برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی (CASP)
برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی (CASP) ابزاری برای ارزیابی کیفیت مطالعات اولیه در روش تحقیق کیفی است. این ابزار یکی از روشهای سنجش روایی و پایایی تحقیق کیفی است و بویژه برای سنجش روایی و اعتبار در روش تحقیق فراترکیب مورد استفاده قرار میگیرد.
واژه CASP سرآیند واژگان Critical Appraisal Skills Program میباشد. برای دستیابی به چک لیست استاندارد روش CASP میتوانید به سایت casp-tools-checklists رجوع کنید و به رایگان آخرین چک لیست استاندارد مربوط به تحقیق خود را دانلود کنید.
گامهای برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی (CASP)
ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی یا روش CASP ﺑﺎ ۱۰ ﺷﺮط ﮐﯿﻔﯽ ﻫﺮ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ ﮐﯿﻔﯽ ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار گیرد. به ﻫﺮ ﯾﮏ از ﻣﻘﺎﻻت براساس هر یک از اﯾﻦ ﺷﺮاﯾﻂ، اﻣﺘﯿﺎزی بین ۱ ﺗﺎ ۵ تخصیص داده میشود. ﻣﻘﺎﻻﺗﯽ ﮐﻪ ﻣﺠﻤﻮع اﻣﺘﯿﺎزات آنﻫﺎ ۲۵ و ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺷﻮد ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ ﮐﯿﻔﯽ ﺗﺄﯾﯿﺪ و ﺑﺎﻗﯽ ﻣﻘﺎﻻت ﺣﺬف خواهند شد. ﺷﺮاﯾﻂ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه ﺑﺮای روش CASP در اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از:
- ﺗﻨﺎﺳﺐ اﻫﺪاف ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﺑﺎ اﻫﺪاف ﭘﮋوﻫﺶ
- ﺑﻪ روز ﺑﻮدن ﭘﮋوﻫﺸﯽ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- ﻃﺮح ﻣﻄﺮح ﺷﺪه در ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- روش نمونهگیری در ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- روش و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺟﻤﻊ آوری دادهﻫﺎ
- ﻣﯿﺰان اﻧﻌﮑﺎس ﭘﺬﯾﺮی اﻣﮑﺎن ﺑﺴﻂ دادن ﻧﺘﺎﯾﺞ و دﺳﺘﺎوردﻫﺎ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- ﻣﯿﺰان و ﻧﺤﻮه رﻋﺎﯾﺖ ﻧﮑﺎت اﺧﻼﻗﯽ راﯾﺞ در زﻣﯿﻨﻪ ﺗﺪوﯾﻦ ﻣﺘﻮن ﭘﮋوﻫﺸﯽ در ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- ﻣﯿﺰان دﻗﺖ در زﻣﯿﻨﻪ ﺗﺠﺰﯾﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ دادهﻫﺎ در ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- وﺿﻮح ﺑﯿﺎن در اراﺋﻪ ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
- ارزش ﮐﻠﯽ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ
شیوه امتیازدهی برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی (CASP)
از آنجا که ۱۰ ویژگی وجود دارد و حداکثر امتیاز هر ویژگی ۵ میباشد بنابراین بیشترین نمرهای که هر مقاله براساس مقیاس CASP کسب میکند، ۵۰ میباشد. سادهترین روش آن است که هر مقالهای که پایینتر از ۲۵ امتیاز دارد حذف شود. روبریک برای این منظور پنج دسته را مطرح کرده است:
- ضعیف (۰ تا ۱۰)
- متوسط (۱۱ تا۲۰)
- خوب (۲۱ تا ۳۰)
- خیلی خوب (۳۱ تا ۴۰)
- عالی (۴۰ تا ۵۰)
این نوع دستهبندی توسط خود پژوهشگر قابل دستکاری است و پیشنهاد میشود از نگاه صفر و یکی بپرهیزید.
چکلیست استاندارد کسپی برای مرور سیستماتیک
سه پرسش اساسی هنگام ارزیابی یک مطالعه مرور سیستماتیک با روش برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی عبارتند از:
- بخش A: آیا نتایج مطالعه معتبر است؟
- بخش B: نتایج چیست؟
- بخش C: آیا نتایج به صورت بومی به پژوهش کمک خواهد کرد؟
ده (۱۰) پرسش در صفحات زیر برای کمک به پژوهشگران پیرامون این مسائل طراحی شده است. دو پرسش اول پرسشهای غربالگری هستند و میتوان به سرعت به آنها پاسخ داد. اگر پاسخ هر دو «بله» است، بهتر است با پرسشهای باقی مانده ادامه دهید. درجاتی از همپوشانی بین پرسشها وجود دارد، از شما خواسته میشود برای بیشتر پرسشها «بله»، «نه» یا «نمی توانم بگویم» را ثبت کنید. بعد از هر پرسش تعدادی دستور وجود دارد و برای یادآوری این است که چرا پرسشها طراحی شدند.
چکلیست استاندارد کسپی برای تحلیل کیفی
برای ارزیابی روشهای تحلیل مضمون، تحلیل محتوا و گراندد تئوری براساس انواع مصاحبه استفاده میکنند از این چکلیست استفاده میشود. در ارزیابی تحلیل کیفی نیز ده پرسش اساسی وجود دارد که در سه بخش اصلی بررسی میشود. براساس شیوه نمرهگذاری و تفسیر آن میتوان پیرامون قابلیت اعتماد تحلیل کیفی، اظهارنظر نمود.
داور یا فردی که برای ارزیابی انتخاب میشود به هر پرسش با سه گویه «بله»، «خیر» و «نامعلوم» پاسخ میدهد. گزینه بله ۵ امتیاز، گزینه نامعلوم ۱ امتیاز و گزینه خیر فاقد امتیاز است بنابراین مجموع امتیازها بین ۰ تا ۵۰ خواهد بود. برای اینکه قابلیت اعتماد خوب برآورد شود دستکم باید برای ۴ پرسش گزینه بله انتخاب شود. نمرههای زیر ۲۰ نیز نشان از آن دارد که تحلیل کیفی از اعتبار کافی برخوردار نیست. این تفسیر هم برای تحلیل کیفی و هم برای کیفیت هر مصاحبه قابل استناد است.
روش تحقیق | ۱۰ آبان ۹۸
سلام
چک لیستی که در خود سایت است.در پاسخ به سوال ۳ گزینه کیفی yes/no/cant tell است.درصورتی که در بالا بیان شده که میزان امتیاز به هر سوال از ۱ تا ۵ است.از کجا میتوانم لیست casp با پاسخ امتیاز بندی ۱ تا ۵ بدست بیاورم؟
این آموزش براساس اطلاعات مستخرج از سایت ارائهکننده و همچنین کتاب روش تحقیق کیفی فینگفلد ارائه شده است. نکتهای که شما اشاره کردید شبیه کاربرد ابزار گلین است و اطلاعات بیشتری در مورد سیستم امتیاز دهی مدنظر شما نداریم. برای مطالعه بیشتر به مقاله ارائه الگوی تعالی استعداد سلطانی و همکاران مراجعه کنید. منبع اصلی کتاب فینگفلد هم به صورت زیر است:
Finfgeld-Connett, D. (2018). A guide to qualitative meta-synthesis. Routledge
با سلام . این بخش از مطالبی که در سایت قرار داده ایید برگفته از کدام کتاب یا مقالات شما هست که به عنوان رفرنس دهی در مقاله خود اضافه نماییم(مراحل برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی CASP). تشکر
همانطور که در انتهای آموزش نیز آمده است این آموزش براساس ترجمه و تفسیر مطالب ارائه شده در وب سایت http://casp-uk.net/casp-tools-checklists توسط دکتر حبیبی ارائه شده است.
سلام برای ارزیابی اسناد خاکستری چک لیستی وجود دارد؟چک لیستی(معیار ارزیابی ) با عنوان AACODA معرفی شده است که من نتوانستم پیدا کنم.لطفا راهنمایی کنید
در زمینه اسناد خاکستری مطالعهای در سایت پارسمدیر انجام نشده است.
اقای محمد درست میگه، چک لیست سایت رو که دانلود میکنی خبری از امتیاز دهی نیست تو چک لیست مطالعات کیفی و با بله و خبر و نمی توانم بگم سوالا مطرح شده! تکلیف چیه؟
با سلام.آیا از این چک لیست برای مطالعه مقالات با روش تحلیل محتوا هم مناسب است یا فقط برای فرا ترکیب مناسب است؟هم چنین آیا گلین برای تحلیل محتوا مناسبتر است یا casp؟
درود بر شما. دوست ندارم بدون منبع صحبت کنم فقط نظر شخصی ام را در مورد پرسش شما مطرح میکنم. برای اعتبارسنجی مصاحبهها در مرحله کدگذاری بهتر است از روش هولستی استفاده کنید و برای مرحله دستهبندی مقولهها از روش کاپای کوهن بهره بگیرید.
با سلام و احترام
در بخش اول تحقیق ام باید مقالات موجود در زمینه تحقیق ام مطالعه کنم و تحلیل محتوا انجام بدهم از بین مثلا ۱۲۰ مقاله ۶۰ یا ۵۰ مقاله را که مناسب هستند را مشخص کنم.برای رسیدن به این هدف و اعتبار سنجی مقالات از کدام روش caspیا گلین مشخص کنم.
با تجدید احترام
درود بر شما. هر دو ابزار به همین منظور تهیه شدهاند در منبعی نیز ذکر نشده که کدامیک ارجحیت دارند.
درود و احترام
وقت به خیر
پایاننامهام رو با روش فراترکیب درحال اتمام دارم. انجام اعتبارسنجی مقالات ایرانی یاخارجی(مورد استفاده نهایی در پژوهشم) رودر پژوهشم ضروری و لازم میبینید؟(اگرلازمه،چه روشی؟)
سلام وقت بخیر.
منظور از امتیاز دهی به مدارک یا اسناد در چه زمانی است؟ من پژوهشی را می خواهم با روش CASP انجام دهم. آیا پس از حذف موارد غیر مرتبط امتیاز بندی کنم یا در همان ابتدا باید امتیاز بدم.
درود بر شما. بیشتر پژوهشگران برای سادگی کار پس از غربال اولیه از این روش استفاده میکنند اما به درستی و با اطمینان نمیتوانم اظهار نظر کنم چون در هیچ منبع موثقی خیلی روشن در این زمینه اظهارنظر نشده با دست کم من مطالعه نکردهام. اگر شما به اطلاعات بیشتری دست پیدا کردید با پژوهشگران دیگر تسهیم کنید.
متشکرم. حتما
سلام وخسته نباشید.
نسخه فارسی این ابزار هم وجود دارد؟
درود بر شما. ترجمه چکلیستها به سایت اضافه گردید.
سلام و عرض ادب،
لطفا رفرنس روبریک را قید کنید برای دسته بندی.
سپاس
روبریک (Rubric) مجموعهای از سیستمهای امتیازدهی و نمرهدهی در سامانههای آموزشی است که مطابق با معیارها و استانداردهای مشخص برای ارزیابی کیفی به کار میروند. ارتباطی با موضوع برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی ندارد. برای آگاهی بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید:
تجاری، فرشاد؛ شیخعلیزاده، محبوب (۱۳۸۷). ارزیابی مهم: با استفاده از کارت ارزیابی کار پوشه در تربیت بدنی. رشد آموزش تربیت بدنی ۷ (۲۷)، ۳۰–۳۵.