حجم نمونه مدل معادلات ساختاری
محاسبه درست حداقل حجم نمونه برای مدلیابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاثیر بسیاری بر کیفیت نتایج حاصل از تحلیل دارد. برای تعیین حجم نمونه مدل معادلات ساختاری از با استفاده از تعداد متغیرهای پنهان و قابل مشاهده، توان آزمون و اندازه اثر استفاده کرد.
نظر به اهمیتی که اندازه نمونه در نتایج مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی دارد روشهای زیادی برای این منظور ارائه شده است. گروهی با استناد به افراد صاحبنظر عددی معین را به عنوان حداقل نمونه لازم انتخاب میکنند. برخی نیز معتقد هستند حجم نمونه براساس تعداد سازههای اصلی یا متغیرهای پنهان تعیین میشود. با وجود آنکه در مورد حجم نمونه لازم برای تحلیل عاملی و مدلهای ساختاری توافق کلی وجود ندارد، اما به زعم بسیاری از پژوهشگران حداقل حجم نمونه لازم ۲۰۰ میباشد.
نظر به اهمیت موضوع و ابهامی که در این زمینه وجود دارد در این نوشتار کوشش بر آن است تا رویکردهای گوناگون شناسایی شود. پس از آن جزئیات هر رویکرد با مثالی کاربردی تشریح میشود. در نهایت نیز بهترین روش برای محاسبه حجم نمونه مدل معادلات ساختاری ارائه میگردد.
روشهای محاسبه حجم نمونه مدل معادلات ساختاری
یک پرسش بسیار مهم در تحلیل عاملی و مدلیابی معادلات ساختاری، تعیین حداقل حجم نمونه است. دقت کنید محاسبه حجم نمونه با فرمول کوکران و یا رجوع به جدول مورگان در اینجا مصداق ندارد. این یک خطای رایج در میان پژوهشگران است و باید از آن اجتناب شود. با وجود آنکه درمورد حجم نمونه لازم برای تحلیل عاملی و مدلهای ساختاری توافق کلی وجود ندارد؛ اما در پژوهشهای گوناگون از چند شیوه مختلف برای محسابه حجم نمونه استفاده میشود:
- استناد به حداقل نمونه لازم
- محاسبه براساس تعداد متغیرهای مشاهدهپذیر
- محاسبه براساس روش نمایی گاما
محاسبه حجم نمونه با فرمول کوکران و یا رجوع به جدول مورگان در اینجا مصداق ندارد. این یک خطای رایج در میان پژوهشگران است.
الف) استناد به صاحبنظران برای تعیین حجم نمونه
نخستین راهکار برای تعیین حداقل حجم نمونه مورد نیاز برای مدلهای ساختاری استناد به افراد صاحبنظر است. به زعم بسیاری از پژوهشگران حداقل حجم نمونه لازم ۲۰۰ است.
در برخی منابع نیز براساس تعداد متغیرهای مشاهدهپذیر (سوالات پرسشنامه) به محاسبه حداقل نمونه مورد نیاز پرداخته میشود. در تحلیل عاملی اکتشافی برای هر متغیر مشاهدهپذیر ۱۰ یا ۲۰ نمونه لازم است. همچنین حداقل ۳۰۰ نمونه توصیه شده است. برخی نیز عقیده دارند در تحلیل عاملی تأییدی و مدل ساختاری، حداقل حجم نمونه براساس متغیرهای پنهان تعیین میشود نه متغیرهای مشاهدهپذیر. در اینجا ۲۰ نمونه برای هر عامل (متغیر پنهان) لازم است. بهطورکلی حداقل ۲۰۰ نمونه توصیه شده است.
فرض کنید یک پرسشنامه شامل ۵۰ گویه برای سنجش سازه A طراحی کردهاید. چنانچه هیچ پیش فرضی درباره ابعاد (متغیرهای پنهان) سازه A نداشته باشید با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی میتوانید ابعاد سازه A را شناسائی کنید. برای منظور چون ۵۰ گویه موجود است بنابراین به حداقل ۲۵۰ و حداکثر ۵۰۰ نمونه نیاز دارید تا ساختار علی متغیرهای مدل شناسائی شود.
سوال: یک پرسشنامه شامل ۲۰ گویه وجود دارد چند نمونه برای تحلیل عاملی اکتشافی لازم است؟ براساس قاعده ارائه شده بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ نمونه لازم است اما دقت کنید کف نمونه برای تحلیل عاملی اکتشافی نباید کمتر از ۳۰۰ باشد. البته معیار تشخیص کفایت نمونه در تحلیل عامل اکتشافی آزمون KMO است.
سوال: یک پرسشنامه شامل ۵۰ گویه و ۵ سازه اصلی وجود دارد. حداقل حجم نمونه برای تحلیل عاملی تائیدی چند نفر است؟ در این حالت چون ۵ متغیر پنهان وجود دارد به ۵ × ۲۰ = ۱۰۰ نمونه لازم است. اما چون کف نمونه نباید از ۲۰۰ نفر کمتر باشد بنابراین حداقل ۲۰۰ نمونه لازم است.
ب) محاسبه براساس تعداد متغیرهای مشاهدهپذیر
نیز برای محاسبه حجم نمونه براساس تعداد متغیرهای مشاهدهپذیر پیشنهاد شده است:
در تحلیل رگرسیون چند متغیری نسبت تعداد نمونه (مشاهدات) به متغیرهای مستقل نباید از ۵ کمتر باشد. در غیر این صورت نتایج حاصل از معادله رگرسیون چندان تعمیم پذیر نخواهد بود. نسبت محافظه کارانه تر ۱۰ مشاهده به ازای هر متغیر مستقل نیز پیشنهاد شده است. حتی در نظر گرفتن ۱۵ مشاهده به ازای هر متغیر پیش بین در تحلیل رگرسیون چند گانه با روش معمولی کمترین مجذورات استاندارد، یک قاعده سر انگشتی خوب به حساب میآید. پس به طور کلی در روش شناسی مدلیابی معادلات ساختاری تعیین حجم نمونه میتواند بین ۵ تا ۱۵ مشاهده به ازای هر متغیر اندازهگیری شده تعیین شود:
۵Q < n < 15Q
در این رابطه Q تعداد گویهها (سوالات پرسشنامه) و n حجم نمونه است. برای نمونه اگر پرسشنامهای شامل ۲۰ گویه وجود داشته باشد، حداقل حجم نمونه بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ نفر هست.
ج) روش نمایی گاما
در نهایت روش نمایی گاما (Gamma-exponential methods) برای تعیین حداقل حجم نمونه، در مدلهای معادلات ساختاری پیشنهاد شده است. این روش در مقالههای معتبر نمایه شده در پایگاههایی مانند ساینس دایرکت و امرالد مورد استفاده پژوهشگران قرار گرفته است. در این روش علاوه بر تعداد متغیرهای پنهان و مشاهدهپذیر از توان آزمون و اندازه اثر نیز استفاده میشود.
اندازه اثر (Effect size) شاخصی است که قدرت اثرگذاری متغیرهای مستقل مدل را نشان میدهد. براساس نظر کوهن (۱۹۸۸) میزان این شاخص به ترتیب ۰/۰۲ (ضعیف)، ۰/۱۵ (متوسط) و ۰/۳۵ (قوی) است. بهتر است این مقدار حداقل روی ۰/۱۵ تنظیم شود.
توان آزمون (Desired statistical power level) مقداری بین ۸۰ تا ۹۰ درصد انتخاب میشود. آزمون حداقل باید توانی برابر با ۸/۰ داشته باشد.
تعداد متغیرهای پنهان و آشکار نیز براساس پرسشنامه و مدل پژوهش قابل تعیین است.
سطح اطمینان نیز ۹۹% یا ۹۵% در نظر گرفته شده و مقدار خطا نیز به ترتیب ۰/۰۵ یا ۰/۰۱ خواهد بود. برای محاسبه حجم نمونه با استفاده از این روش، میتوان از نرمافزار G*Power استفاده کرد. انجام این روش به صورت آنلاین نیز میسر است. برای این منظور به آموزش محاسبه حجم نمونه براساس اندازه اثر و توان آزمون رجوع کنید.
جمعبندی
تعیین حداقل حجم نمونه لازم برای مدلیابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی یکی از پرسشهای کلیدی پژوهشگران است. همچنین اندازه نمونه تاثیر بسیار زیادی در کیفیت یافتههای پژوهشی دارد. بسیاری از اساتید، دانشجویان و پژوهشگران همچنان از رویه قدیمی فرمول کوکران یا رجوع به جدول مورگان برای تعیین حجم نمونه استفاده میکنند. این رویکرد کاملا اشتباه و منسوخ است. گاهی نیز با استناد به افراد صاحبنظر مساله به سادگی حل میشود. با این وجود باید بدانید در مجلههای معتبر استفاده از توان آزمون و ااندازه اثر رویکرد بهتری است.
منبع: حبیبی، آرش؛ کلاهی، بهاره. (۱۴۰۱). مدلیابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی. تهران: جهاد دانشگاهی، چاپ دوم.
روش تحقیق | ۱۴ فروردین ۹۶
با سلام و عرض خسته نباشید
واقعا” در زمینه آماری بسیار عالی و روان مسائل رو توضیح میدیدو اولین سایتی هستید که تو این زمینه ها بهش مراجعه می کنم.
موفق باشید.
خدا را سپاس که رضایت دارید 🙏🙏
سپاس استاد گرامی بسیار مطالب مفید و کاربردی هستند
🙏🙏
با سلام و احترام و سپاس بابت مطالب علمی و ارزشمندی که در سایت قرار می دهید. اگر امکان پذیر هست شیوه های مختلف نمونه گیری برای معادلات ساختاری را در سایت با ذکر منبع توضیح بدهید. مثلا بعضی از صاحب نظران بر اساس تعداد مسیرها در مدل مفهومی حجم نمونه میگیرند، بعضی بر اساس تعداد سوالات متغیرهای مکنون(واسطه ای) بین ۱۰-۵ نفر برای هر سوال، بعضی بر اساس تعداد کل سوالات مجموع پرسشنامه ها بین ۵-۳ نفر به ازای هر سوال حجم نمونه می گیرند و بعضی می گویند به ازاری هر متغی در پژوهش ۲۵-۲۰ نفر بگیریم و… بیشتر بخوانید
منابع مربوط به روش سنجش حداقل نمونه به این آموزش اضافه شد.
با سلام و احترام
بسیار عالی و روان مطالب بیان شده..
زنده باشید اینها زحمات استاد حبیبی هست و ما هم به ایشون افتخار میکنیم.
سلام وقت بخیر
برای مدل دو سطحی در معادلات ساختاری آیا از پی ال اس میشه استفاده کرد؟
بله، مقاله مدلهای مرتبه بالاتر را مطالعه کنید.
با سلام. ببخشید حجم نمونه برای اعتباریابی یک پرسشنامه محقق ساخته را چگونه باید تعیین کرد؟
درود بر شما. به صورت عرف از ۱۰ الی ۳۰ نفر برای این منظور استفاده میشود.
با تشکر از پاسخگویی سریع شما استاد بزرگوار. ببخشید امکان دارد در این زمینه (حجم نمونه برای اعتباریابی پرسشنامه محقق ساخته) کتابی به بنده معرفی کنید که در پایان نامه خود بتوانم به آن استناد کنم؟
کتاب مدل معادلات ساختاری انتشارات جهاد دانشگاهی سال ۹۶ نوشته آرش حبیبی و مریم کلاهی، سال ۱۳۹۶
سلام خسته نباشید من در حال انجام یک پژوهش مدل یابی هستم و بر اساس جدول مورگان حجم نمونه من ۲۸۰ نفر براورد شده میخواستم بدونم که آیا امکانش هست که حجم نمونه بیشتری یعنی مثلا ۶۰۰ نفر رو انتخاب کنم؟
لطفا متن آموزش را به دقت مطالعه کنید. پاسخ شما تصریح شده است.
من یک متغیر پیش بین و یک ملاک و ۵میانجى دارم و مدل یابى ساختارى میخوام ارائه بدم.اینکه تحلیلکر آمارى گفته تحلیل مسیر برات انجام میدم آیا باعث خلل در عنوان پایان نامه م میشه؟ در معادلات ساختارى و تحلیل مسیر تا چند متغیر ملاک میتونیم داشته باشیم؟
پرسش شما پیرامون این نوشتار آموزشی نیست. در نوشتار آموزشی تحلیل مسیر یا مدل معادلات ساختاری، پرسش خود را مطرح کنید.
اگر در تحلیل مسیر،ارتباط بین پیش بین و ملاک ،معنادار نشه،آیا این باعث مشکل میشه؟یا فقط میتونیم بگم رابطه شون بطور مستقیم رد شد؟
هیچ ایرادی نیست. همیشه فرضیهها تائید نمیشوند البته اگر در یک تحلیل همه یا بیشتر فرضیهها رد شوند باید تجدید نظر اساسی در پژوهش صورت گیرد.
بسیار سپاسگزارم
سلام در جدول فصل ۴ یک ستون ضریب مسیر و یک ستون،ضریب تاثیراستاندارد دارم.هر کدوم از این دو چگونه تفسیر میشن؟مثلا ضریب مسیر ٠/۶۵ و ضریب استاندارد ٠/١٩. و رابطه معنادار شده است.
با سلام، ممنون از توضیحات خوبتان
در مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS، باز هم حداقل ۲۰۰ نمونه لازم است؟
درود بر شما. در روشهای جدید، حجم نمونه براساس قاعده تحلیل توان و اندازه اثر با عنایت به تعداد سوالات و ابعاد تعیین میشود. قواعد سرانگشتی مثل حداقل نمونه ۲۰۰ نفر دیگر مرسوم نیست.
سلام.پرسشنامه من ۶۸ سوال دارد و تعداد نمونه ۳۰ است. ۶ متغیر پنهان هم دارم. ایا میتونم از لیزرل برای تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم استفاده کنم؟ ممنون میشم راهنمایی نمایید
درود بر شما. حداقل حجم نمونه موردنیاز شما ۱۱۰۰ نفر است. ساختار تحلیلی شما بسیار بد است یادتان باشد برای هر عامل در نهایت بین ۳ تا ۷ گویه استفاده کنید.
ممنون از راهنماییتون🙏🙏
سلام و عرض ادب -متشکرم بخاطر موضوعات کاربردی که از طریق سایت در اختیار ما قرار داده شده است برای حجم نمونه پایانامه ام که معادلات ساختاری هستش دچار سردرگمی شدم و هر منبعی تعاریف مجزا خودش رو اعلام کرد
سلام آیا MSA برای تعیین کفایت حجم نمونه در تحلیل عاملی تاییدی به کار میرود؟
واژه MSA مخفف چه عبارتی هست؟ کجا مشاهده کردید؟
این متن بود:
«کایزر» مقیاس و شاخص کفایت نمونه (MSA) را در سال ۱۹۷۰ معرفی کرد. اندازه گیری کفایت نمونهگیری (MSA) نشان میدهد آیا شاخص یا متغیر خاصی باید در تجزیه و تحلیل عاملی لحاظ شود. اندازه یا شاخص KMO در حقیقت، کیفیت معرفها یا متغیرهای آشکار را مشخص میکند و معیاری برای کافی بودن اندازه نمونه نیست. در مقابل MSA برای تعیین کفایت اندازه نمونه در تحلیل عاملی به کار میرود.
فکر کنم منظور شما measure of sampling adequacy (MSA) باشه، این برای تحلیل عاملی تاییدی مصداق نداره. من جایگزینی برای KMO در تحلیل عاملی نمیشناسم.
ممنونم