گراندد تئوری (نظریه داده بنیاد)
گراندد تئوری (Grounded Theory) یا نظریه داده بنیاد یک روش تحقیق کیفی است که برای نظریهپردازی پیرامون پدیده مورد مطالعه استفاده میشود. این روش زمانی استفاده میشود که ادبیات پژوهش پیرامون موضوع از غنای لازم برخوردار نباشد. همچنین هدف ارائه یک نظریه جدید است که تاکنون در جوامع پژوهشی مطرح نشده است.
این روش توسط دو جامعه شناس به نام بارنی گلیزر و آنسلم اشتراوس در سال ۱۹۶۷ میلادی معرفی شد. البته بعدها میان این پژوهشگران اختلاف نظرهایی پیش آمد و راهشان از هم جدا شد. همچنین پژوهشگران دیگری مانند کوربین و چارمز رهیافتهای دیگری را برای این روش ارائه کردند. بیشتر پژوهشگران ایرانی از روش اشتراوس و کوربین برای انجام تحلیل گراندد تئوری استفاده میکنند که همان «رهیافت نظاممند» است..
روش اصلی گردآوری دادهها در این روش استفاده از انواع مصاحبه است. با تحلیل و کدگذاری متن مصاحبهها به ارائه مدل پارادایمی پرداخته میشود. در روش گراندد تئوری با استفاده از یک دسته دادهها، نظریهای تکوین مییابد. به طوری که این نظریه در یک سطح وسیع، یک فرایند، عمل یا تعامل را تبیین میکند. در این نوشتار کوشش بر آن است تا مبانی زیربنایی روش نظریهپردازی دادهبنیاد تشریح شود.
پیدایش روش گراندد تئوری
بارنی گلیزر (Barney Glaser) و آنسلم اشتراوس (Anselm Strauss) در دهه ۱۹۶۰ در خلال مطالعه مفهوم مرگ در بیماریان و نگرش آنها به نزدیکانشان به دستاوردهایی رسیدند که در کتابی با نام «گراندد تئوری» منتشر شد. آنها در این کتاب رویکرد تازهای در روش پژوهش ارائه کردند که هدف آن کاهش سلطه روشهای کمی بر علوم اجتماعی و پرستاری بود.
کتاب گلیزر و اشتراوس به سال ۱۹۶۷ منتشر شد یعنی زمانی که طرفداران مکتب فکری فرانکفورت و نظریه انتقادی به شدت به پارادایم اثباتگرایی میتاختند. دیدگاههای جان دیویی، هربرت بلومر، رابرت مرتون، جرج هربرت مید و تالکوت پارسونز در شکلگیری روش دادهبنیاد گلیزر و اشتراوس تاثیر زیادی داشت.
مراحل تکامل روش نظریهپردازی دادهبنیاد در چهار دهه قابل بررسی است:
- دهه اکتشاف (۱۹۶۰-۱۹۷۰)
- دهه توسعه (۱۹۷۰-۱۹۸۰)
- دهه انتشار (۱۹۸۰-۱۹۹۰)
- دهه تمایز (۱۹۹۰ تاکنون)
پس از دهه ۱۹۹۰ گلیزر و اشتراوس با هم به دچار مشکلات فکری شدند. ژولیت کوربین به همفکری با آنسلم اشتراوس پرداخت و رهیافت نظاممند را مطرح کرد. از سوی دیگر کتی چارمز به توسعه رهیافت ساختارمند پرداخت و گلیزر خشمگین نیز رهیافت ظاهرشونده را مطرح کرد.
فلسفه روش گراندد تئوری
فلسفه علمی روش گراندد تئوری براساس نظریه کنش متقابل نمادین (Symbolic interactionism) قرار دارد. تعاملگرایی سمبولیک خود مبتنی بر پارادایم تفسیری است. در تعاملگرایی سمبولیک اعتقاد بر این است که مردم مبنای اینکه چگونه سمبولهای خاص مانند پوشش، عبارات کلامی و غیرکلامی را معنی و تفسیر مینمایند، رفتار کرده و با یکدیگر تعامل دارند. عناصر کلیدی روش گراندد تئوری شامل نمونهگیری نظری، مقایسه ثابت، کدگذاری باز، محوری و انتخابی، یادآوری و اشباع نظری، توسط اشتراوس و کوربین توصیف شده است.
نظریه حاصل از اجرای چنین روش پژوهشی، نظریهای فراگردی است. از مزایای روش گراندد تئوری این است که:
- تئوری به شکل منظم و بر اساس دادههای واقعی شکل میگیرد.
- برای موقعیتی مناسب است که دانش ما در مورد آن محدود است.
- تئوری قابل اعتنا پیرامون پدیده مورد مطالعه، موجود نیست که بتوان بر اساس آن فرضیهپردازی کرد.
- گراندد تئوری در بازه انجام پژوهش رشد میکند و از رهگذر تعامل مستمر بین گردآوری و تحلیل دادهها حاصل میشود.
رهیافتهای نظریهپردازی دادهبنیاد
امروزه ۳ رهیافت مسلط در نظریه پردازی زمینه بنیان قابل تفکیک است:
- رهیافت ظاهرشونده (Emergent): بارنی گلیسر (۱۹۹۲)
- رهیافت نظاممند (Systematic): اشتراوس و کوربین (۱۹۹۸)
- رهیافت ساختگرایانه (Constructivist): کتی چارمز (۲۰۰۰)
نظریه داده بنیاد یکی از استراتژیهای پژوهش محسوب میشود که از طریق آن نظریهپردازی بر مبنای مفاهیم اصلی حاصل از دادههای موجود در زمینه، شکل میگیرد. اینگونه نظریهپردازی مبتنی بر استعاره کولاژ و همانند مدل سطل زباله تصمیمگیری میباشد که از تلاقی تصادفی اجزاء و البته با هنرنمایی نظریهپرداز ترکیبی نو، بدیع و جذاب خلق میشود.
به عبارت دیگر، نظریهپرداز زمینهبنیان در زمینی متشکل از دادهای پراکنده متعدد و متنوع سیر نموده و به منظور دستیابی به نظریههای نو با هنرنمایی آنها را ترکیب مینماید. خلاقیت یکی از اجزای مهم نظریهپردازی زمینهبنیان است. رویههای این روش پژوهشگر را مجبور میسازد که پیشفرضها را درهم شکسته و از عناصر قدیمی نظمی نو بیافریند.
استراتژی روش گراندد تئوری
استراتژی نظریه داده بنیاد زمینه بنیان از نوعی رویکرد استقرایی بهره میگیرد. یعنی روند شکلگیری نظریه در این استراتژی حرکت از جزء به کل است. این روش یک سلسله رویههای سیستماتیک را به کار میگیرد تا نظریهای مبتنی بر استقرا درباره پدیده مورد نظر ایجاد کند. یافتههای تحقیق دربرگیرنده تنظیم نظری واقعیت تحت بررسی است نه یک سلسله ارقام یا مجموعهای از مطالب که به یکدیگر وصل شده باشند.
هدف نظریه پردازی زمینه بنیان ساختن و پرداختن نظریهای است که در زمینه مورد مطالعه صادق و روشنگر باشد. این استراتژی پژوهش بر سه عنصر: مفاهیم، مقولهها و گزارهها استوار است.
در پژوهش نظریه پردازی زمینهبنیان، نظریه مورد نظر یک نظریه فراگردی است. اگر چه نظریهپردازان زمینهبنیان ممکن است یک تک ایده مثلاً مهارتهای رهبری را هم مورد تحقیق قرار دهند ولی آنها اغلب یک فراگرد را بررسی میکنند. زیرا درک جهان اجتماعی مستلزم این است که افراد با یکدیگر تعامل داشته باشند. در نظریهپردازی زمینهبنیان، یک فراگرد، زنجیرهای از کنشها و واکنشها بین افراد و وقایع مربوط به یک موضوع است.
دادههایی که توسط نظریهپرداز زمینهبنیان برای تشریح فراگردها گردآوری میشود شامل انواع مختلفی از دادههای کیفی است نظیر مشاهده، گفت و شنودها، مصاحبه، اسناد و مدارک، خاطرات پاسخدهندگان و تأملات شخصی خود پژوهشگر. نظریه پردازی زمینه بنیان از فراگردی استفاده می کند که مستلزم گردآوری و تحلیل همزمان و زنجیره وار دادهها است.
در این استراتژی پژوهشی، از نمونه برداری نظری استفاده می شود. نمونهبرداری نظری، فراگرد گردآوری داده برای تولید نظریه است که بدان وسیله تحلیلگر به طور همزمان دادههایش را جمع آوری، کدگذاری و تحلیل کرده و تصمیم میگیرد به منظور بهبود نظریه خود تا هنگام ظهور آن، در آینده چه داده هایی را جمع آوری و در کجا آنها را پیدا کند.
فرایند نظریه پردازی نظریه دادهبنیاد
بیشتر پژوهشگران ایرانی از رهیافت نظاممند اشتراوس و کوربین استفاده میکنند. نظریهپردازی دادهبنیاد براساس رهیافت ساختارمند مبتنی بر ۳ نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی است که در ادامه هر یک تشریح میشوند.
- کدگذاری باز Open Coding
- کدگذاری محوری Axial Coding
- کدگذاری انتخابی Selective Coding
کدگذاری آزاد ( باز) : کدگذاری، روند تجزیه و تحلیل دادههاست. کدگذاری باز بخشی از فرایند تحلیل دادههاست که به خردکردن، مقایسهسازی، نامگذاری، مفهومپردازی و مقولهبندی دادهها میپردازد. طی کدگذاری باز، دادهها به بخشهای مجزا خرد شده و برای بهدست آوردن مشابهتها و تفاوتهایشان مورد بررسی قرار میگیرند. کدگذاری باز دربرگیرنده رویههای زیر است.
کدگذاری محوری: کدگذاری محوری مرحله دوم تجزیه و تحلیل در نظریهپردازی زمینهبنیان است. هدف این مرحله برقراری رابطه بین مقولههای تولید شده در مرحله کدگذاری باز است. این کدگذاری، به این دلیل محوری نامیده شده که کدگذاری حول محور یک مقوله رخ میدهد. در این مرحله پژوهشگر یکی از مقولهها را به عنوان مقوله محوری انتخاب کرده، آن را تحت عنوان پدیده محوری در مرکز فرایند، مورد کاوش قرار داده و ارتباط سایر مقولات را با آن مشخص میکند.
کدگذاری انتخابی: در این گام از کدگذاری، نظریهپرداز یک نظریه را از روابط بین مقولههای موجود در کدگذاری محوری به نگارش در میآورد. این فرایند مبتنی بر روشهایی مانند نگارش خط داستان است که مقولهها را یکپارچه میسازد و به یک نظریه ختم میشود. یک روش دیگر، بکارگیری ماتریس شرطی برای نظریهپردازی است.
ارائه الگوی پارادایمی
درکدگذاریباز، مقولهها و مضامین اصلی پیرامون پدیده مورد مطالعه شناسایی میشوند. در کدگذاریمحوری، مقولهها بهطور نظاممند بهبودیافته و با زیرمقولهها پیوند داده میشوند. در نهایت از طریق، کدگذاری گزینشی، الگوی پارادایمی پژوهش ارائه میشود. یک مدل پارادایمی شامل موارد زیر است:
- شرایط علی
- شرایط زمینهای
- شرایط مداخلهگر
- استراتژیها
- پیامدها
از طریق الگوی پارادایمی، گستره پژوهش تا سطح یکی از چندین فرایند یا شرایط اجتماعی اصلی که در دادهها وجود دارند، فشردهتر میشود. ظهور متغیر محوری در مطالعه، به عنوان راهنمایی برای گردآوری و تحلیل دادههای بیشتر بعدی نیز، عمل میکند، یعنی مقوله محوری سبب جهتدهی به نمونه برداری نظری میشود.
نتیجهگیری
هدف نظریهپردازی زمینه بنیان، تولید نظریه است نه توصیف صرف پدیده. برای اینکه تحلیلها به نظریه تبدیل شوند مفاهیم باید به طور منظم به یکدیگر ربط یابند. در کدگذاری محوری، مبانی و پایههای کدگذاری انتخابی پیریزی میشود. کدگذاری انتخابی مرحله اصلی نظریهپردازی است که مقوله محوری را به شکلی نظاممند به دیگر مقولهها ربط داده، آن روابط را در چارچوب یک روایت و داستان، روشن کرده و مقولههایی را که به بهبود و توسعه بیشتری نیاز دارند، اصلاح میکند.
کدگذاری انتخابی، یافتههای مراحل کدگذاری قبلی را گرفته، مقوله محوری را انتخاب میکند، به شکلی نظاممند آن را به دیگر مقولهها ربط میدهد، آن روابط را اثبات میکند، و مقولههایی را که به بهبود و توسعه بیشتری نیاز دارند تکمیل میکند. در این حالت توجه به روابط میان مقولهها بر مبنای مشخصهها و ابعادشان است.
اولین گام در کدگذاری انتخابی تشریح خط اصلی داستان است. گام دوم ربط دادن مقولههای تکمیلی حول مقوله محوری با استفاده از یک مدل است. در مرحله بعد هر یک از مقولهها میباید به ابعادشان مرتبط شوند. گام چهارم به تائید رساندن آن روابط با استفاده از دادههاست. آخرین مرحله تکمیل مقولههایی است که نیاز به اصلاح و یا بسط و گسترش دارند. در نهایت نظریه زمینهبنیان ممکن است با گزارهها یا قضایایی پایان یابد که روابط بین مقولهها را در الگوی کدگذاری محوری روشن میکنند.
منبع: آموزش روش گراندد تئوری نوشته آرش حبیبی نشر الکترونیک پارس مدیر
روش تحقیق | ۰۹ مهر ۹۸
سلام . ممنون از توضیحاتتون . ایکاش بصورت ساده تر و با ذکر مثال توضیح می دادید و روان تر و ساده تر .
روشهای کیفی بسیار طولانی و متفاوت هستند مانند روشهای کمی یک الگو، یک داده و یک قالب ندارند. مصاحبهها و موضوعات اینقدر وسیع و متفاوت هستند که واقعا نمیشود یک مثال جامع ارائه کرد. پیشنهاد میکنم مطلب کدگذاری در تحقیق کیفی را مطالعه کنید.
ممنون از مطلب مفیدتون.
زنده باشید
سلام و سپاس از توضیح تون. تفاوت سه رویکرد اشتراوس و کوربین،گلیسر و چارمز در چیه؟
بسته به موضوع پژوهش هست یا سلیقه پژوهشگر؟
واقعا تفاوت محتوایی چندانی ندارند و بیانی دیگر از رویکردی یکسان هستند. پیشنهاد میشود از روش پیشنهادی اشتراوس و کوربین استفاده کنید که همان عصاره دیدگاه گلیسر و چارمز است و از کارایی محاسباتی و مقبولیت دانشگاهی بیشتری برخوردار است.
سلام، داده های جمع آوری شده حاصل از این روش رو باید با چه نرم افزاری تجزیه تحلیل کرد. باتشکر
پیشنهاد من مکس کیودا هست ولی برای اطمینان مطلب نرم افزارهای تحقیق کیفی را مطالعه کنید.
نرم افزار اطلس تی
نرم افزار مکس کیودا
نرم افزار انویوو
با سلام
مطالبتون واقعا عالی هستن.
اگر منبع دهی هم بکنین به صورت دقیق تر خیلی خوبه..
ما رو برای مطالعهی بیشتر از منابع خوب راهنمایی میکنه.
ممنون
سپاس از شما؛ آموزشهای سایت ما از یک منبع ویژه نیست. بیشتر محتوای آموزشی ما براساس دانش تخصصی افرادی است که با مطالعه منابع مختلف و انجام پروژههای شرکتی و دانشجویی به فهمی پیرامون موضوع دست پیدا کردهاند. سیاست سایت ما در زمینه آموزش همین است.
سلام . بسیارعالی بود .خیلی ممنون از اطلاعات خوبی که ارائه دادید .
🙏🙏
خیلی متشکر از مطالب خوب و مفید شما، تفاوت عمده روش پدیدارشناسی و گراندد تئوری چیست؟ چه مواقعی از پدیدارشناسی استفاده می کنیم؟
برای پاسخ به این پرسش مطالب زیر را مطالعه کنید:
مقایسه روشهای کیفی
روش تحقیق پدیدارشناسی
مطالب عالی بودند یکم بیشتر و ریزتر توضیح بدین ممنون میشیم
برای مطالعه بیشتر آموزشهای دیگر سایت را مطالعه کنید. برای نمونه موارد زیر راهگشا است:
روش استراوس و کوربین
مدل پارادایمی
اشباع نظری
کدگذاری در تحقیق کیفی
با سلام. پژوهش من در رابطه با چالشهای بلندمرتبه سازی و علل روی آوردن به بلندمرتبه سازی است. آیا می توان چالشها را به روش متا انالیز و علل را با روش گراندد تئوری بررسی کرد؟ با سپاس
به لحاظ نظری میتوانید از این روشها استفاده کنید اما انتخاب روش و تشخیص آن براساس عنوان میسر نیست و پژوهشگر باید تشخیص نهایی را بدهد.
توسعه جنبش دانشجویی را با این روش دنبال کردم.به روش نوخاسته رسیدم. یک سوال داشتم.پدیده محوری را چه باید گرفت؟چون چند مقوله اصلی می دهد.میشود خود جنبش را گرفت؟
به طور مرسوم مقوله اصلی مورد مطالعه به عنوان پدیده محوری در نظر گرفته میشود.
با سلام و تشکر از سایت خوبتون.
آیا در نظریه داده بنیاد می توان به جای مصاحبه با کسانی که حاضر به مصاحبه نیستند با گروه دیگری مصاحبه کرد ؟ مثلا میخوام بفهمم چرا سرمایه گذار به مگا پروژه سازی روی آورده ولی چون سرمایه گذار حاضر به مصاحبه نیست با اقتصاد دان ها مصاحبه کنم؟ دیگه اینکه ایا از مصاحبه های دیگران هم می تونم به عنوان داده استفاده کنم؟
پیشاپیش سپاس از پاسخ شما
خبره را براساس قیدهایی مشخص (مثل تجربه کاری مرتبط و میزان تحصیلات) تعریف کنید بعد از آن برای دسترسی به این افراد از روش گلوله برفی استفاده کنید. در مورد استناد به مصاحبه دیگران من تابحال در منبع موثقی پاسخی برای این پرسش ندیدم.
روش کلایزی با دیکلمن چه تفاوتی دارند مختصر و روشن می فرمایید ؟ ممنونم
بهتر است آموزش روش کلایزی و دیکلمن را مطالعه کنید.
سلام آیا میتوان بعد از این روش استراوس و کوربین،پرسشنامه کمی ساخت؟
بله، مقولههای اصلی حاصل از تحلیل کیفی همان ابعاد پرسشنامه بوده و کدهای فرعی هر مقوله اصلی نیز سوالات پرسشنامه را تشکیل میدهند.
ممنون از مطالب خوبتون. فقط ای کاش تفاوت نظریه اشتراوس کوربین با گلیزر و با چارمز و … را هم بیان میفرمودید.
این موضوع بررسی و در صورت امکان به پارسمدیر اضافه خواهد شد. البته نظریات استراوس و کوربین پیشتر در سایت پارسمدیر تشریح شده است.
سلام و عرض ادب
طریقه ارجاع دهی به مقاله را لطف می فرمایید.
درود بر شما. لطفا شیوه منبع نویسی سایت و مراجع الکترونیک را مطالعه کنید.
سلام من یک مقاله برای استادم تهیه کردم که برای تکمیل موضوع پیشنهاد روش گرانددتیوری رو دادن نمیدونم باید چکارکنم لطفا راهنماییم کنید
سلام خداقوت
بسیار مطالبتون به خصوص در زمینه معادلات ساختاری عالی بود.
امکان مشاوره در خصوص پژوهشی که انجام دادم با کارشناسان بسیار خوب این سایت وجود دارد؟
درود بر شما. با شمارههای تماس با ما ارتباط بگیرید.
سلام ممنون از مطالب خیلی مفید و ساده عنوان شده. ممکن هست بفرمایید در روش ترکیبی بعد از بدست آوردن مدل پاردایمی کیفی چگونه وارد مرجله کیفی شویم . ممنون
درود بر شما. بعد از مدل پارادایمی تحلیل کیفی شما به پایان رسیده. اگر منظور شما این است که چطور وارد مرحله کمی شوید پاسخ ساده است. میتوانید براساس کدهای پایه یک پرسشنامه تهیه کرده و مدل پارادایمی را با روش حداقل مربعات جزئی اعتبارسنجی نمایید.
با سلام و عرض ادب
روش تحقیق پژوهش اینجانب روش برساختگرای چارمز است. جمع اوری داده ها از طریق مصاحبه و اسنادی چون مقالات و خبرهای منتشره در وبسایتها در رابطه با موضوع پژوهش( تخلفات شهرسازی) است. در رابطه با مصاحبه اشباع نظری مدنظر است اما در رابطه با اسناد چه تعدادی باید جمع آوری شود؟
پیشاپیش سپاس از توجهتان و سایت مفیدتان
درود بر شما. تاکنون در زمینه برساختگرایی constructivism مطالعهای نداشتم. شما اگر آموزش مناسبی داشتید برای اشتراک با دیگر پژوهشگران برای پارسمدیر ارسال کنید.
سلام بر مدیر محترم اگر براتون مقدوره یه توضیحی در مورد تفاوت متدولوژی گراند تئوری و گراندد تئوری بفرمایید .
درود بر شما. نظریه گراند (گراند تئوری) نداریم.
سلام. ممنون برای مطالب خوبتون. میتونم خواهش کنم کتاب هایی که در زمینه گراندد تئوری نوشته شدن یا اشاره ای بهش کردن رو معرفی کنید؟
درود بر شما. کتاب اصول تحقیق کیفی شیوهها و رویههای توسعه گراندد تئوری نوشته اشتراوس و کوربین توسط خانم بهرامنژاد و همکارانش ترجمه شده که مرجع خوبی هست.
Basics of Qualitative Research: Techniques and Procedures for Developing Grounded Theory; by Juliet Corbin & Anselm Strauss
سلام
آیا در کارهای پژوهش که به روش کیفی انجام گرفته (گراندد تئوری) نیاز به برازش مذل نیز می باشد
درود بر شما، خیر. ولی از انجاییکه در ایران قرائت خاصی از روشهای آماری وجود دارد و بدعتهای غلط با سرسختی توسط اساتید و پژوهشگران دنبال میشود باید مدل پارادایمی را با روشی مانند پی ال اس اعتبارسنجی کنید.
سلام خیلی خوب بود . ممنون
سلام وقت بخیر، در حال انجام رساله هستم ، روش تحقیق از نوع آمیخته است آیا می شود ابتدا از روش داده بنیاد به مدل پارادایمی رسید سپس برای تست کمی و فرضیه سازی با روش معادلات ساختاری آن را اثبات کرد؟ یا اینکه می شود بعد از کد گذاری روش داده بنیاد با روش مدلسازی ساختاری تفسیری مدل پارادایمی ایجاد کرد و در نهایت با روش معادلات ساختاری آن را قابل فرضیه سازی و تست کمی کرد؟
درود بر شما. همانطور که در متن نیز تصریح شده، استفاده از گراندد از اساس برای داشجویان اشتباه است زیرا کاربرد این روش برای نظریهپردازی است. از سوی دیگر با توجه بر عرف حاکم بر دانشگاههای کشور شما میتوانید از روش گراندد-مدل ساختاری نیز استفاده کنید (هرچند از نظر من اشتباه است). در هر صورت کاربرد ISM پس از گراندد دیگر به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.
سپاسگزارم آقای دکتر ، با این وصف به نظر جنابعالی شما چه روشی را برای جمع آوری داده های کیفی پیشنهاد می کنید ؟ چون نیاز به مصاحبه از نخبگان می باشد جهت تبیین نقش متغیر مستقل بر وابسته ای، تا بتوان مقوله ها و شاخص ها را مشخص کرد سپس به مدل رسید
ممنونم از راهنمایی ارزشمند شما استاد گرامی
روشهای مناسب برای تحلیل مصاحبههای نیمساختار یافته جهت شناسایی سازهها و مضامین شامل «تحلیل محتوا» و «تحلیل مضمون» است. اگر مصاحبههای ژرف و عمیق داشته باشید میتوانید به پدیدارشناسی و آیندهپژوهی نگاهی بیاندازید. خیلی سریع و ساده نمیشود تصمیم گرفت ولی بهنظر میرسد تحلیل مضمون برای کار شما مناسب است. پس از آن از روش آیاسام استفاده کنید و در نهایت با حداقل مربعات جزئی اعتبارسنجی را انجام دهید.
از راهنمایی شما ، خیلی ممنونم استاد گرامی
یا اینکه می شود بعد از کد گذاری روش داده بنیاد
با روش مدلسازی ساختاری تفسیری مدل پارادایمی ایجاد کرد و در نهایت با روش معادلات ساختاری آن را قابل فرضیه سازی و تست کمی کرد؟
درود آقای حبیبی عزیز
ممنون بابت مطالب خوبتون
از چند نوع نمونه گیری در روش گراندد تئوری می توان استفاده کرد؟
به جز نمونه گیری نظری، آیا نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی هم کاربرد دارند؟
درود بر شما. بله میتوانید از نمونهگیری هدفمند یا گلولهبرفی هم استفاده کنید. در مجموع نمونهگیری نظری رویکرد بهتری است.
سلام چطور میشه باشما تماس گرفت
درود بر شما. شمارههای تماس با ما، ثابت، همراه و آدرس ایمیل در همه صفحات و پای همه نوشتارها هست.
با تشکر از مطالب ارزنده شما … کدگذاری داده های کیفی در گرندد تئوری با رویکرد نظام مند اشتراوس و کوربین به شکل: کد باز، محوری و انتخابی ودر رویکرد ظاهرشونده گلیزری به شکل: کد باز، انتخابی و نظری است.
سلام تعداد سوالات و اهداف ما با توجه به شش بعد مدل اشتراوس شش سوال و هدف می شود؟ منظورم این است مقوله اصلی هم جزو یکی از سوالات و اهداف هست؟
درود بر شما. البته من با نظریهپردازی در رساله و پایاننامه دکتری و ارشد مخالف هستم با این وجود همان ۶ بخش را به عنوان هدفها و پرسشهای خُرد مطرح کنید.
در مورد تاب آوری سازمانی در بانک های دولتی از داده بنیاد استفاده کردم چون تا حالا انجام نشده بو
اعلام کردند چون ادبیات تحقیق در مورد تاب آوری وجود دارد باید از روش فرا تحلیل و…استفاده می کردید.
ایراد بسیار بهجایی است. پیرامون یک نظریه مشهور و متقن نیازی به نظریهپدازی دوباره نیست.
سلام و تشکر از مطالب ارزشمند تان سوال؛ زمانی که ادبیات موضوع ازغنای لازم برخوردار باشد؛ بجای GT از فرا ترکیب استفاده می کنیم. درصورتیکه ادبیات غنی داریم ولی موضوع طراحی مذل بومی هست.ازGT استفاده کنیم؟
درود بر شما. گراندد تئوری برای نظریهپردازی است و کاربرد آن برای طراحی مدل از اساس اشتباه است. با این وجود نکتهای که گفتید درست است فقط بهجای گراندد از تحلیل مضمون استفاده کنید.
سلام بر استاد ارجمند و گرامی
تشکر از مطلب بسیار ارزشمند شما . خیلی استفاده بردم.
فقط در خصوص این پاسخ اخیرا من با مسئله ای روبرو شده ام و نیازمند رفرنس و منبع هستم. من به استناد فرمایش شما که گفتید از GT برای مدل سازی استفاده نمی شود همین مطلب را در ارزیابی یک پایان نامه بیان کردم. سند مطالبه شد.
درود بر شما. در قالب یک ایمیل کوشش کردم جواب قانعکنندهای ارائه کنم.
سلام وقت بخیر خداقوت
توضیحات شما درخصوص معرفی روش گرندد بسیار عالی است. سؤال بنده این است که چنانچه در پژوهش های مرسوم نقش متغیرها از اهمیت زیادی برخوردار است، در این روش منظور از متغیرها چیست؟
سلام اقای حبیبی مرسی از سایت عالی شما
ایا روش چامرز برا تحقیقاتی که در اون موضوع نظری خارجی زیاد هست میشه کار کرد ؟ و چامرز تفاوتش با روش اشتروس در نحوه کد گذاری هست فقط؟
درود بر شما. نظریهپردازی زمانی صورت میگیرد که پژوهشگر بخواهد نظریه جدیدی را ارائه کند. اگر نظریههایی از پیش وجود داشته باشد بازهم میتوان نظریهای جدید ارائه کرد.
در پاسخ به پرسش دو: چارمز کوشید تا گراندد تئوری را در قالبی تازه ارائه کند و اصلیترین نمود بیرونی آن برداشتن مدل پارادایمی است. صحبت در این زمینه بسیار زیاد است و در قالب یک کامنت قابل توضیح نیست.
سپاس از وقتی که گذاشتین
سلام ارش حبیبی دمت گرم و تنت سلامت
دوستت میدارم که انقد خفن نوشتی
کمی غیرعلمی بود ولی سپاسگزارم
سلام وقت بخیر. کسی میتونه درباره این نظریه و کاربردش در یک پژوهش و پایاننامه دکتری راهنمایی کنه؟
درود بر شما. متن را مطالعه بفرمایید اگر ابهامی داشتید دیدگاه خود را مطرح کنید.
ممنون از استاد باغملک
سلام ممنونم توضیحاتتون برای من مفید بود
سلام استاد
مطالب بسیار مفید
فقط سوال چرا در بعضی از رساله ها در مورد پدیده محوری مفهوم ها گفته نمی شوند در بعضی ها گفته می شوند
و ایا می توان در کدگذاری محوری فراوانی پدیده محوری را بیاوریم
درود بر شما. منظورتان از «مفهومها» را بیشتر توضیح دهید. آیا منظور شما مقولههای اصلی و فرعی پدیده مورد مطالعه است؟
بله استاد
بنده در واقع دو دسته مقاله دارم یک دسته پدیده محوری همون عنوانه یک دسته تغییر کرده
بعضی ها کدگذاری شده (از مصاحبه کنند سوال شده) و در بعضی ها فقط مقوله فرعی نوشته شده است اما از مصاحصبه کنند سوال نشده؟! (خود پژوهشگر انگار مشخص کرده)
گراندد تئوری در معنای اصیل و واقعی خود برای نظریهپردازی پیرامون یک «پدیده» بکار میرود بنابراین طبیعی است که از آن با عنوان «پدیده محوری» یاد میشود. کاربرد گرانند تئوری در ادبیات دانشگاهی ایران مانند هر مفهوم، ابزار یا محصول دیگری به ابتذال کشیده شده است. نخست گراندد تئوری به یک روش تحلیل کیفی مانند تحلیل مضمون یا تحلیل محتوا تبدیل شد و کمکم حتی پدیده محوری نیز به چیزی جدای از عنوان یا همان موضوع اصلی تبدیل شد. بنابراین مقالههای داخلی را ملاک قرار ندهید.
استاد عزیز از راهنمایی و زمانی که گذاشتین بسیار سپاسگزارم
خیلی لطف کردین
با سلام آیا چیزی به نام سازه های مدل کدگذاری محوری هست؟ چون ما سه نوع کد گذاری بر اساس روش اشتراوس و کوربین تعیین شده ، اما منظوراز سازه ها چیست؟
درود بر شما. سازه (Construct) یا متغیرهای پنهان اجزای تشکیل دهنده یک مدل هستند. شما در کدگذاری باز گویهها (متغیرهای قابل مشاهده شده) را شناسایی میکنید. در کدگذاری محوری، گویهها را در قالب سازههای اصلی دستهبندی میکند. در کدگذاری گزینشی سازهها را در سازههای کلیتر و ششگانه گرانند که ثابت هم هستند، قرار میدهید.
بسیار از توجه شما ممنونم
سلام وقت بخیر
لطفا در مورد تفاوت تحلیل مضمون و داده بنیاد توضیح بفرمایید و چه موقع از داده بنیاد و چه موقع از تحلیل مضمون باید استفاده کرد؟
درود بر شما. گرانددتئوری روشی برای نظریهپردازی است. تحلیل مضمون روشی برای تحلیل محتوای متون و پی بردن به مضامین زیربنایی آن است. همانگونه که اشتراوس و کوربین و بعدها گلیزر «تصریح» کردهاند برای تحلیل محتوای متون در گراندد تئوری بهتر است از تحلیل مضمون استفاده شود.
بسیار سپاسگزارم از توجه و محبت جنابعالی
زنده باشید 🙏 🙏
باسلام و تشکر از مطالب مفیدتون.
یه سوال از محضرتون داشتم:
آیا نحوه قید سوالات مصاحبه در روش اشتراوس و کوربین (که به شکل شرایط علی- زمینه ای و… آورده میشه) با روش گلیسر یکیه؟
درود بر شما. خیر، رویکرد گلیزری مبتنی بر مدل پارادایمی نیست. همچنین هیچ پروتکل استاندارد و یکسانی برای مصاحبههای کیفی وجود ندارد.
سلام بالاتر فرموده بودین بعد از جی تی نباید از ism استفاده کرد . دلیلش رو می فرمایید ؟
درود بر شما. بحث «باید» مطرح نیست، وقتی شما به یک مدل پارادایمی میرسید اگر مجدد با ISM مدلسازی کنید خلط مبحث میشود و اساتید و داوران از شما ایراد خواهند گرفت. در نهایت پژوهشگر باید تشخیص دهد چه کاری درست است، بویژه که اگر از رویکرد گلیزری استفاده کنید بهتر است در ادامه از ISM استفاده کنید.
ممنون از توجه و پاسخ تون .
مورد دیگر اگر رویکرد اشتراوس کوربین را در جی تی به کار برده باشیم برای بخش کمی بهتر است از pls یا esm استفاده بشه . درسته؟
در مطالعاتی که جنبه اکتشافی دارند (طرح پژوهش آمیخته اکتشافی) استفاده از PLS نسبت به SEM مرجحتر است.
عالی توضیح دادید
سلام در باره GT Emerging هم توضیحاتی ارائه می دهید؟ این که چیست و تفوتش با سایر روشهای GT در چیست؟
درود بر شما. در یک فرصت مناسب انجام خواهد شد. کتاب روش تحقیق گرانددی نوشته خاکی منبع خوبی برای این منظور است.
سلام
ضمن سپاس بسیارممکنه یک نمونه عملی نظریه داده بنیاد برا یمن بفرستید
بسیار عالی بود. سپاس از زحمات شما و این سایت معتبر و پرمحتوا
دست مریزاد
زحمت کشیدید