نرمافزار VOSviewer
نرمافزار VOSviewer برنامهای کاربردی است که برای ترسیم شبکههای علمی و مطالعات مبتنی بر علمسنجی قابل استفاده میباشد. با استفاده از این نرمافزار میتوان به تحلیل دادههای مستخرج از پایگاههای استنادی و اطلاعاتی مانند وب آو ساینس، ساینس دایرکت و گوگل اسکولار پرداخت و نتایج و ویژگیهای گرافیکی آنها را رسم کرد.
این نرمافزار به صورت کاملاً رایگان توسط نیس جان واک و لیودو والتمن طراحی شده و در وبسایت ووزویور ارائه شده است. تحلیل همواژگانی، هماستنادی، مطالعات کتابسنجی و علمسنجی از توانمندیهای این نرمافزار است.
برای دانلود این نرمافزار ابتدا وارد سایت سازنده نرمافزار شوید. سپس از منوی موجود وارد تب Download شوید. فهرستی از انواع نسخههای نرمافزاری ارائه شده است. اگر از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنید از اولین لینک برای دانلود استفاده کنید. پس از آنکه نرمافزار را دانلود کردید یک پوشه zip در اختیار شما قرار میگیرد. فایل را از حالت فشرده خارج کنید و از نرمافزار استفاده کنید.
لینک دانلود نرمافزار VOSviewer
نکات مهم در مورد نرمافزار VOSviewer
نرمافزار VOSviewer نیازی به نصب ندارد و به صورت پرتبل طراحی شده و کافی است از حالت زیپ خارج شود.
اجرای این نرمافزار نیاز به نصب نسخه جاوا ۸ یا بالاتر دارد. اگر جاوا روی سیستم شما نصب نیست که احتمال زیاد اینگونه است باید آن را دانلود و نصب کنید. شوربختانه جاوا نیز کشور ما را تحریم کرده و خوشبختانه مردم ما فیلترشکن را خوب میشناسند. بنابراین با یک فیلترشکن مطمئن جاوا را دانلود و نصب کنید تا از این نرمافزار استفاده کنید.
در نهایت اگر تمایلی به نصب نرمافزار ندارید و مایل هستید تحت وب از امکانات VOSviewer استفاده کنید راهکار ساده است. برای این منظور در همان صفحه دانلود نرمافزار که پیشتر اشاره شد لینکی برای فعالیت تحت وب ارائه شده است.
استفاده از این نرمافزار در پژوهشهایی که مبتنی بر ادبیات پژوهش و پیشینه پژوهشی هستند کاربرد بسیاری دارند. در تحلیلهایی که منبع اصلی مطالعات کتابخانهای است مانند تحلیل اسنادی، مرور سیستماتیک و فراترکیب میتوان از خروجیهای نرمافزار VOSviewer به عنوان مکمل استفاده کرد.
فرمت دادهها
دادههای ورودی این نرمافزار شامل اطلاعات کتابشناسی مقالهها در حوزه مورد مطالعه است. این دادهها شامل عنوان، نویسندگان، چکیده و واژگان کلیدی است. فرمتهای متعددی برای تولید داده کتابشناسی وجود دارد که توسط پایگاههای استنادی ارائه میشود. این نرمافزار منابع داده زیر را میپذیرد:
- دادههای شبکهای
- دادههای کتابشناسی
- منابع داده متنی
از دادههای شبکهای خروجی به فرمت JSon و Pajec و GML قابل پذیرش است. احتمال میدهم به عنوان یک پژوهشگر مدیریت با هیچ از این فرمتها آشنایی ندارید، با این وجود جای نگرانی نیست فرمتهای دیگری هم وجود دارد.
دادههای کتابشناسی bibliographic انتخاب بهتری برای ترسیم نقشههای همواژگانی و هماستنادی هستند. اگر به وب آو ساینس دسترسی دارید خروجی این پایگاه به سادگی قابل خواندن است.
فرمت Research Information Systems یا سیستم اطلاعات پژوهشی (RIS) یک فرمت استاندارد برای این منظور است. سایت ساینس دایرکت این خروجی را به رایگان در اختیار پژوهشگران قرار میدهد. این فرمت توسط نرمافزار VOSviewer پشتیبانی میشود و قابل خواندن است. فرمت RIS یک برچسب استاندارد است که به برنامههای استنادی امکان تبادل دادهها را میدهد. یک فایل RIS یک فایل متنی ساده است که می تواند حاوی چندین منبع باشد. این نوع فایل با نرمافزار EndNote و Zotero نیز سازگار است.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | پایگاه نرم افزار پارس مدیر | ۲۱ مرداد ۰۰
با سلام میخواستم روش وارد کردن داده های فارسی در نرم افزار VOSviewer رو یاد بگیرم. کار با خود نرم افزار را با داده های لایتن بادم. داده های فارسی رو که میبرم داخل نرم افزار خراب میفته.
درود بر شما. تا جایی که من اطلاع دارم برای فارسی مناسب نیست. اگر راهکاری یافتید با پژوهشگران دیگربه اشتراک بگذارید.
چرا؟ من حلش کردم و داده های فارسی رو خوند. من خودم کارشناس ارشد علم سنجی هستم.
با سلام چطوری حل شد منم خیلی نیاز دارم
با سلام
با کمک نرم افزار پازک آماده سازی کردم و سپس در نرم افزار VOSviewer وارد کردم و فونت را تغییر دادم.
خواهمشندم با من تماس بگیرید ما یک پژوهشکده داریم و نیاز به راهنمایی داریم خیلی لطف می کنید ۰۹۱۵۵۱۴۳۰۶۴
سلام
آیا امکانش هست یک مجموعه از مقلات رو خودمون از منابع مختلف دانلود و جمع آوری کنیم و بصورت یک دیتا بیس وارد نرم افزار کنیم ؟
درود بر شما. بله باید بتوانید اطلاعات را به فرمتهای استانداردی که در متن اشاره شده در بیاورید. این کار تا جاییکه من میدانم بسیار دشوار و زمانبر است.
سلام بله شما می توانید با استفاده از نرم افزار مدیریت منابع مندلی به راحتی این کار را به صورت سیستمی انجام دهید.
چگونه میشه کل دیتابیس مقالات رو روش بالا اورد؟
با سلام بنده مقالاتی که میخواستم وارد این نرم افزار کنم به صورت فایل اندنوت در گوگل اسکولار دانلود کردم ولی وقتی مقالات رو وارد می کنم گزینه Co-occurrence برام غیر فعال هست ممنون میشم راهنمایی کنید
درود بر شما. فایل پایگاه داده حتما باید به فرمتهای قابل قبول این نرمافزار مانند ris ذخیره شود.
بنده فقط میخوام یکسری کلمات کلیدی رو دستی وارد کنم و این کلمات مورد بررسی قرار بگیره، آیا امکان همچنین کاری در این نرم افزار هست؟ اگر هست لطفا به صورت جزئی راهنمایی کنید تشکر
از پایگاه ساینس دایرکت یک فایل داده RIS استخراج کنید (اگر بلد نیستید شیوه استخراج را به انگلیسی گوگل کنید در یوتیوب هست) سپس فایل داده را نوتپد باز کنید و ساختار فایل داده را مشاهده کنید. آنگاه کار خودتان را به همان فرمت درآورید. البته کار بسیار زمانبر و دشواری است.
Co occurrence فعال نیس برام. علت کار چیه
سلام وقت بهخیر … منم همین مشکل رو دارم تونستید رفعش کنید؟
سلام وقت بخیر … موقع استفاده از نرم افزار قسمت co-occurrence برای من فعال نیست چه با فیلترشکن چه بدون فیلترشکن ؟
میشه لطفا منو راهنماییم کنید؟
درود بر شما. نیازی به فیلترشکن نیست کافی است پایگاه داده را در فرمت درست فراخوانی کنید.
با چه فرمتی خروجی بگیرم؟
با فرمت RIS