آگاهی برند

آگاهی برند (Brand awareness) میزان یادآوری و شناخت نام‌ونشان تجاری در میان برندهای مختلف و در شرایط متفاوت نزد مشتریان را نشان می‌دهد. این مفهومی عمومی است که میزان آشنایی و شاخت برند را از دیدگاه مشتریان بازنمایی می‌کند. به عبارت دیگر نشان می‌دهد یک برند تا چه میزان نزد مشتریان هدف به‌یاد ماندنی است.

سازه آگاهی برند در کنار تداعی برند، وفاداری برند و کیفیت ادراک‌شده سازه ارزش ویژه برند را تشکیل می‌دهد. ایجاد آگاهی برند برای ساخت ارزش ویژه برند، ضروری است. این شامل استفاده از کانال‌های مختلف مشهور برای تشویق مشتری به خرید است. برای ایجاد آگاهی و شناخت نزد مشتریان، مهم است که تصویر برند و شعار قابل‌اعتماد خلق نمود. برای انتقال پیام برند به مخاطب باید ثابت‌قدم بود. شناخت خوب از نام‌ونشان تجاری منجر به فروش بالا و سهم بازار بالا می‌گردد.

شناخت برند را می‌توان به عنوان وسیله‌ای دانست که از طریق آن مصرف‌کنندگان با برند آشنا می‌شوند و آن را به رسمیت می‌شمارند محسوب کرد. این شناخت زمانی اتفاق می‌افتد که افراد با یک محصول و شرکت، به‌خصوص از نظر عاطفی، ارتباط برقرار کنند. این امر می‌تواند از طریق شبکه‌های اجتماعی، طراحی سایت بازاریابی، روابط عمومی و آمیخته ترفیعی شرکت حاصل شود. نظر به اهمیت موضوع در این مقاله به تعریف و مفهوم‌سازی آگاهی برند پرداخته می‌شود.

تعریف آگاهی برند

آگاهی از برند بخشی از برند و به معنای آشنایی مصرف‌کننده با موجودیت و میزان در دسترس بودن محصول است. یعنی مشتری تا چه میزان یک محصول خاص را به یک برند ربط می‌دهد. به عبارت دیگر بخشی از بازار که آگاهی پیشین از برند دارند.

برندها در میزان قدرت و ارزشی که در بازار دارند، متفاوت اند. در یک طرف برندهایی هستند که توسط اکثر مصرف‌کنندگان شناخته شده نیستند. در طرف دیگر برندهایی وجود دارند که خریداران شناخت نسبتاً بالایی به آنها دارند. آکر آگاهی از برند را به عنوان «توانایی خریدار بالقوه برای تشخیص و به خاطرآوردن این که یک برند عضوی از یک طبقه کالایی خاص است» تعریف کرده است. ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری هنگامی رخ می‌دهد که مشتری آگاهی و آشنایی زیادی نسبت به برند داشته باشد و برخی از نشانه‌ها و تداعی‌های منحصر به فرد، قوی و مطلوب برند را به خاطر آورد.

جایگاه آگاهی از برند در ارزش ویژه برند

جایگاه آگاهی از برند در ارزش ویژه برند

شناخت نام تجاری، توانایی تشخیص (بازشناسی) و به یادآوری خریداران بالقوه در مورد یک نام تجاری به عنوان عضو طبقه خاصی از محصولات است. به عبارت دیگر، یک نوع محصول، یادآور نام و نشان خاصی مانند بنز است. شناخت برند، سطحی از آگاهی و شناخت است که مشتریان برند را شناسایی کرده، به یاد می‌آورد و می‌توانند محصولات و خدمات مرتبط با برندرا شناسایی کنند.

ابعاد آگاهی برند

آگاهی از برند از ۲ عنصر اصلی تشکیل شده‌است:

یادآوری برند تجاری: یادآوری برند تجاری زمانی اتفاق می‌افتد که افراد قادر به یادآوری محصولات و خدمات شرکت باشند.

تشخیص برند تجاری: تشخیص برند تجاری زمانی اتفاق می‌افتد که مخاطبانتان قادر باشند آرم، شعار و سایر روش‌های بازاریابی شرکت شما را به محصولات و خدمات شرکت شما متصل کنند.
آگاهی از برند شامل بازشناسی یا شناخت برند و یادآوری برند است. شناخت برند یعنی توانایی مصرف‌کننده در تأیید یا شناخت آگاهی قبلی از برند وقتی که آن برند خاص را به او نشان داده‌شده یا زمانی که درباره آن برند از او سوال می‌شود. به عبارت دیگر مصرف‌کننده برندی را که قبلاً‌ دیده یا شنیده به‌درستی تمییز دهد. درحالی‌که یادآوری برند توانایی مصرف‌کننده در بازیابی برند از ذهن خود هنگامی‌که با طبقه محصول، نیاز برآورده شده توسط طبقه محصول یا نشانه‌های دیگری مواجه می‌شود.

پس یادآوری برند نیازمند این است که مصرف‌کننده زمانی که نشانه‌ای می‌بیند یا به آن طبقه کالا اشاره می‌شود به درستی برند را از حافظه خود فرابخواند. به‌طورکلی شناخت برند از یادآوری آن از ذهن آسان‌تر است. این عناصر نشان می‌دهند که ‌چقدر بر مخاطبان خود تأثیر دارید و در صورت ایجاد و اجرای صحیح شناخت نام تجاری، شرکت شما از دیگر شرکت‌ها متمایز می‌شود.

اهمیت آگاه‌سازی از نام‌ونشان تجاری

آگاهی از برند یکی از مهم‌ترین جنبه‌های بازاریابی است، زیرا شرکت شما را در رأس ذهن مشتریان قرار می‌دهد. برخی از مهم‌ترین مزایای شناخت نام‌ونشان تجاری عبارتند از:

افزایش اعتماد به برند تجاری: مردم به ‌احتمال‌ زیاد محصولات و خدمات شرکت‌هایی را می‌خرند که آن‌ها را می‌شناسند و به آن‌ها اعتماد دارند.

ایجاد وجه تمایز: آگاهی از برند به مخاطبان شما کمک می‌کند تا با برند، خدمات و محصولات ارائه‌شده‌ی شرکت ارتباط برقرار کنند و این امر شما را از رقبا متمایز می‌کند.

دریافت بازخورد از مصرف‌کنندگان: هنگامی ‌که مشتریان از برند شما آگاهی داشته‌باشند، می‌توانند درمورد تجربیات خود بازخوردهایی را ارائه دهند

افزایش بازدید: شناخت نام تجاری، میزان مراجعه به رسانه‌های اجتماعی، وب‌سایت و فروشگاه‌های شما را افزایش می‌دهد.ژ

بهبود فروش: شما قادر خواهید بود که قیمت‌های بالاتری را ارائه بدهید، زیرا مردم کیفیت برند شما را بیش‌تر از سایر رقبا می‌بینند.

افزایش مشارکت مشتریان: مردم از دیدن محصولات و خدمات جدیدی که قصد ارائه‌ی آن‌ها را دارید، هیجان‌زده خواهند شد.

نفوذ در صنعت: شما تأثیر بیش‌تری در چگونگی رشد صنعت خود و نحوه‌ی صحبت کردن مردم درمورد محصولات و خدماتی که ارائه می‌دهید خواهید داشت، زیرا شما رهبر صنعت خواهید بود.

تبلیغات دهان‌به‌دهان: هنگامی ‌که دیگران درباره‌ی محصول یا خدماتی صحبت می‌کنند، افراد بیش‌تر به دنبال آن محصولات و خدمات می‌گردند. بنابراین بازاریابی دهان‌به‌دهان راه خوبی برای افزایش آگاهی از برند است.

سنجش میزان آگاهی از برند

برخی از راهکارهای سنجش میزان آگاهی برند نزد مشتریان عبارتند از:

بررسی ترافیک وب‌سایت
در مرحله اول برای آگاهی از برند می‌توانید آمار مربوط به افرادی که از سایت شما بازدید می‌کنند و نحوه‌ی ورود آن‌ها به وب‌سایت را بررسی کنید. ترافیک مستقیم می‌گوید که چند نفر از وب‌سایت شما بازدید می‌کنند.

۲. پیگیری میزان تعاملات در رسانه‌های اجتماعی
ابزارهای بسیاری وجود دارند که به شما کمک می‌کنند تا میزان آگاهی از برند خود را در شبکه‌های اجتماعی ردیابی کنید. شما می‌توانید نحوه و زمان تعامل افراد در صفحه‌ی شما، تعداد دفعات اشتراک پُست‌های شما و بازخورد افراد درباره‌ی تجارتتان را بررسی کنید؛ هم‌چنین، می‌توانید موفقیت هر پُست، تعداد کلیک‌ها، پسندیدن‌ها، بازدیدها، اشتراک‌ها و سایر معیارها را ارزیابی کنید.

۳. تنظیم هشدارهای موتور جست‌وجو
یرای آگاهی از برند بهتر، بسیاری از موتورهای جست‌وجوگر به شرکت‌ها این امکان را می‌دهند که به یک سیستم هشدار دسترسی داشته‌باشند و اطلاعاتی را که مردم درباره‌ی آن‌ها می‌گویند، بررسی کنند. تنظیم و بررسی این هشدارها می‌تواند به شما بگوید که چگونه رسانه‌ها از تجارت، صنعت و سایر کلمات کلیدی شما استفاده می‌کنند.

۴. آزمایش نتایج موتور جست‌وجو برای آگاهی از برند
می‌توانید با جست‌وجوی نام شرکت خود یا برندتان برای آگاهی از برند مشاهده کنید که چه چیزهایی نمایش داده می‌شوند. این امر به شما کمک می‌کند که بدانید در کجا از تجارت شما نام برده شده‌است و آیا رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت شما در صدر فهرست نتایج هستند یا خیر.

۵. نظرسنجی
می‌توانید از سیستم‌های نظرسنجی و پُست‌های نظرسنجی در شبکه‌های اجتماعی برای آگاهی از برند استفاده کنید تا نظرات مخاطبان و مشتریان خود را درباره‌ی شرکت و محصولات یا خدمات خود بدانید. این امر بازخورد مستقیم مشتریان را به شما ارائه می‌دهد و می‌تواند در برقراری اعتماد به شما کمک کند.

روش‌های افزایش آگاهی برند

۱. داستان تجارت خود را برای افزایش آگاهی از برند تعریف کنید.
داستان‌سرایی برند و بازاریابی داستانی اهمیت بسیار زیادی دارد. داستانی معتبر و جذاب داشته‌باشید که مخاطبان بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند و آن را به بازار هدف خود ارائه دهید، مانند نحوه‌ی تولید اولین محصول، چالش‌های شرکت شما یا داستان تأسیس شرکت.

۲. ارزش‌های شرکت خود را به نمایش بگذارید.
مشتریان وقتی می‌دانند که شما می‌خواهید محصول یا خدمات باارزشی را ارائه دهید، بیش‌تر از محصولات و خدمات شما قدردانی خواهند کرد. باید میزبان رویدادهای اجتماعی باشید و درباره‌ی آن‌ها را به مشتریان نمایش دهید.

۳. با مخاطبان خود تعامل داشته‌باشید
برقراری ارتباط با مشتریان و مخاطبان بخش عمده‌ی آگاهی از برند است. به نظرات مشتریان پاسخ دهید، از آن‌ها برای به اشتراک گذاشتن پُست‌های خود تشکر کنید و بخواهید تا تجربیات و نظرات خود را به اشتراک بگذارند. هم‌چنین، می‌توانید به مشتریان اجازه بدهید تا هرگونه نظر، نگرانی و سؤال را به‌ صورت خصوصی برای بخش خدمات مشتریان ارسال کنند.

۴. یک برنامه‌ی ارجاعی آغاز کنید
تخفیف و خدمات ویژه‌ای را به افرادی ارائه دهید که شرکت شما را معرفی می‌کنند تا تشویق شوند که درباره‌ی برند شما با دیگران صحبت کنند. یکی از بهترین راه‌ها برای داشتن مشتریان جدید، بازاریابی دهن به دهان است و یک برنامه‌ی ارجاع می‌تواند مخاطبان شما را به معرفی مشتریان جدید ترغیب کند.

۵. یک مسابقه برگزار کنید
محصولات و خدمات رایگان، تخفیف و جوایز ویژه را به افرادی که در مسابقات شرکت می‌کنند و برنده می‌شوند، برای افزایش آگاهی از برند ارائه دهید.

۶. با انجمن‌ها و اصناف ارتباط برقرار کنید
یکی از بهترین راه‌های ایجاد آگاهی از برند، شرکت در رویدادهای محلی، حمایت مالی از تیم‌های ورزشی، داوطلب شدن و برقراری ارتباط با سایر مشاغل منطقه‌ی شماست. مشاغل محلی می‌توانند مشتریان جدیدی را به شما معرفی کنند.

نتیجه‌گیری

آگاهی از برند باعث می‌شود برند شما در ذهن مشتریان بماند و فروش نیز افزایش یابد. به‌وسیله‌ی تعامل با مخاطبان، نشان‌دادن ارزش‌های سازمان و دیگر اقداماتی که به آن‌ها اشاره کردیم، می‌توانید به افزایش آگاهی برند کمک کنید. شناخت نام‌ونشان تجاری یکی از مراحل پایه برای اثرگذاری بر قصد خرید مشتریان است. پیش از آنکه درگیری و مشارکت مشتریان با برند ایجاد شود باید سازوکارهای مناسب برای افزایش شناخت برند ایجاد شود. بنابراین باید به مساله شناخت برند به عنوان یک دانش پایه در برندینگ توجه شود.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله