution (CoCoSo) method ،پرسشنامه اش به چه صورتی هست؟آیا به صورت ماتریس مقایسه شامل معیارها و آلترناتیوها تدوین میشه؟ممنون میشم راهنمایی کنید.
این روش درست مانند روش تاپسیس با یک ماتریس تصمیم شروع میشه. آموزش کوکوسو cocoso را مطالعه کنید.
ماتریس تصمیم گیری در واقع یک جدول هست که براساس هر معیار به هر گزینه یک نمره ای داده میشه.
با سلام من یک پرسشنامه دارم با چهار معیار و هر معیار دارای ۸ سوال و جواب سوالات طیف لیکرت هست . چطور آن را در نرم افزار AHP وارد کنم تا مرحله زیر معیار میروم ولی الترناتیو را نمیدونم چی وارد کنم .
بهترین کار استفاده از فایل اکسل برای انجام محاسبات هست بویژه اگر که الترناتیو (گزینه) نداشته باشید. پیشنهاد میکنیم ویدیوی فرایند تحلیل سلسله مراتبی را تماشا کنید.
سلام وزن معیارها یا همون عددهایی که در ماتریس تصمیم گیری در مرحله اول داده می شود چطور و بر چه اساسی نوشته می شود.
برای تعیین وزن براساس دادههای ماتریس تصمیم میتونید از روش انتروپی یا کریتیک استفاده کنید.
سلام، ممنون از زحماتتون، حقیقتا من زیاد با ریاضیات میونهی خوبی ندارم، اما بطور کلی با تصمیمگیری خیلی مشکل دارم، همین روش ماتریس که توضیح دادید، برای حل مسائل شخصی هم کاربرد داره، و اینکه برای منی که در این حوزه هیچ سررشتهای ندارم چه چیزی رو پیشنهاد میکنین( از کتاب و مقاله و…)؟ با سپاس