فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی (GAHP)
فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی (GAHP) زمانی استفاده میشود که بخواهیم از دیدگاه چندین کارشناس برای انجام مقایسههای زوجی استفاده کنیم. بهطور خلاصه فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی، روشی برای انجام و تجمیع مقایسههای زوجی براساس دیدگاه گروهی از خبرگان جهت بهبود تصمیمگیری میباشد.
در بسیاری از مسائل تصمیمگیری، مدیران و کارشناسهای متعددی دخالت دارند. سادهترین راه در چنین مواردی برگزاری جلسات تصمیمگیری و دستیابی به اجماع میان خبرگان و مدیران است. در مطالعات دانشجویی عملاً برگزاری چنین جلساتی میسر نیست و پژوهشگر باید پرسشنامه را به صورت جداگانه در اختیار خبرگان قرار دهد و سپس اقدام به تجمیع دیدگاه آنها نماید.
منظور از GAHP همان Group Analytic Hierarchical Process به معنی فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی است. این روش در واقع ادامه بحث فرایند تحلیل سلسلهمراتبی (AHP) میباشد و یکی از مهمترین کاربردهای تصمیمگیری چندمعیاره در تصمیمگیری گروهی است. در مثال انتخاب مدیر فرض کنید بخواهید براساس نظر چندین کارشناس تصمیمگیری کنید. روشهای تصمیمگیری گروهی دو کاربرد اساسی در روشهای تصمیمگیری چندمعیاره دارند. با مطالعه این بخش شما روش طراحی پرسشنامه خبره را نیز فرا خواهید گرفت. در این مقاله دو موضوع اساسی در این بحث یعنی «نمونهگیری خبرگان» و «تجمیع دیدگاه خبرگان» آموزش داده شده است.
نمونهگیری در فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی (GAHP)
برای انجام فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی ابتدا باید خبرگان انتخاب شده و در خصوص مساله توجیه شوند. برخی ویژگیهای اصلی برای انتخاب خبرگان بدین شرح است: با مساله مورد بحث درگیر باشند، اطلاعات مداوم از مساله را برای همکاری داشته باشند، دارای انگیزه برای شرکت در فرایند تحلیل باشند و احساس کنند اطلاعات حاصل از یک توافق گروهی برای خود آنها نیز ارزشمند خواهد بود [کتاب مباحثی در تصمیمگیری چندمعیاره، اصغرپور].
ساعتی (۱۹۹۰) معتقد است تعداد ده نفر از خبرگان برای مطالعات مبتنی بر مقایسه زوجی کافی است. به پرسشنامه مقایسه زوجی، عموماً پرسشنامه خبره گفته میشود زیرا پاسخدهندگان به مسائل تصمیمگیری خبرگان، مدیران و اساتیدی هستند که در زمینه مورد بحث صاحب نظر میباشند. بنابراین افراد واجد شرایط ذاتاً محدود هستند. در بیشتر موارد کمتر از ۱۰ کارشناس در دسترس است و این رویکردی متعارف در حل مسائل تصمیمگیری چندمعیاره است [کتاب تصمیمگیری چندشاخصه، حبیبی].
نکته کلیدی: مهمترین نکته در روش فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی انتخاب حجم نمونه است. برای تعیین حجم نمونه خبرگان فرمول کوکران کاربرد ندارد. فرمول کوکران برای محاسبه حجم نمونه آماری است و برای تکنیکهای تحقیق در عملیات مصداق ندارد. برای خبرگان خود قیدهایی مانند حداقل تحصیلات، حداقل سابقه کاری و از این دست تعریف کنید. برای نمونهگیری خبرگان از روش نمونهگیری هدفمند استفاده کنید.
از اساتید محترم دانشگاه خواهشمندم دقت کنید: فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه آماری کاربرد دارد. فرایند تحلیل سلسلهمراتی (AHP) یک روش در حوزه تحقیق در عملیات است و ربطی به مباحث آماری ندارد.
تجمیع دیدگاه خبرگان
زمانی که از نظر بیش از یک کارشناس برای مقایسه زوجی عناصر استفاده میشود تکنیکهای متعددی برای رسیدن به یک دیدگاه کلی وجود دارد. برای نمونه میتوان از روش اجماع (consensus) استفاده کرد. به این ترتیب که پژوهشگران در کنار هم جمع شده و در خصوص هر مقایسه به جمعبندی کلی برسند. البته این روش همه معایب تصمیمگیری گروهی را به همراه دارد و عملاً جدول مقایسهای هر عضو بیخاصیت خواهد ماند.
اکزل و ساعتی (۱۹۸۳) استفاده از میانگین هندسی را بهترین روش برای ترکیب مقایسات زوجی معرفی کردهاند.
مثال تجمیع دیدگاه خبرگان در مقایسه زوجی عناصر
در این مثال ما میخواهیم نظر ۵ کارشناس را برای انتخاب مدیر از بین سه کاندیدا جویا شویم. الگوریتم اجرای کار مانند قبل است.
مقایسه زوجی گزینهها براساس معیار پیشینه به صورت زیر است:
۱- اولویت مادلین نسبت به سوف براساس معیار پیشینه شغلی برای احراز شغل مدیریت سازمان کدام است؟
۲- اولویت مادلین نسبت به راجر براساس معیار پیشینه شغلی برای احراز شغل مدیریت سازمان کدام است؟
۳- اولویت مادلین نسبت به سوف براساس معیار پیشینه شغلی برای احراز شغل مدیریت سازمان کدام است؟
پاسخنامه نیز با طیف پنج یا نه درجی ساعتی تهیه و تنظیم میشود که در صفحه گذشته شرح آن ارائه گردیده است.
در گام بعدی میانگین هندسی هر یک از مقایسههای زوجی انجام شده را حساب کنید. برای مثال دیدگاه پنج کارشناس در مقایسه مادلین و راجر به صورت زیر است.
تشکیل ماتریس مقایسه زوجی در فرایند تحلیل سلسلهمراتبی گروهی
بنابراین اولویت مادلین به راجر برابر ۵/۳۰۵ است که میانگین هندسی نظرات کارشناسان مختلف میباشد. از سوی دیگر اولویت راجر به مادلین ۰/۱۸۸ است که معکوس نمره مادلین به راجر است. همین روند را برای دو مقایسه دیگر انجام میدهیم. جدول نهائی مانند زیر خواهد شد:
مقدار ویژه یا اولویت سطرها مانند قبل محاسبه میشود. میتوانید از نرمافزار استفاده کرده یا تخمین میانگین هندسی را بکار ببرید.
دانش را مرزی نیست و همیشه نکاتی برای افزودن هست. آرش حبیبی
منبع: حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (۱۴۰۱). تصمیمگیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون.
تصمیم گیری چندمعیاره | ۱۳ بهمن ۹۱
بالاخره با مطالعه فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی از تاریکی و جهل خارج شدم.
همیشه باید از میانگین هندسی برای تجمیع نظرات استفاده کرد یا میشود از میانگین حسابی ساده هم برای AHP گروهی استفاده کرد؟
بخاط وجود مقادیر کسری (به علت شرط معکوسی) باید از میانگین حسابی استفاده کنید. استفاده از هر روش دیگری در فرایند تحلیل سلسهمراتبی گروهی نادرست است.
باسلام.
یک سوال داشتم.
در روش ahp آیا می توان فقط دو سطح در نظر گرفت؟(هدف سطح A و معیارهای سطح B)
آیا این امکان وجود داره؟ و آیا نتایج درست خواهند بود؟
باسپاس
درود بر شما. بله آموزش فرایند تحلیل سلسلهمراتبی را مطالعه کنید.
با عرض سلام.
اگر برایتان مقدور است، ممنون میشم دقیقا بگید در کجای کتاب آقای ساعتی (و در چه شماره و سال ویرایش این کتاب) درباره تعداد مناسب کارشناسان خبره توضیح داده شده و یا حداقل یک مرجع معتبر برای تعیین تعداد کارشناس خبره در روش AHP معرفی کنید که امکان رفرنس به آن باشد. برای پایان نامه باید مستند دفاع کرد و متاسفانه اساتیدم تا کنون قانع نشدن. سپاسگزارم.
منابع بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد برای مثال:
منبع: حبیبی، آرش؛ آفریدی، صنم. (۱۳۹۳). تصمیمگیری چندشاخصه، تهران: انتشارات نارون.
سلام وقت بخیر امکانش هس یک منبع از ژورنال های خارج از کشور هم معرفی کنید؟
با سلام.
در روش AHP گروهی اگر با میانگین هندسی، مقدار درایه های ماتریس ترکیب نظرات خبرگان کمتر از یک شود چگونه از نرم افزار expert choice استفاده کنیم؟
در این نرم افزار عدد کمتر از ۱ وارد نمیشه. از طرفی از میانگین هندسی به روش خودتون با اکسل بعضی مقادیر کمتر از یک میشه.
سپاسگزارم.
بعد ازمیانگین هندسی گرفتن اعداد اعشاری میشوندوسمت متغیرخاصی نیستند. این اعداد را چگونه وارد نرم افزارexpert choiceکنم؟مشخص نیست میانگینها سمت کدام متغیرهستند.عدد را دستی وارد کردم ونتیجه نهایی اروربود
سلام وقتتون بخیر
ببخشید باید برای هر پرسشنامه نرخ ناسازگاری محاسبه کرد در صورت کمتر از ۰.۱ بودن تجمیع کرد یا اول با میانگین هندسی پرسشنامه ها رو تجمیع کرد بعد نرخ ناسازگاری بگیریم؟؟؟
درود بر شما. درست این هست که هر پرسشنامه جداگانه نرخ ناسازگاری محاسبه شود اما همه پژوهشگران ما یکدفعه میگیرند چون راحت تر هست.
با سلام خدمت عزیزان، بعد از اینکه پرسش نامه ها را از خبرگان جمع آوری نمودیم، نرخ ناسازگاری را بعد از این که جداگانه برای هر کدام از پرسش نامه ها محاسبه کردیم، بعد برای وزن نهایی باید چکار کنیم؟