روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو
روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو الگویی ساختارمند برای تحلیل کیفی متن و استخراج مفاهیم است که در روش فراترکیب استفاده میشود. این روش از یک الگوی هفت مرحلهای برای تحلیل اسناد استفاده میکند. روش اصلی گردآوری دادهها نیز مطالعات کتابخانهای است. از این منظر با روش مرور سیستماتیک و تحلیل اسنادی شباهت دارد.
روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو یک روش کاربردی برای پژوهش فراترکیب (Meta-synthesis) است. روش تحقیق فراترکیب یکی از انواع روشهای فرامطالعه است و یک روش تحقیق کیفی محسوب میشود. در واقع فراترکیب نوعی مطالعه کیفی است که از اطلاعات یافتههای مستخرج از مطالعات دیگر در زمینه موضوع مرتبط، استفاده میکند. پژوهشگر در روش فراترکیب، دادههای ثانویه نتایج حاصل از سایر مطالعهها را برای پاسخگویی به نتایج مطالعه خود باهم ترکیب نموده و نتایج جدیدی بدست میآورد. ﺑﺮای دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ ﻫﺪف ﭘﮋوﻫﺶ از روش ﻓﺮاﺗﺮﮐﯿﺐ، معمولاَ از اﻟﮕﻮی سندلوسکی و ﺑﺎروسو (۲۰۰۷) اﺳﺘﻔﺎده میشود.
مراحل روش سندلوسکی و باروسو
روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو شامل هفت گام است که عبارتند از:
- تنظیم سوالات پژوهش
- بررسی نظاممند متون
- جستجو و انتخاب منابع مناسب
- استخراج اطلاعات منابع
- تجزیه، تحلیل و ترکیب یافتهها
- کنترل کیفیت
- ارائه یافتهها
تنظیم سوالات پژوهش
نخستین گام در روش سندولوسکی و باروسو، تنظیم پرسشهای پژوهش است. این پرسشها عموماً براساس چهار پارامتر چهچیزی، چه کسی، چه زمانی و چگونه؛ قابل تنظیم است. پس از آنکه سوالات پژوهش بر اساس هدف پژوهش تنظیم شد مرحله بررسی نظاممند متون آغاز میشود.
چه کسی Who ؟ در این روش از مصاحبه و خبرگان خبری نیست بنابراین چه کسی همان منابع اطلاعات کتابخانهای مانند پایگاه مقالات، کتابخانهها و از این دست میباشد.
چه وقت When ؟ بازه زمانی و قلمرو زمانی تحقیق در اینجا قرار میگیرد. برای نمونه شما مایل هستید مقالات دو سال اخیر را بررسی کنید.
چگونه How ؟ بیانگر نوع روش یا معیارهایی است که منابع بر اساس آن انتخاب و یا از فرآیند فراترکیب خارج میشوند.
بررسی نظاممند متون
ﺑﺮای ﮔﺮدآوری دادهﻫﺎی ﭘﮋوﻫﺶ از داده ﻫﺎی ﺛﺎﻧﻮﯾﻪ ﺑﻪ ﻧﺎم اﺳﻨﺎد و ﻣﺪارک ﮔﺬﺷﺘﻪ اﺳﺘﻔﺎده میشود. معمولاَ در پژوهشهای فراترکیب، منابع مورد نظر از طریق وبگاه های: گوگل اسکالر، ورلدکت مورد جستجو قرار گرفته و مقالات و پایاننامههای مربوطه از طریق اتصال به پایگاههای اصلی آن مانند ساینس دایرکت، پایاننامههای پروکوئست و غیره به دست میآیند. کلیدواژههای مورد جستجو نیز عبارت بودند از: مسئله یابی، ساخت مسئله، تعریف مسئله، کشف مسئله، شکل دهی به مسئله، تنظیم مسئله و طرح مسئله.
جستجو و انتخاب متون مناسب
در فرایند جستجو پارامترهای مختلفی مانند عنوان، چکیده، محتوا و جزئیات مقاله در نظر گرفته شده و مقالههایی که با پرسش و هدف پژوهش تناسبی ندارند، حذف میشوند.
استخراج اطلاعات به روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو
در اﯾﻦ گام بهتر است اﻃﻼﻋﺎت پژوهشها در قالب ﺟﺪوﻟﯽ دﺳﺘﻪﺑﻨﺪی ﺷوندﺪ. در روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو اﯾﻦ ﺟﺪول ﺷﺎﻣﻞ اﻃﻼﻋﺎت ذیل میباشد: اﻃﻼﻋﺎت ﺷﻨﺎﺳﻨﺎﻣﻪای ﭘﮋوﻫﺶ: ﻋﻨﻮان، ﻧﺎم و ﻧﺎم ﺧﺎﻧﻮادﮔﯽ ﭘﺪﯾﺪآورﻧﺪﮔﺎن و ﺳﺎل اﻧﺘﺸﺎر. اﻃﻼﻋﺎت روﺷﯽ ﮐﻠﯿﺪی: روش و ﻫﺪف ﭘﮋوﻫﺶ. اﻃﻼﻋﺎت ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی اﺻﻠﯽ: ﻧﺘﺎﯾﺞ و ﯾﺎﻓﺘﻪﻫﺎی پژوهش. همه کوششهای تحقیق به روش فراترکیب در این مرحله متجلی میشود بنابراین این مرحله بسیار بااهمیت است.
تجزیه و تحلیل یافتههای کیفی
در مرحله بعد، پژوهشگر به دنبال کدهای برآمده از فرآیند فراترکیب است. به همین دلیل برای تمام عوامل استخراج شده از منابع مرتبط با مسئله یابی، یک کد در نظر گرفته میشوند و سپس این کدها با توجه به منابعی که از آنها استخراج شده اند و همچنین میزان فراوانی آن ها، طبقه بندی میشوند. این یک گام حیاتی در روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو است.
کنترل کیفیت و ارائه یافتهها
در بحث کنترل کیفیت راهکارهای متعددی وجود دارد اما بهترین روش استفاده از برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی CASP است. روش CASP یا Critical Appraisal Skills Program به معنای برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی، ابزاری برای ارزیابی کیفیت مطالعات اولیه پژوهشهای کیفی است. در مرحله آخر به ارائه یافتهها از مراحل پیشین پرداخته میشود که در اینجا با توجه به بررسی معانی کدها، آنها در یک مفهوم مشابه دسته بندی میشوند. سپس مفاهیم به دست آمده تجمیع شده و در مقولههای کلی تر قرار میگیرند.
جمعبندی روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو
در بسیاری از مطالعات، ادبیات پژوهش و مبانی نظری پیرامون پدیده مورد مطالعه بسیار غنی است. مقالهها، پایاننامهها و منابع مشابه در زمینه موضوع زیاد هستند و نیازی به مصاحبه وجود ندارد. اگر پژوهشگری درصدد شناسایی سازههای زیربنایی پدیده باشد میتواند با رجوع به منابع موجود به خوبی آنها را شناسایی کند. روشهایی مانند فراترکیب و فراتحلیل یا مرور سیستماتیک با همین هدف طراحی گردیدهاند. در این میان روش فراترکیب بسیار کاربردی است و روششناسی روشنی برای آن وجود دارد. روش سندلوسکی و ﺑﺎروسو شامل هفت گام است که با استفاده از آن میتوان سازههای زیربنایی پدیدهها را شناسایی کرد.
منبع: آرش حبیبی براساس کتاب فراترکیب نوشته سندلوسکی و ﺑﺎروسو
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۰۷ اسفند ۹۸
ممنون از توضیحاتتون. ایشالا که هرچه زودتر کرونا تموم شه و شما هم بسلامتی متن رو بازخوانی کنید.
🙏🙏🙏
سلام. لطفا منبع توضیحات سایت در خصوص روش فراترکیب مربوط به سندلوسکی و باروسو را می فرمایید؟ بسیاری از منابع اشاره به کتاب “Handbook for synthesizing qualitative research” کرده اند. در صورتی که بنده این کتاب را مطالعه کردم و چنین مطالبی در آن موجود نیست. برای رفرنس دهی در رساله دکتری به این رفرنس نیاز دارم. ممنون
آموزشهای سایت حاصل مطالعات دکتر حبیبی است که با قلم خودشان برای درک بهتر دانشجویان، پژوهشگران و اساتید نوشته شده است.
سلام و وقت بخیر
من نیاز به اطلاعاتی در رابطه با فراتلخیص یا meta summary)دارم ممنون میشم تفاوتش با فراترکیب ذکر بشه
فصل ششم کتاب فراترکیب نوشته سندلوسکی و باروسو رو مطالعه کنید.
نکات پایانی متنتان مجابم کرد که این خط را بنویسم امید که اتفات زیبا در راه باشند به امید آن روز…
سلام وقت شما بخیر از روش سندلوسکی و فراترکیب در فصل دوم رساله دکتری هم می توان استفاده کرد؟
درود بر شما. روش شناسی و تحلیل کیفی در فصل دو جایگاه ندارد.
برای ارائه دیدگاه خودمان و تحلیل و استنتاج و نظم دهی در فصل دوم چه الگویی مد نظر هست؟!
اخه ایرادی که از بنده سر پیش دفاع دکتری گرفته شد این بود که فصل دوم رساله صرفا جمع اوری اطلاعات مرتبط با وضوع نیست به تحلیل و نظرات نویسنده هم نیاز است
خوب ایراد بدی نگرفتند. در پایان فصل دو کوشش کنید تا به جمعبندی، تحلیل و تفسیر مطالعات پیشین به قلم خودتان بردازید. تنها زمانی باید از روشهایی مانند فراترگیب، مرور نظام مند و … استفاده کنید که اساتید به اشتباه شما را وادار به استفاده از روشهای تحلیلی یاد شده در فصل دوم نمایند.
یک دنیا ممنونم از راهنمایی شما
برای ارائه دیدگاه خودمان و تحلیل و استنتاج و نظم دهی در فصل دوم چه الگویی مد نظر هست؟! ایرادی که از بنده سر پیش دفاع دکتری گرفته شد این بود که فصل دوم رساله صرفا جمع اوری اطلاعات مرتبط با وضوع نیست
سلام و احترام
وقت شما بخیر
ارائه شاخص ها و چهارچوب نظری در فصل دوم رساله دکتری باید به چه صورتی بیان شود می توانیم ذکر کنیم این شاخص ها از جدول سندلوسکی و بارسو و جدول casp استخراج شده یا نمی توانیم
درود بر شما. روش فراترکیب بهتر است در فصل چهارم ارائه شود. چارچوب نظری برای رساله دکتری که مبتنی بر روشهای اکتشافی باشد یک اشتباه بزرگ است که متاسفانه برخی اساتید بر آن اصرار میورزند. اگر شما به یک چارچوب نظری منسجم برسید دیگر نیازی به روشهای آمیخته اکتشافی نیست و مدل در پایان فصل دو ساخته میشود.