تحلیل مسیر
تحلیل مسیر (Path analysis) روشی آماری مبتنی بر تحلیل رگرسیون چند متغیرى است که برای سنجش روابط متغیرها در یک مدل علّی استفاده میشود. در این روش از ضریب بتای استاندارد رگرسیون جهت تعیین جهت و شدت روابط میان متغیرها استفاده میشود. مقدار آماره تی نیز معناداری روابط را نشان میدهد.
هدف تحلیل مسیر به دست آوردن برآوردهاى کمى روابط على ( همکنشی یکجانبه یا کواریته) بین مجموعه اى از متغیرهاست. ساختن یک مدل علی لزوماً به معنای وجود روابط علی در بین متغیرهای مدل نیست بلکه این علیت بر اساس مفروضات همبستگی و نظر و پیشینه تحقیق استوار است. برای انجام محاسبات مربوط به تحلیل مسیر میتوان از نرمافزار SPSS استفاده کرد.
تحلیل مسیر جهت و شدت روابط متغیرهای تحقیق را نشان میدهد. مقادیری که جهت و میزان تاثیر میان متغیرها را نشان میدهند ضریب مسیر نامیده میشوند و با به صورت قراردادی با حرف بتای لاتین β نمایش داده میشوند. ضرایب مسیر همان ضریب استاندارد شده رگرسیون هستند. بنابراین برای تحلیل مسیر باید از رگرسیون خطی ساده استفاده شود. تحلیل مسیر تنها بر روی متغیرهای قابل مشاهده انجام پذیر است و اگر بخواهید بین ابعاد تحلیل مسیر را اجرا کنید باید میانگین سوالات هر بعد را حساب کنید تا متغیر پنهان به یک متغیر قابل مشاهده تبدیل شود.
پیشفرضهای تحلیل مسیر
برای انجام این محاسبات باید پیشفرضهایی در نظر گرفته شود که مهمترین آنها عبارتند از:
- به ازای هر متغیر در مدل بین ۱۰ تا ۲۰ نمونه لازم است.
- از متغیرهای نسبی و فاصلهای استفاده شود.
- وجود رابطه خطی بین متغیرهای پیش بین با متغیر وابسته (Residual plot in regression Scatterplots)
- استقلال خطاها یا غیر همبسته بودن جملات خطای متغیرها (آزمون دوربین-واتسون)
- نرمال بودن دادهها و مشخص کردن آن با آزمون (Komogorov-Smirnov statistic)
- عدم وجود همخطی چندگانه (Multicollinearity)
- همخطی بودن چندگانه زمان بروز مییابد که بین حداقل دو متغیر مستقل همبستگی بالایی وجود داشته باشد.
- یک سویه بودن جهت مدل (Recursive)
منظور از یک سیوه بودن این است که اگر A بر B تاثیر داشته باشد و B بر C اثر داشته باشد C بر A نمی تواند تاثیر داشته باشد. همچنین در بیشتر مطالعه مدیریت و علوم اجتماعی از طیف لیکرت استفاده میشود. این مقیاس رتبهای است لیکن بسیاری از پژوهشگران با کمی تسامح مقیاس لیکرت را مقیاس فاصلهای در نظر میگیرند.
اصول ترسیم نمودار مسیر
۱- عدم وجود حلقه
۲- عدم وجود مسیر رفت و برگشت بین متغیرها
۳- حداکثر تعداد همبستگیهای مجاز بین متغیرهای درونزا برابر با تعداد مسیرها
متغیرهای درونزا و برونزا
متغیرهای یک مدل میتوانند درونزا (Endogenous) یا برونزا (Exogenous) باشند بنابراین سه نوع متغیر قابل تمایز است:
متغیر مستقل برونزا : متغیری که از هیچ متغیر دیگری تاثیر نمی گیرد اما بر همه یا برخی متغیرهای مدل تاثیر دارد. مقدار متغیر برونزا توسط سایر متغیرهای درون مدل تعیین نمی شود بلکه مقدار آن درخارج مدل تعیین میشود. سازه برونزا، سازهای است که هیچ اثری از سایر متغیرهای الگو و مدل طراحی شده نمی پذیرد.
متغیر مستقل درونزا (میانجی) : متغیری که از برخی متغیرها تاثیر میگیرد و برخی متغیرها تاثیر میگذارد.
متغیر وابسته : متغیری است که بر هیچ متغیری تاثیری ندارد اما از همه یا برخی متغیرهای مدل تاثیر میپذیرد.
از نظر نموداری متغیر برونزا متغیری است که هیچ فلشی به آن وارد نمی شود در حالیکه متغیر درونزا متغیری است که حداقل یک فلش به آن وارد میشود.
مسیر
مسیر در مدل علّی نشان دهنده اثر یک متغیر بر متغیر دیگر است. در تحلیل مسیر معمولا مسیر را با یک فلش جهت دار یک طرفه که ازمتغیر برونزا به متغیر مربوطه درونزا رسم شده است نمایش میدهند. میزان تاثیر متغیر i بر متغیر j با نماد βij نمایش داده میشود. اگر این مقدار منفی باشد یعنی رابطه معکوس است و اگر مثبت باشد این رابطه مستقیم است. مقدار ضریب بتا بین [۱ و ۱-] است و هر چه قدر مطلق این مقدار از ۰/۳ بیشتر باشد نشان میدهد تاثیر قوی تر است. اگر مقدار آماره t از ۱/۹۶ بزرگتر باشد رابطه معنادار است.
جملات خطا
جمله خطا یا error term نشان دهنده میزانی از واریانس متغیر درونزا است که از سوی متغیرهای موثر بر آن تبیین میگردد. بنابر این در یک مدل علّی به تعداد متغیرهای درونزا، جمله خطا وجود دارد. جمله خطا را معمولا با حرف e یا d نمایش میدهند. به میزان خطای باقیمانده residual نیز گویند و در یک مدل مسیر با استفاده از جذر ۱-R2 محاسبه میشود. منظور از R2 ضریب تشخیص (ضریب تعیین) است که مجذور ضریب بتای استاندارد میباشد.
طراحی مدل مسیر
برای طراحی مسیر ابتدا متغیرهای مدل را مشخص کنید. سپس براساس فرضیههای تحقیق جهت روابط را تعیین کنید. بری آزمون فرضیههای تحقیق نیز از رگرسیون خطی ساده استفاده کنید. ضرایب بتا و مقادیر خطا را به مدل منتقل کنید. دقت کنید میزان همبستگی متغیرهای مستقل برونزا را با روش پیرسون تعیین کنید. بین متغیرهای مستقل برونزا یک فلش دو جهته وجود دارد که همان ضریب همبستگی پیرسون است.
یک مدل مسیر میتواند دارای متغیر میانجی (Mediator) باشد و حتی نقش متغیرهای تعدیلگر (Moderator) نیز میتواند بررسی شود.
خروجی این مرحله ممکن است مجموعهای از فرضیههای مرتبط و یکپارچه باشد که معمولا از طریق ترسیمی و یا ریاضی بیان میشود.
در تحقیقات علوم اجتماعی مدلهای مفهومی معمولا به روش ترسیمی و نموداری بیان میشوند.
برای آزمون مدل مفهومی میتوان از رگرسیون در نرمافزار spss استفاده نمود.
انواع روابط بین متغیرها در نمودار تحلیل مسیر
۱- اثر مستقیم: بیانگر یک اثر مستقیم متغیر x بر روی متغیر y است.
۲- اثر غیر مستقیم: یک اثر غیرمستقیم متغیر x بر روی y از طریق یک متغیر پیشبینیکننده دیگر.رابطه بین X و Y وقتى غیر مستقیم است که X علت Z است و Z نیز به نوبه خود در Y اثر دارد.
بسیاری از پژوهشگران مایلند اثر کلی یک متغیر را بر متغیر دیگر محاسبه کنند این کار از طریق جمع اثر مستقیم با مجموع آثار غیرمستقیم آن به دست میآید. آثار غیرمستقیم از طریق حاصلضرب ضرائب هر مسیر محاسبه میشود:
۳- اثر کاذب: رابطه بین X و Y وقتى کاذب (Spurious) است که Z علت هر دو متغیر X و Y باشد.
۴- اثرات تحلیل نشده: رابطه بین دو متغیر وقتى تحلیل نشده است که هر دوى آنها برونزا (exogenous) بوده و بنابراین تبیین تغییر پذیرى بین آنها توسط مدل امکان پذیر نباشد.
حجم نمونه تحلیل مسیر
براساس دیدگاه کلاین (۱۹۹۸) اندازه نمونه کافی برای تحلیل مسیر ۱۰ برابر شمار پارامترهای مدل است. بهترین اندازه نمونه نیز ۲۰ برابر شمار پارامترهای مدل میباشد. بنابراین بهتر است حجم نمونه بین ۱۰ تا ۲۰ برابر شمار پارامترهای مدل باشد (منبع).
استفاده از قواعد سرانگشتی مانند قاعده ۱۰ برابر در مدلهای معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با انتقاد بسیاری همراه است. چنین راهکارهایی از پشتوانه آماری مناسبی برخوردار نیستند و بیشتر یک پیشنهاد تجربی هستند. راهکار مناسب برای این منظور محاسبه حجم نمونه با استفاده از اندازه اثر و تحلیل توان است. براساس راهکار پیشنهادی کوهن با اندازه اثر مورد علاقه و با توان آزمون ۸۰% و البته با توجه به شمار سازهها و گویههای مدل میتوان نمونه مناسب را برآورد کرد.
خلاصه و جمعبندی
برای اعتبارسنجی الگوی روابط علی میان یک مجموعه از متغیرها میتوانید از تحلیل مسیر استفاده کنید. در این روش با استفاده از محاسبه ضریب بتای رگرسیون جهت و شدت روابط میان متغیرهای مدل قابل تبیین است. همچنین برای سنجش معناداری روابط میتوانید از آماره تی استفاده کرده یا به مقدار معناداری مشاهده شده استناد کنید. برای انجام این روش باید پیشفرضهایی نیز لحاظ شود که در مقاله فوق اشاره گردید. در نهایت در مقایسه این روش با مدل معادلات ساختاری باید گفت مدلهای ساختاری از اعتبار بیشتری برخوردار هستند.
منبع: حبیبی، آرش؛ سرآبادانی، مونا. (۱۴۰۱). آموزش کاربردی SPSS. تهران: نارون.
آمار کاربردی مدیریت | ۲۷ اسفند ۹۱
سلام یه سوال دارم در روش تحلیل مسیر
امکان دارد بین دو متغیر برون زا رابطه وجود نداشته باشد
متغیرهای برون زا اساساً از هیچ متغیری تاثیر نمی پذیرند. اگر منظور شما کمانی است که متغیرهای برون زا را به هم متصل می کند بارعاملی مشاهده شده روی آن کمان صرفاً میزان همبستگی دوسویه است.
سلام ممنون از پاسخگویتان
سوال من هم در مورد همبستگی دوسویه هست که بین دو متغیر مستقل(برونزا) در مدل نشان دادید که حاکی از همبستگی این دو متغیر با هم هست. من دو متغیر مستقلی که برای کارم در نظر گرفتم به نظر نمی رسه همبستگی دوسویه باهم داشته باشند. ولی هر کدام از این متغیرها بصورت جداگانه با متغیر واسطه ای و ملاک رابطه دارند. با این توصیفات مشکلی در ارائه مدل از نظر شما پیش نمیاد؟
دقت کنید مقالات علمی و پایان نامه های فارسی دو وادی کاملا متفاوت هستند. اگر قصد ارائه یک مقاله لاتین و معتبر دارید باید این همبستگی دوسویه را محاسبه و نتیجه را گزارش کنید. اگر پایان نامه فارسی مینویسید به هیچ وجه کمان بین دو متغیر مستقل برونزا را ترسیم نکنید زیرا اساتید ما کلاً با این موضوع بیگانه هستند و از شما ایراد خواهند گرفت.
سلام، یک سوال داشتم از خدمتتون
برای سنجش یک فرضیه غیر مستقیم ، آیا باید همه فرضیه های مستقیمش معنادار شده باشند؟
یا اینکه می تونه مثلا فرضیه مستقیم پیش بین به ملاک معنادار نباشه ، ولی فرضیه غیر مستقیمشون (از طریق متغیر میانجی) معنا دار باشه؟
(با توجه به اینکه همبستگی ساده بین همه متغیرها معنادار شده است).
سوال شما دو وجهی است. فرض کنید متغیر Z بین دو X و Y متغیر قرار دارد.
اگر X بر Y تاثیر داشته باشد و Y بر Z تاثیر داشته باشد حتی اگر X بر Z به صورت مستقیم اثر نداشته باشد، اثر غیرمستقیم X بر Z باید محاسبه شود.
اگر X بر Y تاثیر داشته باشد و B بر Z تاثیر نداشته باشد اثرغیرمستقیم وجود ندارد.
اگر X بر Y تاثیر نداشته باشد ولی Y بر Z تاثیر داشته باشد اثرغیرمستقیم وجود ندارد.
در بررسی اثرات غیرمستقیم بین X و Z رابطه مستقیم X و Z اهمیتی ندارد.
سلام ببخشید من یک متعبر مستقل دارم و دوتا وابسته (هرکدو م شش عدد زیر مجموعه داره) میتونم از این مدل استفاده کنم
هر نوع تحقیقی که رابطه متغیرها را در قالب متغیرهای مستقل و وابسته بررسی کند با روش تحلیل مسیر قابل انجام است.
سلام خسته نباشید. آیا در تحلیل آماری امکان دارد که رابطه بین دو متغیر وابسته و مستقل با همبستگی پیرسون تایید شود و مثبت و معنادار باشد ولی همین رابطه در معادلات ساختاری با ضریب مسیر و آماره t معنادار نباشد و نقض شود؟
اگر در همبستگی فقط دو متغیر وجود داشته باشد میزان ضریب همبستگی پیرسون و ضریب بتای رگرسیون دقیقا یکسان بدست میآید. اگر همین دو متغیر با مدل ساختاری ارزیابی شوند نتیجه خیلی مشابه خواهد شد. حال اگر متغیر سومی وارد معادله شود نتایج کاملا متفاوت می شود. بحث تفاوت همبستگی و رگرسیون را مطالعه کنید.
بله دقیقا من در پژوهشم دوتا متغیر مستقل دارم و یک متغیر وابسته و یک متغیر میانجی… رابطه بین یکی از متغیرهای مستقل و وابسته در همبستگی معنادار و مثبت است ولی داخل مدل معادلات ساختاری معنادار نیست و این دو رابطه مستقیم ندارند.
حالا اگر من همبستگی را گزارش کنم که این دو رابطه دارن و و از طرف دیگه در معادلات ساختاری گزارش کنمکه رابطه معنادار نیس… آیا اساتید داور ممکنه ایراد بگیرن؟
باید هم ایراد بگیرند کاربرد همزمان تکنیک موازی غلط است. باید از یک روش استفاده کنید و البته مشخص کنید چرا از همبستگی، رگرسیون یا مدل معادلات ساختاری استفاده کرده اید.
سلام. اگه یه مدل ساده (شامل یک پیش بین یک ملاک و یک میانجی) داشته باشیم، برای این که وارد معادلات ساختاریش کنیم باید خرده مقیاسها رو هم درنظر بگیریم. سوال من اینه که لازمه ما برای خرده مقیاسها هم فرضیه بنویسیم و اونارو هم تبیین کنیم یا همون فرضیه هایی که براساس نمره کل متغیرهامون هست رو تبیین کنیم کافیه؟
اینکه بخواهید فرضیه های فرعی بنویسید به نظر خود شما بستگی داره با این وجود اگر از پرسشنامه استاندارد استفاده میکنید خرده مقیاسها قبلا اعتبارسنجی شدند و اجباری به اثبات دوباره آنها نیست.
سلام. یک سوال داشتم. تحلیل مسیر اگه معنادار نبود چطور باید گزارش بشه در پایان نامه واسه فصل ۵؟
خیلی ساده است اگر فرض بر این است دو متغیر باید با هم رابطه داشته باشند باید بررسی کنید چرا رابطه نقض شده است. آیا در تحقیقات مشابه نیز همین نتایج بدست آمده است. پیشنهاد نوشتن به توان بحث شما بر میگردد.
سلام بنده قصد تهیه ماتریس کواریانس برای تحلیل معادله ساختاری را دارم. ابزار بنده پنج پرسشنامه استاندارد است که سه پرسشنامه دارای مولفه ( یک پرسشنامه به عنوان متغیر برونزا یک پرسشنامه به عنوان متغیر درونزا یا میانجی و یک پرسشنامه به عنوان متغیر وابسته) و دو پرسشنامه دیگر فاقد مولفه که به عنوان متغیر درونزا است. ایا باید نمره پرسشنامه های فاقد مولفه را به عنوان متغیر مشاهده در تهیه ماتریس کواریانس استفاده نمود و در پرسشنامه های دارای مولفه نمره مولفه ها را در تهیه ماتریس کواریانس به عنوان متغیر مشاهده استفاده کرد و نمره کل پرسشنامه را… بیشتر بخوانید
پرسشنامه ملاک اظهارنظر نیست. باید ببینید چه ابعادی دارید. هر بعد از چند گویه تشکیل شده است. ابعاد و گویهها را به عنوان متغیرهای پنهان و متغیرهای مشاهدهپذیر وارد مدل کنید.
سلام، آیا Pooled effect دارای دامنه عددی خاصی است؟ حتما بایستی کمتر از یک باشد؟
تا جاییکه من اطلاع دارم بحث داده های پنلی و داده های انباشه در حوزه نرم افزار ایویوز هست و در رگرسیون خطی که با SPSS انجام میشود، تابحال برخوردی نداشتم.
سلام و ادب
ممنون به خاطر اطلاعات مفیدتون. من برای انجام تزم بایستی از تحلیل مسیر و معادلات ساختاری استفاده کنم.ممکنه از حضورتون خواهش کنم کتاب، مقاله و یا لینک مفیدی برای مطالعه معرفی کنید.سپاسگزارم
جهت تحلیل مسیر با رگرسیون میتوانید از کتاب آموزش SPSS که در سایت موجود است استفاده کنید. برای مدلیابی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل کتاب هومن توصیه می شود و برای مدل یابی معادلات ساختاری با اموس کتاب قاسمی مفید است.
پورکاظم، زهرا (۱۳۹۰)، آموزش تحلیل مسیر و اصول آن، پایگاه اینترنتی پارس مدیر، آدرس:http://www.parsmodir.com/db/research/path-analysis.php سلام چرا دسترسی به این مقاله امکان نداره؟
چنین مقاله ای وجود ندارد و این دوستی که نام بردید هم احتمالا مانند بسیاری دیگر از وبلاگ نویسان مطالب سایت ما را بدون رعایت حق کپی رایت منتشر کردهاند.
سلام. خطای معیار مسیر چیست؟
خطای معیار در تحلیل رگرسیون به زبان ساده میزان خطا در برآورد پارامتر Y براساس پارامتر X است. تفاوت خطا و مقدار باقیمانده بسیار مفصل است و به عنوان یک پژوهشگر مدیریت خیلی نیازی به دانستن این مقوله نیست. این موضوع رو به دانشجویان و پژوهشگران آماری واگذار کنیم بهتر است.
سلام خسته نباشید… ببخشید یه سوال
چرا فرضیه ها بر اساس مقادیر ضرایب مسیر تایید یا رد می شوند؟؟ تحلیلش چی میشه؟؟ و اینکه من یه پایان نامه ای رو خوندم که برای بررسی اعتبار ابزارهای اندازهگیری از مقایسه همبستگی و جذر میانگین واریانس استخراج شده استفاده کرده بود اما هیچ اشارهای نکرده بود که از چه نوع همبستگیای استفاده کرده ( نرمال بودن یا نبودن داده ها رو هم اشارهای نکرده) از کجا باید فهمید که از چه روشی استفاده شده؟؟
ضریب مسیر جهت و شدت رابطه را نشان میدهد. این مقدار بین صفر تا یک است هرچه بیشتر باشد شدت رابطه بیشتر است. همچنین اگر منفی باشد یعنی رابطه عکس است و اگر مثبت باشد یعنی رابطه مستقیم است. برای مثال فرض کنیذ ضریب مسیر بین دو متغیر رضایت و اعتماد ۰/۶ بدست امده است بنابراین رضایت بر اعتماد تاثیر نسبتاً زیاد و مستقیم دارد. برای اینکه بفهمید این تاثیر معنادار است باید آماره تی را محاسبه کنید. اگر آماره تی از مقدار بحرانی تی در سطح خطای یک درصد(طبق جدول آماری ۱/۹۶) بیشتر باشد آنگاه این رابطه مثبت و… بیشتر بخوانید
سلام
آیا اامکان دارد اثرکلی – مجموع اثر مستقیم و غیرمستقیم- بالای ۱ باشد؟
به لحاظ نظری و عملی امکان پذیر نیست.
با سلام ببخشید چطور باید یک رابطه غیرمستقیم را در تحلیل مسیر تبیین کرد.یعنی آیا این تحلیل به این صورت است که مثلا x با y رابطه دارد به صورت غیرمستقیم و چیزی از z ننویسیم ؟ ممنون میشم واقعا چون به مشکل برخوردم و خیلی سرچ کردم.
پرسش شما روشن نیست اما به طور کلی دقت داشته باشید: اگر متغیر بخواهید تاثیر غیرمستقیم متغیر X بر Y از طریق متغیر میانجی M را تبیین کنید باید مشخص کنید X بر M تاثیر دارد و متغیر M نیز بر y تاثیر دارد.
سلام
پژوهش من رتبه بندی شاخص های مدل efqm با تکنیک ahp است، و فرضیه هم نداشتم. میتونم تحلیل مسیر انجام بدم و چگونه؟
خیر، روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارتباطی با روش تحلیل مسیر ندارد.
سلام و خسته نباشید
ضمن تشکر فراوان
در محاسبه AVF، برای تعیین اثر مستقیم:
۱- اگر رابطه بین متغیر مستقل برونزا با متغیروابسته معنی دارنباشد، آیا اثر مستقیم راباید صفر در نظر بگیریم؟
۲- در برخی مواقع رابطه بین متغیر مستقل برونزا با متغیروابسته منفی است.باید چکار کرد؟
ممنونم
متاسفانه با مفهوم AVF اشنا نیستم و نمی دانم مخفف چیست. ولی بطور کلی به آموزش متغیر میانجی رجوع کنید. سوال شما با رسم شکل توضیح داده شده است.
سلام
من پایان نامه ام، ارزیابی عملکرد با مدل efqm است. برای پرسشنامه EFQM که دارای معیار و زیر معیارها می تونم تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی انجام بدم
بله می توانید. برای مطالعه بیشتر مدل EFQM را مطالعه کنید.
سلام من در مقالات معتبر الزیور دیدم که برای متغیر مستقل برونزا یک error تعیین شده است البته آن متغیر چند سوال داشته است که هر سوال نیز یک error داشت. اما در ویدئوهای آموزشی که برخی کارشناسان تهیه کردند برای متغیر مستقل برونزا error نگذاشتند. آیا رفرنس انگلیسی معتبر وجود دارد برای آموزش؟
نیازی به منبع نیست. همانظور که در متن نیز توضیح داده شده میزان خطا از رابطه ۱-R2 محاسبه میشود. متغیر مستقل برونزا اصلا پیش بینی نمیشود بنابراین میزان ضریب تشخیص آن صفر است. محاسبه خطای پیشبینی برای متغیری که اساساً قرار نیست پیشبینی شود مصداق ندارد.
رکس بی کلاین در کتاب خود این جمله را می نویسد که در مدل معادلات ساختاری، هیچ فلشی به طرف متغیر های مستقل نمی رود مگر فلش خطا
The exogenous variables in a model have no incoming arrows except error.
Rex B. Kline
Kline, R. B. (1998). Methodology in the social sciences. Principles and practice of structural equation modeling. Guilford Press
از نظر من این گزاره اشتباه است. یک سوال میپرسم چطور می شود خطای پیش بینی را برای متغیری که قرار نیست پیش بینی شود محاسبه کرد؟ با این وجود اگر شما بر این دیدگاه استوار هستید که باید برای متغیرهای مستقل برونزا میزان خطا را محاسبه کرد از دست من کاری ساخته نیست و شاید در مطالعات دیگر افراد دیگری جواب قانعکنندهای برای شما داشته باشند.
برای انجام تحلیل مسیر باید از رگرسیون ساده استفاده کنیم. به نظرم همین راه بهترین راه هست.
با سلام
وقت شما بخیر
در پژوهشی سه متغیر پیش بین به نامهای A B C
یک متغیر میانجی به نام M و دو متغیر پیامد به نامهای W Z وجود دارد.
بر اساس روش تحلیل میسر فرضیه های احتمالی آن را مرقوم فرمایید.
با سپاس بیکران
این پرسش مربوط به بخش فرضیه و آزمون فرض آماری است.
با سلام
وقت شما بخیر
جه کسی می توان سوال زیر را جواب دهد
در پژوهشی سه متغیر پیش بین به نامهای A B C
یک متغیر میانجی به نام M و دو متغیر پیامد به نامهای W Z وجود دارد.
بر اساس روش تحلیل میسر فرضیه های احتمالی آن را مرقوم فرمایید.
با سپاس بیکران
پرسش خود را در مطلب فرضیه و آزمون فرض آماری بیان کنید.
سلام
ببخشیدآیا امکانش هست که با داشتن جدول نتایج به طور دستی؛ درستی نتایج بدست اومده(اثر کلی و اثر غیر مستقیم )از تحلیل مسیر رو مشخص کنیم؟
درستی بتا رو چطور می توان فهمید؟
آیا نکاتی وجود داره که متوجه اشتباهاتمون در جدول نتایج بشی؟
ممنون از پاسخگوییتون
منظور از جدول نتایج به صورت دستی رو متوجه نمیشم بههر حال برای بررسی معناداری ضریب بتای استاندارد باید از آماره t یا مقدار معناداری sig استفاده کنید.
برای معناداری اثرات غیرمستقیم هم از آزمون سوبل استفاده کنید.
با سلام و عرض ادب
آیا مجموع اثرات مستقیمی که مولفه های یک متغیر بر وابسته دارد برابر است با اثری که خود متغیر بر روی وابسته دارد؟
یعنی میتوان اثرات مولفه های یک متغیر که بر وابسته دارند جمع کرد و به جای اثر خود متغیر بر وابسته دانست؟
ممنون
به لحاظ نظری دیدگاه شما صحیح است ولی هیچ منبع موثقی ندارم که این دیدگاه را پشتیبانی کند.
با سلام و احترام
بنده با استفاده از روش ism به یک مدل رسیده ام حال سوال این است چگونه می توان مدل را با تکنیک تحلیل مسیر آزمود؟
بسیار ساده، برای هریک از مقولههای مدل تعدادی گویه شناسایی کرده، پرسشنامه را تنظیم کنید. سپس با روش رگرسیون مساله را حل و مدل را اعتبارسنجی کنید.
با سلام و عرض ادب
حجم نمونه تحلیل مسیر چطور و از چه روشی مشخص میشه؟
ممنون
تحلیل مسیر با روش رگرسیون انجام میشود. آموزش محاسبه حجم نمونه رگرسیون را مطالعه کنید.
سلام ممنون از مطالب خوبتون، ببخشید تو مدلهایی که باقیمانده آنها نرمال نیست و هیچ کدام از متغیر ها هم نرمال نیست چطور باقیمانده های اکسل را با متغیر مجازی یا روش دیگه ای نرمال کنیم، البته تعداد داده ها زیاد است ولی نمی خواهیم از قضیه حد مرکزی استفاده کنیم
ممنون
راهی برای نرمال کردن دادههای غیرنرمال نمیشناسم. به طور کلی نرمال بودن دادههای طیف لیکرت زیر سوال هست.
سلام
اگر ما در یک مدل معادلات ساختاری ۴ متغیر به عنوان متغیر میانجی داشته باشیم برای سنجش رابطه میان این ۴ متغیر میانجی باید چه کاری را انجام بدهیم؟
این روابط متغیرها است که نقش آنها (وابسته، مستقل، میانجی یا تعدیلگر) را تعیین میکند طرح موضوع شما برعکس و اشتباه است.
سلام تفاوت ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری در چیه؟دامنه قابل قبول معادلات ساختاری چنده؟
مقاله تفاوت رگرسیون و همسبتگی را مطالعه کنید. به احتمال بسیار زیاد مشکل شما حل خواهد شد. اگر بازهم سوالی بود زیر همان آموزش مطرح کنید قطعا پاسخ داده خواهد شد.
سلام برای محسابه جمله خطای کلی باید جملات خطا در همه متغیرهای درون زا و جمله خطای متغیر وابسته را جمع کنیم؟ در این صورت چطور بفهمیم چند درصد واریانس متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل و درون زا تبیین می شود؟
سلام یه سوال داشتم.
متغیر aو b متغیر مستقل هستند و متغیر c متغیر وابسته به آنها. متغیر c از طریق متغیر تعدیلگر d روی متغیر e تاثیر میذاره. و در نهایت متغیر e روی متغیر f تاثیر میذاره.
اینجا متغیر aو b متغیر مستقل و c و f هر دو متغیر وابسته میشن؟
دقت کنید باید بین مفهوم متغیر وابسته و متغیر مستقل درونزا تفکیک قائل شوید.
در مدلسازی ساختاری دو تا متغیر پنهان و یک متغیر مستقل و یک وابسته دارم. سوالم اینه وقتی مدل را ران میکنم اعداد روابط روی فلش برای متغیر مشاهده زیر محموعه متغیر پنهان اعداد مثلا ۱،۰.۸- و… هستند ایا عدد ۱ و یا منفی غیر منطقی هستن و ایراد داره؟
اعداد یک و منفی یک غیرطبیعی هست و حتما مشکلی تو دادهها یا مدل وجود داره. البته فکر کنم منظور شما مدل معادلات ساختاری باشه چون مدلسازی ساختاری چیز دیگهای هست.
بله منظورم مدل معادلات ساختاری هست. در اینجا منظورم منفی ۰.۸ یا مثلا منفی ۰.۴۵ هست، این ایراد داره؟
داده هام مشکلی ندارن. حتی با اسمارتpls هم انجام دادم دوباره ضریب مسیر یا بار عاملی منفی درمیان. به نظرتون داده هارو باید چکار کنم؟
ویداجان سوال شما به تحلیل مسیر مربوط نیست. هر سوال را زیر آموزش مربوطه مطرح کنید. البته پاسخ به این سوال شما در همان آموزش نوشته شده است.
ببخشید یک متغیر مشاهده وابسته را چطوری در pls رسم کنم؟ چون هم متغیر پنهان داره؟
و اینکه تعداد داده های من ۸۰ تا هستند با pls مشکلی نداره؟
متغیر مشاهده وابسته نداریم. متیغرهای پنهان نقش مستقل و وابسته دارند. سوال شما با آموزش تحلیل مسیر ارتباطی ندارد در مورد این سوالات آموزش کاملی در سایت نوشته شده است.
سلام ممنون از سایت خوب و راهنمایی هایتان
درجه آزادی در مدل تحلیل مسیر چگونه به دست می آید.
من در تحقیقم ۳ متغیر پیش بین دارم و یک متغیر واسطه ای با سه مولفه
و یک متغیر وابسته
درجه آزادی این مدل برای بدست آوردن خی دو چند میشود.
برای این منظور از خروجی رگرسیون استفاده کنید در ضمن برای مطالعه بیشتر به بحث درجه آزادی رجوع کنید.
سلام ممنون از سایت مفیدتون.
موضوع پایان نامه من پیش بینی و مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود که با روش رگرسیون گام به گام انجام شد. اگر در جلسه مصاحبه ارشد از من بپرسن کاربرد تحلیل مسیر در پایان نامه من چیه من چی باید جواب بدم؟
سلام
ببخشید در تحلیل مسیر ضریب تبیین چند متغیر بر روی یک متغیر چگونه بدست میاد ؟
از مقدار R2 مربوط به متغیر وابسته در خروجی رگرسیون خطی استفاده کنید.
سلام چطور میشه بگین منظور از پارامتر در تحلیل مسیر چیه و برای هر پارمتر باید چند نفر انتخاب کنیم برای نمونه؟
به آموزش آمار پارامتریک و ناپارامتریک رجوع کنید.
سلام
می تونم کاری رو برای انجام تحلیل مسیر به شما بدهم؟
با شمارههای تماس با ما ارتباط بگیرید یا اینکه به ما ایمیل بزنید.
سلام
در خصوص مفهوم تحلیل مسیر (PA)و روش اجراش اگر کتابی رو معرفی کنید برای مطالعه ممنون می شم
کتاب تحلیل مسیر نوشته مادق فلاح، فریدون قصری و حسن غفورپور کتاب خوبی است. کتاب تکنیکهای کاربردی تحلیل مسیر در مطالعات پژوهشی نوشته عبدالمالکی و امانی یا کتاب تحلیل مسیر رضا عباسآبادی هم مراجع مناسبی هستند.
سلام و عرض ادب
در پژوهشهای کیفی و پدیدارشناسی که تعداد نمونه کم و در حدود ۲۰ نفر می باشد آیا تحلیل مسیر برای طراحی الگو از مولفه های بدست آمده مناسب است و در صورت عدم مناسب بودن آیا روش دیگری وجود دارد؟
بهتر است از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری استفاده کنید.
سلام و وقت بخیر
می خواستم بدونم وقتی در حضور متغیر میانجی(x رو مستقل، y رو وابسته، z متغیر میانجی)، رابطه x با z منفی شده، و رابطه z با y مثبت است. ضرب این دو که باعث بررسی رابطه میانجی هست، اونوقت منفی می شه. آیا میانجی می تونه منفی بشه؟ در حالی که ما می خواهیم بگیم میانجی اثر مثبت و معناداری بر روی متغیر وابسته داره
اثر میانجیگری میتواند مثبت یا منفی باشد. برای مثال ریسک در رابطه اعتماد با قصد خرید اثر میانجی منفی دارد. اینکه شما چه ادعایی کردید فقط ادعای شماست و در قالب فرضیه مطرح شده. فرض را با حکم قاطی نکنید. فرضیه میتواند تایید یا رد شود.
سلام
برای تحلیل روابط میانجی میشه فقط از تحلیل مسیر استفاده کرد؟ اگه نه مشکل تحلیل مسیر چیه که باید از بارون کنی. ازمون سوبل و.. استفاده کرد. ممنونم
سلامم استادم گفتن برای پایان نامم که سه متغیر مستقل و یک وابسته یا میانجی دارم باید از تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده کنم. سوالماینه که ثسمت روش پژوهش دقیقا چی باید بنویسم آیا تحلیل مسیر و معادلات ساختاری دو روش تجزیه داده هستند یا ایمکه یکی زیرمجوعه دیگری است؟
آموزش انواع روش تحقیق را مطالعه کنید.
در خصوص بررسی بررسی ارتباط در فرضیه های فرعی، می خواستم ببینم اصلا فرم تحلیل مسیر و جداول آن از طریق اس پی اس اس چگونه است.
سلام ببخشید من یک سوال دارم ممکن راهنمایی ام کنید . من یک دو متغیر مستقل، یک متغیر میانجی و یک متغیر وابسته دارم ، متغیرهای مستقل یا متغیر وابسته و همچنین با متغیر میانجی رابطه دارن ولی متغیر میانجی با متغیر وابسته رابطه ندارد ایا م یشود نقش غیر مستقیم متغیر مستقل بر متغیر میانجی حساب کرد. من خودم میگم نمیشه ولی چون یک قسمت مسیر قطع ولی استادم میگه می شه از طریق ازمون سوبل و مسیر غیر مستقیم بدین شکل حساب میشه رابطه متغیر مستقل با میانجی ضربدر رابطه متغیر مستقل با وابسته. ایا این درست؟
درود بر شما. چطور متغیری بدون آنکه با متغیر وابسته رابطه داشته باشد متغیر میانجی نامگذاری شده؟
سلام.
آیا با توجه به ضرایب مسیر چندین متغیر مستقل به یک متغیر وابسته، میتوانیم این متغیرهای مستقل رو اولویت بندی کنیم.
یا برای اولویت بندی باید حتما از آزمون فرید من استفاده کنیم؟
درود بر شما. ضریب مسیر جهت و شدت رابطه را نشان میدهد بنابراین هرچه ضریب مسیر بیشتر باشد تاثیرگذای بیشتر است.
سلام اعدادی که در مدل معادلات ساختاری کنار متغیرهای پنهان شده چه اعدادی هستن؟؟
درود بر شما. واریانس تببین نشده خطا